Comisia Europeana pregateste companiile si cetatenii pentru retragerea din UE a Regatului Unit la 31 octombrie 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana pregateste companiile si cetatenii pentru retragerea din UE a Regatului Unit la 31 octombrie 2019
Comisia Europeana pregateste companiile si cetatenii pentru retragerea din UE a Regatului Unit la 31 octombrie 2019
de Vlad Strunescu la 06 Sep. 2019
Urmareste-ne pe Google News
brexit fara acordacord brexitmasuri brexitpregatiri brexit

Cu 8 saptamani inainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, care va avea loc la 31 octombrie 2019, Comisia Europeana si-a reiterat, miercuri, in cea de a sasea comunicare a sa privind pregatirea pentru Brexit, apelul adresat tuturor partilor interesate din UE27 de a se pregati pentru scenariul fara acord.

Potrivit CE, avand in vedere climatul de incertitudine care persista in Regatul Unit cu privire la ratificarea Acordului de retragere - astfel cum a fost convenit cu guvernul Regatului Unit in noiembrie 2018 - si situatia politica generala din aceasta tara, scenariul unui Brexit fara acord la 1 noiembrie 2019 ramane, desi nedorit, plauzibil.

Citeste si: Guvernul britanic aloca 100 de milioane de lire sterline pentru o campanie PR despre BREXIT
 
In acest spirit, Comisia Europeana a publicat, astazi, o lista de verificare detaliata menita sa ajute intreprinderile care au schimburi comerciale cu Regatul Unit sa faca ultimele pregatiri pentru aceasta eventualitate. 
 
Pentru a se reduce la minimum efectele perturbatoare asupra comertului, toate partile implicate in lanturile de aprovizionare cu Regatul Unit - indiferent unde isi au sediul - ar trebui sa fie constiente de responsabilitatile care le revin si de formalitatile care sunt necesare in comertul transfrontalier. 
 
Aceasta a sasea comunicare se bazeaza pe comunicarile anterioare si pe cele 100 de avize adresate partilor interesate, care vizeaza o gama larga de sectoare. 
 
Pe langa comunicare, Comisia a propus Parlamentului European si Consiliului sa opereze o serie de ajustari tehnice specifice cu privire la perioada in care se aplica masurile de contingenta ale UE in cazul scenariului fara acord in domeniul transporturilor. 
 
Comisia a propus, de asemenea, ca masurile de contingenta prevazute pentru 2019 in sectorul pescuitului sa se aplice si in 2020, precum si participarea potentiala a Regatului Unit la bugetul UE pentru 2020. 
 
Aceste masuri sunt necesare avand in vedere decizia de prelungire pana la 31 octombrie 2019 a perioadei prevazute la articolul 50.
 
Nu in ultimul rand, Comisia a propus ca Fondul european de solidaritate si Fondul european de ajustare la globalizare sa fie disponibile pentru a sprijini intreprinderile, lucratorii si statele membre care sunt cele mai afectate in cazul scenariului fara acord. 
 
Acum, Parlamentul European si Consiliul trebuie sa convina asupra acestor propuneri.
 
Comisia reaminteste faptul ca este responsabilitatea tuturor partilor interesate sa se pregateasca pentru toate scenariile. Avand in vedere ca scenariul unui Brexit fara acord ramane plauzibil, Comisia incurajeaza cu tarie toate partile interesate sa profite de aceasta perioada suplimentara pe care o au la dispozitie ca urmare a prelungirii perioadei prevazute la articolul 50 pentru a se asigura ca au luat toate masurile necesare pentru a se pregati pentru retragerea Regatului Unit din UE.
 
 

Ajustarea tehnica a anumitor masuri de contingenta pentru a tine seama de retragerea Regatului Unit la 31 octombrie 2019

La 11 aprilie 2019, Consiliul European (articolul 50) a prelungit pana la 31 octombrie 2019 perioada prevazuta la articolul 50. Consiliul a facut acest lucru la solicitarea Regatului Unit si de comun acord cu aceasta tara. In lumina acestei prelungiri, Comisia a analizat toate masurile de pregatire si de contingenta prevazute de UE pentru a se asigura ca acestea sunt in continuare adecvate scopului urmarit. 
 
