Liderul ALDE si-a inceput discursul prin a ii transmite premierului Viorica Dancila ca “Romania preia presedintia UE intr-un moment critic, cand pregatirile pentru alegerile europarlamentare sunt pe ultima suta de metri”. Verhofstadt ii aminteste premierului roman ca in aceasta perioada se regasesc in prim plan mai multe propuneri legislative de maxima importanta. Printre aceste propuneri se numara aprobarea Pachetului pentru Mobilitate si Transport, finalizarea Uniunii Bancare si stabilirea bugetului multi-anual al Uniunii Europene.
Pe langa toate acestea, pe ordinea de zi a mandatului Romaniei la presedintia Consiliului UE se mai regasesc si cele doua proceduri privind Articolul 7. Prima dintre ele este initiata de Comisia Europeana impotriva guvernului polonez, in timp ce cea de-a doua este lansata de Parlamentul European impotriva guvernului maghiar condus de Viktor Orban (FIDESZ).
In acest context, liderul ALDE si-a exprimat speranta ca in timpul presedintiei Romaniei nu va exista si un al treilea caz privind declansarea Articolului 7, un caz impotriva guvernului Romaniei. Guy Verhofstadt atrage atentia de data aceasta cu subiect si predicat ca “Romania nu este departe de asta, apropiindu-se din ce in ce mai mult de declansarea procedurii prevazute la Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene”. De asemenea, liderul europarlamentarilor din grupul ALDE a spus ca acest lucru se va intampla din cauza faptului ca “Romania ignora in continuare recomandarile Comisiei de la Venetia”.
Guy Verhofstadt aminteste in discursul sau de astazi ca la ultima vizita efectuata la Bucuresti, s-a intalnit cu presedintele ALDE Romania, Calin Popescu Tariceanu. In cadrul acelei intalniri, Tariceanu i-a promis lui Guy Verhofstadt ca Guvernul Romaniei va respecta pe deplin recomandarile Comisiei de la Venetia. Mai exact, este vorba despre reinstaurarea independentei justitiei, repararea codului penal si a codului de procedura penala si schimbarea legislatiei ONG-urilor.
Guy Verhofstadt remarca acum ca autoritatile de la Bucuresti nu au respectat niciuna dintre aceste recomandari, Tariceanu alegand in urma cu cateva luni sa minta in aceasta privinta. Mai mult decat atat, liderului grupului ALDE european remarca ca Guvernul Dancila merge mai departe “pe o cale care duce direct spre relele practici ale lui Viktor Orban si Jaroslaw Kaczynski". In continuare, Guy Verhofstadt acuza autoritatile de la Bucuresti ca pregatesc o lege pentru amnistie pe coruptie, scopul fiind acela de a “scapa pestii cei mari de procese”.
In incheiere, Guy Verhofstadt ii atrage atentia lui Calin Popescu Tariceanu ca nu este un partener serios pentru grupul sau politic. Iar, in acest caz, intreaga familie liberala nu va merge la alegeri cu un asemenea partener. Mai mult decat atat, Guy Verhofstadt transmite ca grupul pe care il reprezinta “se va intovarasi cu toate fortele noi, curate si democratice care vor sa stopeze coruptia si care vor sa curete tara”.
Citeste si: Ministerul Sanatatii a lansat o noua campanie de promovare a vaccinarii: "Copilaria, cel mai frumos cadou "
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si