Institutul Revolutiei, condus de Ion Iliescu, nu poate fi desfiintat. CCR spune ca Legea e neconstitutionala
institutul revolutieiion iliescurevolutia romana
Magistratii Curtii Constitutionale au decis marti ca Legea pentru desfiintarea Institutului Revolutiei, condus de fostul presedinte
Ion Iliescu, nu este constitutionala.
"Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor anterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 33 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sunt neconstitutionale, in ansamblul lor", este decizia luata miercuri de CCR.
Citeste si: Ion Iliescu: M-am vaccinat si ma simt foarte bine
Povestea desfiintarii Institutului a inceput in 2019
Decizia a fost luata atunci in urma unui scandal public in care a fost implicat Institutul, dupa ce a decis decis sa organizeze un concert in 22 decembrie, gest ce a fost calificat de mai multe organizatii drept o jignire adusa memoriei eroilor Revolutiei din 1989.
Ion Iliescu: "Este o porcarie inadmisibila"
Ca reactie la vestile conform carora Guvernul ar pregati desfiintarea acestui Institut, fostul presedine, Ion Iliescu, a spus, pentru Mediafax, ca acest lucru este "o porcarie inadmisibila".
"Nu am auzit de asa ceva. Asta e o porcarie curata. Adica Institutul Revolutiei Romane, renuntam la Revolutia Romana, la studierea ei... Nu inteleg, nu stiu, nu am aflat inca aceasta stire. Mi se pare o porcarie indamisibila. Ca sunt oameni care n-au trait Revolutia si nu-nteleg si-i intereseaza, asta e alta treaba, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat intreaga transformre pe care a cunoscut-o tara in ultimii 30 de ani de zile.
Parlamentul a respins ordonanta, iar Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala, care a respins sesizarea Executivului asupra Legii pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, stabilind ca actul normativ este constitutional.
In poveste a intervenit si seful statului, Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea Legii in Parlament, invocand ineficienta Institutului.
Pe 15 februarie 2021, Senatul a votat desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, cu 80 de voturi "pentru", 54 "impotriva" si 0 abtineri, iar Comisia juridica din Senat a dat raport de admitere, insa grupul senatorilor PSD s-a adresat Curtii Constitutionale.
Institutul condus de Iliescu trebuia sa scoata la lumina adevarul despre Revolutie. Totusi, 70% din buget se duce pe salarii, iar liberalii acuza ca activitatea lui e ireleventa
Liberalii sunt nemultumiti de existenta acestui institut, pe motiv ca este 70% din sumele alocate institutului s-au cheltuit pe salariile si sporurile personalului si, mai mult decat atat, desi trebuia sa ancheteze si sa ne ofere explicatii despre ceea ce s-a intamplat la Revolutie, activitatea Institutului este irelevanta.
De asemenea, liberalii sustin ca nu e in regula faptul ca in Institutul Revolutiei Romane persoanele sunt numite pe viata in functie, nu cu un mandat limitat.
Presedintele Institutului este fostul sef de stat, Ion Iliescu, iar din conducere mai fac parte Gelu Voican Voiculescu - director general, si Emilian Cutean - secretar general.