Comisia a concluzionat ca masurile respective isi ating in continuare obiectivele si, prin urmare, nu a considerat necesar ca acestea sa fie modificate in esenta. Comisia a propus, totusi, astazi, o serie de ajustari tehnice ale anumitor masuri de contingenta pentru a tine seama de noua data a retragerii stabilita in temeiul articolului 50.
 
Ajustarile respective privesc trei domenii principale:
 
1. Transporturile
 
Un regulament care asigura conectivitatea de baza a transportului rutier de marfuri si de persoane [Regulamentul (UE) 2019/501]: Comisia a propus astazi prelungirea aplicarii acestui regulament pana la 31 iulie 2020, in concordanta cu logica si durata regulamentului initial.
 
Conectivitatea aeriana de baza [Regulamentul (UE) 2019/502]: Comisia a propus astazi prelungirea aplicarii acestui regulament pana la 24 octombrie 2020, in concordanta cu logica si durata regulamentului initial.
 
2. Activitatile de pescuit
 
Regulamentul privind autorizatiile de pescuit: Comisia a propus astazi ca durata de aplicare a abordarii prevazute de regulamentul de contingenta adoptat [Regulamentul (UE) 2019/498] sa fie prelungita prin aplicarea unei masuri similare in 2020, creand astfel un cadru care le-ar permite pescarilor din UE si din Regatul Unit sa isi mentina si in 2020 accesul la apele celeilalte parti.
 
3. Bugetul UE
 
Comisia a propus ca durata de aplicare a abordarii prevazute de Regulamentul de contingenta privind bugetul UE pentru anul 2019 [Regulamentul (UE, Euratom) 2019/1197 al Consiliului] sa fie prelungita prin aplicarea unei masuri similare in 2020. 
 
Aceasta inseamna ca Regatul Unit si beneficiarii din Regatul Unit ar fi in continuare eligibili sa participe la programele finantate din bugetul UE si sa primeasca finantare pana la sfarsitul anului 2020 cu conditia ca Regatul Unit sa accepte si sa indeplineasca conditiile prevazute deja in Regulamentul de contingenta pentru 2019, sa isi onoreze contributiile bugetare pentru 2020 si sa permita efectuarea auditurilor si controalelor necesare.
 
Acordarea de sprijin financiar din partea UE persoanelor si intreprinderilor cele mai afectate de scenariul unui Brexit fara acord
 
In cea de a patra comunicare a sa din 10 aprilie 2019 privind pregatirea pentru Brexit, Comisia a anuntat ca UE poate pune la dispozitie asistenta tehnica si financiara in anumite domenii pentru a sprijini persoanele si intreprinderile care sunt cele mai afectate de scenariul fara acord.
 
Pe langa programele si instrumentele existente, Comisia a propus astazi:
 
- extinderea domeniului de aplicare al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru a acoperi povara financiara considerabila pe care ar putea fi nevoite sa o suporte statele membre in eventualitatea scenariului fara acord, sub rezerva anumitor conditii;
 
- asigurarea disponibilitatii Fondului european de ajustare la globalizare pentru sprijinirea lucratorilor si a persoanelor care desfasoara activitati independente ce si-ar pierde slujba ca urmare a scenariului fara acord, sub rezerva anumitor conditii.
 
In sectorul agricol, vor fi disponibile toate instrumentele existente de sprijinire a pietei si de acordare a unui sprijin financiar direct fermierilor astfel incat sa se atenueze un impact negativ prea puternic asupra pietelor agroalimentare. Pentru a se putea acorda un sprijin mai prompt, de exemplu intreprinderilor mai mici cu o expunere mare fata de Regatul Unit, normele UE privind ajutoarele de stat ofera solutii flexibile de sprijin la nivel national.
 

