Surpriza diminetii pentru milioane de pensionari: in sfarsit s-au inteles cati bani sunt dispusi sa puna la pensii
majorare pensiipensiipensionaripensii marite
Coalitia de guvernare pare sa fi ajuns, cel putin la nivel declarativ in spatiul public, la un consens privind majorarile de pensii mult asteptate de seniorii nostri.
Ministrul Muncii, Marius Budai, pare sa imbratiseze anuntul premierului Nicolae Ciuca, care a inaintat un procent record ca posibil aplicabil pentru pensiile romanilor: +15%!
Social-democratul din fruntea Muncii spune ca prim-ministrul Ciuca, liberal, a inceput sa gandeasca si el in stilul PSD.
"Eu personal ma bucur ca domnul presedinte a inceput sa gandeasca social-democrat. Eu, personal, ma bucur ca am vazut si alti membri din PNL ca au inceput sa gandeasca social-democrat. Am venit cu cifrele pe masa coalitiei, cu o crestere de cel putin 10%, ceea ce este peste 10% nu este decat in interesul cetatenilor dar nu vreau si o sa refuz sa particip la o licitatie de procente pe seama seniorilor Romaniei.
Eu nu imi permit sa ii mint si nu imi permit sa licitez pe nevoia cetatenilor romani, mai ales a parintilor si bunicilor nostri, sub nicio forma", a declarat Budai.
Iata anuntul anterior, al premierului Nicolae Ciuca, la care ministrul Muncii face referire: " ... Consider ca pensionarii nu merita sa suporte povara inflatiei, motiv pentru care procentul poate sa fie de 15% sau poate sa fie alta cifra (...) Toate aceste elemente de analiza le vom realiza in coalitie cu cifrele de buget pe masa. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie sa vedem care este valoarea nominala a PIB-ului in anul viitor si in felul acesta sa putem sa ne asiguram ca venim cu decizii care sa fie intr-adevar sustinute de buget si sa poata sa asigure compensarea cresterii preturilor la alimente, la bunuri, la servicii", a afirmat seful Executivului joia trecuta.
Si pensiile sunt mici, dar si bugetul national e in "piuneze"
Institutul National de Statistica (INS), a anuntat o rata anuala a inflatiei de 15,9% pentru luna septembrie. Pensiile erau mici si ajungeau cu greu si inainte de valul de scumpiri, dar acum costul traiului de zi cu zi a explodat, si nu putini sunt cei ce se gandesc cu groaza la venirea iernii. Unii seniori trebuie sa bage adanc mana in buzunar, daca locuiesc la tara, pentru a cumpara lemne de foc. Altii, de la oras, fac eforturi pentru a strange un banut deoparte, in asteptarea facturilor la incalzire din sezonul rece, despre al carui cuantum nu stim prea mare lucru.
De asemenea, mancarea este si ea din ce in ce mai scumpa, iar orice banut in plus este primit cu bratele deschide, de oamenii recompensati cu doar cateva sute de lei dupa zeci de ani de munca.
Pe de alta parte, finantele tarii sunt puse sub o presiune fara precedent, ce e posibil sa ne arunce in groapa deficitilor din care cu greu am mai putea iesi. Cu un nivel al cheltuielilor crescut semnificativ de multiplele crize din prezent, nu putem sa nu ne intrebam de unde vor veni banii pentru majorari, cum vor fi ei acoperiti si, mai ales, daca se vor mai face investitiile atat de necesare, care sunt singura cale catre o dezvoltare economica sanatoasa si durabila.
Foto: pixabay