Klaus Iohannis, mesaj emotionant de Ziua Europei: suntem intr-un moment de profunda schimbare la nivel global
9 mai 2023ziua europeiklaus iohannis
Cu ocazia Zilei Europei, presedintele Klaus Iohannis s-a adresat cetatenilor cu un discurs emotionant, in care a punctat principalele provocari pe care statele le au de infruntat acum, la nivel global, mai ales in contextul razboiului din Ucraina, dar si obiectivele principale ale Romaniei, cu precadere cel de a implementa masurile de reforma si investitii prevazute de Planul National de Redresare si Rezilienta.
Iata cele mai importante aspecte subliniate de liderul de la Cotroceni:
-
Ziua Europei ne gaseste in acest an intr-un moment de profunda schimbare la nivel global. Consecintele razboiului Federatiei Ruse impotriva Ucrainei s-au multiplicat, iar principiile, valorile si sistemul multilateral care au stat la baza pacii mondiale dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt in continuare amenintate, in timp ce la nivel global este vizibila tendinta de fragmentare si reasezare geopolitica.
-
Securitatea cetatenilor nostri si rezilienta societatilor au dobandit noi valente, de la protejarea democratiei si a statului de drept si asigurarea prosperitatii economice, la sprijinirea celor care lupta pentru pace si pentru valorile in care credem. La acestea se adauga gasirea de solutii rapide la schimbarile climatice – cu efecte din ce in ce mai dramatice asupra vietii de zi cu zi – si, respectiv, adaptarea, de asemenea rapida, la mediul digital in care traim.
-
Pentru Romania, alaturi de fondurile de coeziune, acest mecanism este o oportunitate unica de modernizare si dezvoltare. Suntem datori ca prin eforturi comune sa profitam de aceasta oportunitate pentru a participa cu succes la procesul de transformare si de modernizare a Romaniei, orientat catre nevoile viitorului.
-
Rezilienta noastra comuna, deci si a Romaniei, presupune o economie solida, competitiva, adaptata viitorului, digitalizare, investitii in cercetare si inovare, lanturi de aprovizionare stabile si de incredere, securitate energetica garantata la preturi accesibile, iar adaptarea urgenta la schimbarile climatice trebuie sa stimuleze competitivitatea Uniunii si sa protejeze, in acelasi timp, cetatenii.
-
Consolidarea securitatii noastre este, de asemenea, esentiala, implicand o cooperare stransa pentru cresterea capacitatilor de aparare, in deplina complementaritate cu NATO, precum si pentru intarirea rezilientei in fata amenintarilor hibride si a celor din spatiul cibernetic. In fata agresiunii ruse, trebuie sa mentinem fara ezitare sprijinul solid si consistent acordat Ucrainei, eforturi la care Romania participa activ.
-
Miza strategica este clara: garantarea faptului ca retrasarea cu forta a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptata, nici in Europa si nicaieri in lume. Romania a fost si va ramane un promotor vocal al raspunsului european ferm de sprijin al rezilientei si al securitatii Republicii Moldova. Reuniunea Comunitatii Politice Europene, care va fi gazduita la Chisinau la 1 iunie anul acesta, va transmite un mesaj fara echivoc de solidaritate: Europa este alaturi de cetatenii Republicii Moldova in eforturile lor de a-si apara optiunea strategica europeana si libertatea.
Foto: Administratia Prezidentiala