Kovesi, pe mana careia vor ajunge marile fapte de coruptie ale UE: In opinia mea, nu exista nicio tara curata
laura codruta kovesieppoparchetul european
Laura Codruta Kovesi, sefa Parchetului European (EPPO), cea mai noua institutie a UE menita sa investigheze marile fapte de coruptie din interiorul blocului comunitar, care afecteaza bugetul comunitatii, sustine ca are nevoie de mai multi colegi care sa puna umarul la treaba. Deja, activitatea parchetului se anunta una intensa. Kovesi a primit 300 de cazuri, de la 1 iunie pana acum.
Sefa EPPO sustine ca, in acest moment, nu se pot face angajari in parchet. Ar avea nevoie de 50 de anchetatori in plus, pentru a face fata volumului de munca.
''Inca nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, inca cel putin 50 de persoane aici, in Luxemburg, pentru a putea avea mai multi analisti de caz si investigatori financiari si pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi.
Sper ca pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta'', a spus Kovesi in interviul acordat revistei Risk & Compliance Journal, o publicatie online a The Wall Street Journal, care a publicat vineri extrase pe site-ul sau.
Desi EPPO a primit buget si fonduri, Kovesi se intreaba retoric: "Si ce ar trebui sa fac, sa cumpar flori pentru birou?"
Fosta sefa DNA spune ca
"ar trebui sa folosim banii intr-un mod intelept. Ar trebui sa folosim banii pentru a angaja mai multi oameni, pentru ca avem nevoie de mai multi oameni. Asa ca acum ma aflu in situatia (in care cer organului decizional al EPPO) sa returneze niste bani (Comisiei Europene) pentru ca... nu avem aprobarea de a angaja mai multi oameni''.
"In opinia mea, nu exista nicio tara curata"
"In opinia mea, nu exista nicio tara curata", a mai spus sefa Parchetului European. ''In acele state membre in care numarul de cazuri nu a fost atat de mare, acest lucru nu inseamna ca acestea sunt curate. Poate ca nu au detectat infractiunile; poate ca nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, avand EPPO, acest lucru se va schimba'', a punctat Kovesi.
Va amintim ca Laura Codruta Kovesi a fost investita in functia de procuror-sef european in anul 2019, Parchetul European va avea competenta de a investiga si a urmari penal infractiuni care afecteaza bugetul UE, precum:
-
frauda
-
coruptia
-
spalarea de bani
-
frauda transfrontaliera in materie de TVA
Concret, EPPO va ancheta si urmari penal infractiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale UE. De exemplu, se va ocupa de fraudele legate de TVA (daca implica cel putin 2 state membre si prejudiciul este de cel putin 10 milioane euro). De asemenea, procurorii EPPO vor urmari si spalarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE.
Citeste si: Presa franceza: Kovesi e teroarea clasei politice. Este incoruptibila