Mihail Gorbaciov: Pericolul nuclear pare din nou real
mihail gorbaciovlidericonflictrazboi nuclearnato
Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, avertizeaza asupra pericolului de izbucnire a unui conflict nuclear si cere Consiliului de Securitate ONU sa adopte o rezolutie prin care sa evite aceasta situatie.
„Militarizarea politicii si noua cursa a inarmarii sunt cele mai urgente probleme globale in momentul de fata, iar prioritatea principala trebuie sa fie stoparea acestora si inversarea trendului conflictual” scrie Gorbaciov, care da ca exemplu situatia tensionata dintre NATO si Rusia: „ambele factiuni isi desfasoara trupe una in proximitatea celeilalte, ca si cum ar fi pregatite de atac”. Fostul lider sovietic critica „liderii politici si militari” care adopta un discurs beligerent si doctrine de aparare din ce in ce mai pronuntate, ceea ce ar conferi lumi o aparenta pregatire pentru un conflict major, sustine Gorbaciov, in cadrul unui editorial semnat in revista „Time”
In opinia fostului lider politic, iminenta unui razboi nuclear nu mai poate fi ignorata, in contextul in care relatiile dintre marile puteri s-au deteriorat in ultimii ani.
„Astazi, pericolul nuclear pare din nou real. Relatiile dintre marile puteri s-au inrautatit continuu in ultimii ani. Sustinatorii cursei inarmarii si complexul militar-industrial isi freaca mainile (…) Scopul ar trebui sa fie din nou pe prevenirea razboaielor; in lumea moderna, razboaiele trebuie incriminate, deoarece niciuna dintre problemele globale cu care ne confruntam – saracia, mediul, migratia, cresterea populatiei sau lipsa de resurse – nu pot fi rezolvate prin razboi”.
Mihail Sergheevici Gorbaciov s-a nascut la 2 martie 1931. A fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985. Avea 54 de ani si devenea primul lider al Partidului nascut dupa victoria
Revolutiei Bolsevice din 1917. A fost considerat unul dintre liderii cu viziune liberala ai URSS, findca a introdus in cadrul asa-numitului program „Perestroika" reforme economice spectaculoase. „Perestroika" era acompaniata de „Glasnost", cuvant care s-ar traduce prin „transparenta" si viza deschiderea liderilor comunisti fata de cetateni. A fost declarat omul anului de catre revista americana „Time", in 1988. Doi ani mai tarziu primea Premiul Nobel pentru Pace. In ceea ce priveste legaturile cu Romania, in 2009, fostul lider sovietic si-a amanat vizita la Gala „Zece pentru Romania", organizata de Realitatea TV, din cauza unor probleme de sanatate.