Ludovic Orban, de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, spera ca omenirea va invata din marile erori ale istoriei sale
zi combatere holocaustholocaustmesaj orban holocausteliberare auschwitz
Premierul Ludovic Orban a participat la ceremonia oficiala pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagarului nazist de concentrare si exterminare Auschwitz-Birkenau, organizata de autoritatile polone, de Ziua internationalade comemorare a victimelor Holocaustului.
La ceremonia desfasurata sub inaltul patronaj al presedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, au participat oficiali din mai multe state, supravietuitori ai Holocaustului, membri ai asociatiilor evreiesti.
Guvernul Romaniei reconfirma angajamentul de a continua demersurile in materie de asumare a trecutului, educatie si cercetare privind Holocaustul si comemorarea victimelor Holocaustului.
In mesajul transmis de Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului, premierul a aratat ca este al doilea deceniu in care intreaga lume comemoreaza milioanele de victime ale Holocaustului, "intr-un exercitiu necesar de aducere aminte, compasiune si pastrare a unei constiinte treze".
"Oricine rasfoieste paginile acelui teribil dezastru din istoria destul de recenta, Holocaustul, nu poate sa nu ramana marcat de ororile petrecute, de dimensiunea angrenajului crimei din ura, de lipsa de reactie a oamenilor, institutiilor si statelor. Nu poate sa nu reflecteze, apoi, asupra consecintelor pe care ajung sa le aiba crizele din societate si asupra raului pe care il produce somnul ratiunii.
Sase milioane de evrei, reprezentand doua treimi din populatia evreiasca a Europei, si cateva milioane de membri ai altor nationalitati considerate de regimul nazist impure au pierit in ghetouri si lagare, in drum spre acestea, sau ucisi pur si simplu in strada, in perioada anilor 1941-1945, victime ale unei ideologii rasiste, ale unor mituri si ale tendintei de a gasi tapul ispasitor.
Reconstituirea adevarului se datoreaza in special membrilor comunitatii evreiesti, multi dintre ei supravietuitori ai lagarelor naziste si deveniti figuri proeminente ale militantismului umanist, carora li s-au alaturat intelectuali, artisti si militanti umanisti de pretutindeni, intr-un efort comun de a impiedica repetarea, vreodata, a unor acte similare de extinctie a popoarelor.
Au fost intemeiate institutii memoriale de prestigiu, au fost scrise carti, au fost create opere de arta si evenimente, au fost reconsiderate valori din perspectiva apararii drepturilor omului si demnitatii umane.
Astazi, la 75 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul poate fi considerat solidar in lupta impotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei si intolerantei, care redevine o preocupare importanta, in contextul unor conflicte regionale bazate inclusiv pe resentimente de tip etnic si aparitiei de noi tendinte extremiste.
Romania, prin ea insasi, dar si ca stat-membru al Uniunii Europene, promoveaza toleranta intre oameni, nediscriminarea si pacea, ramanand activa in procesul de pastrare si intregire a memoriei Holocaustului.
Pentru ca nu trebuie sa-i uitam pe cei care au fost umiliti, torturati si ucisi din ura, precum nici pe cei care au protejat vieti cu riscul propriei vieti, salvand, astfel, ideea de omenie.
Transmit intreaga mea compasiune pentru victimele Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si am speranta ca omenirea va avea capacitatea sa invete din marile erori ale istoriei sale", a transmis Ludovic Orban.