Ambasadorii romani din Diaspora sunt foc si para pe legislatia electorala pentru alegerile prezidentiale
vot diasporavot prin corespondentaambasadoridiplomatialegei prezidentiale
Ambasadorii comunicatilor mari de romani din Diaspora au avut, saptamana trecuta, o intalnire cu reprezentantii MAE, AEP si STS. In cadrul intalnirii, ambasadorii au sustinut ca este imposibil de aplicat noua legislatie electorala, care prevede vot de trei zile pentru Diaspora, atat din punct de vedere logistic, cat si din punct de vedere financiar.
Ambasadorii sustin ca trei zile de vot in Diaspora inseamna costuri uriase, dar si provocari la nivel logistic. Mai multi ambasadori au povestit pentru
Digi 24 ca lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Spre exemplu, pentru a inchiria un spatiu pentru cele trei zile, e nevoie de fapt de 7-8 zile inchiriate, timp in care organizatorii sa se intruneasca acolo si sa puna totul la punct. Acest lucru inseamna costuri foarte mari, spun diplomatii.
Mai mult decat atat, unii ambasadori spun ca romanii n-ar mai fi doriti in unele zone, deoarece, la alegerile anterioare, multi dintre ei care erau nemultumiti, au lasat mesaje nu tocmai ortodoxe pe peretii sectiilor de votare. ”Eu voi avea mari dificultati sa gasesc spatii pentru sectii pentru ca nici nu mai vor sa auda de romani. Si acum pe peretii unei cladiri in care a fost sectie de vot la europarlamentare e scris m...e PSD”, a povestit un sef de misiune diplomatica.
De asemenea, va creste si costul celor care vor face parte din comisii, iar o alta cheltuiala mare va fi generata de cresterea numarului de sectii de votare. S-a stabilit sa fie deschise 900, mai mult decat dublu fata 441, cate au fost deschise la alegerile europarlamentare din 26 mai, cand peste 100.000 de romani au fost dati afara din sectiile de votare la inchiderea urnelor, nereusind sa isi exprime votul, din cauza aglomeratiei infernale.
Totodata, diplomatii mai ridica o problema. Este vorba despre faptul ca oamenii ce vor alcatui comisiile de la sectiile de vot trebuie sa isi ia concediu cel putin 8 zile pentru a putea acoperi activitatile legate de procesul electoral.
Citeste si:
ALDE ramane fara grup parlamentar in Senat dupa ce a decis excluderea lui Teodor Melescanu
Se pare ca intalnirea dintre autoritati si diplomati a fost presarata de momente tensionate. Ovidiu Grecea, consulul general al Romaniei la Vancouver, ar fi strigat: ”Va bateti joc de noi?”
Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetatenii romani din strainatate pot vota, in primul tur al prezidentialelor, in zilele de 8, 9 si 10 noiembrie, iar in al doilea tur pe 22, 23 si 24 noiembrie.
10 noiembrie, ora 21.00 se incheie alegerile atat in tara, cat si in strainatate, iar alegatorii care la ora 21.00 se afla in sectiile de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sectiilor de vot, pot sa-si exercite dreptul de vot pana la ora 23.59”.
AEP recomanda votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate
"AEP recomanda cetatenilor cu drept de vot din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, a carui procedura este simpla, sigura si eficienta si care reprezinta o modalitate moderna de vot anticipat la distanta", a precizat AEP.
Citeste si:
PNL si-a pregatit planul de guvernare. Dispar pensiile speciale, investitii in trei autostrazi si masuri pentru mediul privat