Irlanda
 
In contextul situatiei unice de pe insula Irlanda si al obiectivului dublu de a proteja integritatea pietei interne si de a evita, totodata, o frontiera strict controlata, Comisia si Irlanda continua sa depuna eforturi comune in vederea identificarii modalitatilor convenabile pentru adoptarea de solutii de contingenta in perioada imediat urmatoare retragerii fara acord si pentru gasirea unei solutii mai stabile dupa aceea. Solutia de protectie prevazuta de Acordul de retragere este singura solutie identificata care asigura mentinerea garantiilor din Acordul din Vinerea Mare, respectarea obligatiilor de drept international si apararea integritatii pietei interne.
 
 

Pregatirea pentru scenariul unui Brexit fara acord

In cazul scenariului unui Brexit fara acord, Regatul Unit va deveni tara terta si nu i se va aplica nicio masura tranzitorie. De la data respectiva, intreaga legislatie primara si secundara a UE va inceta sa i se aplice Regatului Unit. 
 
Nu va mai exista o perioada de tranzitie, astfel cum se prevedea in Acordul de retragere. Evident, o astfel de situatie va avea efecte perturbatoare grave asupra cetatenilor si a intreprinderilor si ar avea un important impact economic negativ, care ar fi proportional mult mai mare in Regatul Unit decat in statele membre ale UE27.
 
Comisia Europeana se pregateste din decembrie 2017 pentru scenariul unui Brexit fara acord. Pana acum, Comisia a prezentat 19 propuneri legislative, care au fost intre timp adoptate in totalitate de catre Parlamentul European si Consiliu. Comisia a adoptat, de asemenea, 63 de acte fara caracter legislativ si a publicat 100 de avize de pregatire. Comisia nu are in vedere nicio alta masura inainte de noua data a retragerii.
 
Dupa cum a subliniat presedintele Juncker, in fata Parlamentului European, la 3 aprilie 2019, in cazul in care se va concretiza scenariul unui Brexit fara acord, ar trebui ca Regatul Unit sa abordeze trei aspecte principale legate de separare ca o conditie prealabila pentru inceperea discutiilor cu UE cu privire la viitoarea relatie. Aceste aspecte sunt: (1) protejarea si respectarea drepturilor cetatenilor care si-au exercitat dreptul la libera circulatie inainte de Brexit; (2) onorarea obligatiilor financiare asumate de Regatul Unit in calitate de stat membru si (3) pastrarea literei si spiritului Acordului din Vinerea Mare si mentinerea pacii pe insula Irlanda, precum si a integritatii pietei interne.
 
Nicio intreprindere care face schimburi comerciale de bunuri si de servicii cu Regatul Unit nu va ramane neafectata in cazul scenariului fara acord. Comisia a publicat astazi o „lista de verificare a pregatirii pentru Brexit” pe care toate intreprinderile aflate in aceasta situatie ar trebui sa o studieze cu atentie. intreprinderile ar trebui sa fie acum pregatite sa indeplineasca toate formalitatile necesare.
 
Comunicarea de astazi ofera o imagine de ansamblu asupra masurilor de pregatire care au fost luate in domeniile in care este necesara o vigilenta continua si sporita. Printre acestea se numara drepturile cetatenilor, formalitatile la frontiera si comertul, medicamentele, dispozitivele medicale si substantele chimice, serviciile financiare si pescuitul.
 
 

Ce trebuie sa fac in cazul scenariului unui Brexit fara acord?

Pentru perioada imediat urmatoare retragerii fara acord, Comisia a infiintat un centru de apel pentru administratiile statelor membre, care le ofera acestora un acces rapid la expertiza serviciilor Comisiei prin crearea unui canal direct de comunicare, inclusiv in scopul facilitarii coordonarii necesare intre autoritatile nationale. 

Citeste si: Premierul Marii Britanii, catre Iohannis: Drepturile romanilor din UK vor fi protejate dupa Brexit
 
Pentru a afla mai multe despre cum se pot pregati pentru scenariul unui Brexit fara acord, cetatenii UE pot adresa serviciului Europe Direct orice intrebare pe aceasta tema. Telefonati gratuit la numarul 00 800 6 7 8 9 10 11, de oriunde din UE si in orice limba oficiala a UE. 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale
Casa si gradina

Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x