Raed Arafat, sfaturi in caz de ATAC NUCLEAR: ce sa faca si ce sa NU faca romanii
raed arafatatac nuclearbomba nucleara
In cazul unui atac nuclear, spune seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, cel mai important lucru pe care romanii trebuie sa-l faca este sa asculte indrumarile venite pe cai oficiale, de la autoritati.
In perioada urmatoare, ne promite seful DSU, autoritatile vor elabora exercitii si vor emite informari cu privire la aceasta tema, ca oamenii sa stie ce au de facut si sa nu se panicheze.
Vor fi sfaturi nu doar care sa vizeze evacuarile, de exemplu, sau alte mobilizari de acest tip, ci vor viza si asistenta medicala. Practic, oamenii sa stie cum sa intervina singuri, medical, daca exista o astfel de urgenta.
Institutiile abilitate, de asemenea, vor fi pregatite sa intervina in situatii de asemenea magnitudine.
"Lucram si cert este vom veni si cu alte exercitii care au un aspect integrat, nu numai al protectiei civile, nu numai pe partea de informare si evacuare, dar si pe partea medicala de urgenta, care suntem foarte preocupati sa avem pregatirea adecvata la nivelul serviciilor de urgenta care sunt in prima linie, in linia de front cand apare asa ceva", a spus seful DSU.
Ce sa faca romanii, concret? In primul rand, sa NU intre in panica
In primul rand, sa-si pastreze calmul, subliniaza Raed Arafat. Aceasta este prima regula pe care trebuie sa o urmeze in mod obligatoriu. Apoi, sa urmeze ceea ce le indica autoritatile, pe cai oficiale. Asta inseamna ca ascultam o informare venita de la Guvern, de exemplu, de la Administratia Prezidentiala, de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, nu vom da crezare unei postari pe retelele de socializare apartinand unei persoane ce nu are nicio legatura cu structurile statului, nicio competenta, atributie, functie etc.
"In primul rand, sa nu panichezi, asta e clar! Doi: daca ti se spune: stai acasa pentru urmatoarele cinci-sase ore, sa nu iesi si sa stai acasa cu geamurile inchise. Trei – daca ti se spune: nu pleca cu masina proprie, stai acasa, sa faci acest lucru!
Riscul panicii duce ca unii care ar putea sa plece dintr-o zona care cred ca nu e ok si sa ne trezim cu un alt impact pe trafic si sa se blocheze traficul fara motiv. Deci important este, in astfel de situatii, este sa asculti a nu face si ce recomandari sunt a face. (…) Dar totul pe baza informatiilor care vin oficial", a spus seful DSU.
Nota redactiei: acest articol expune strict declaratiile sefului DSU, nu posibilitatea materializarii unui astfel de eveniment. Este benefic sa fim pregatiti, in general, de orice situatie critica ce ne poate pune in siguranta viata, sanatatea, integritatea persoanala, indiferent de cat de mic sau mare este riscul ca ea sa se intample!
Foto: facebook/raed arafat