PSD se pregateste sa preia guvernarea. Ciolacu: Suntem pregatiti
motiune de cenzura
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat marti seara ca partidul sau este pregatit sa preia guvernarea si chiar a finalizat si programul de guvernare.
"Chiar suntem pregatiti. Avem programul de guvernare finalizat. Avem pachete de legi fixe si exact pe domenii ce trebuie facut in Romania in continuare", a declarat liderul PSD, in cadrul unei emisiuni Romania tv.
Ciolacu este de parere ca zilele Cabinetului Citu la Palatul Victoria ii sunt numarate. In 40 de zile, sustine liderul PSD, Florin Citu va pleca acasa.
Pentru Ciolacu, demisiile ministrilor USR-PLUS sunt "un balci"
PSD va vota motiunea de cenzura, dar nu promite sa asigure cvorumul pentru ca aceasta sa intre la dezbatere
Daca va ajunge la vot, PSD va vota motiunea, a transmis liderul PSD. Totusi, sustine ca cvorumul in Birourile permanente ale celor doua Camere trebuie asigurat de cei de la Putere.
"Am spus foarte clar ca votam motiunea de cenzura si, mai mult decat atat, presupun ca USR-ul ne spune foarte clar ca, in acel moment, mergem la alegeri anticipate. Sa ajunga la vot si o votam. Presupun ca o sa trebuiasca sa aiba o discutie cu noi. Data trecuta, noi am propus o motiune, am trimis textul. Ei au facut o motiune, nu au avut bunul-simt sa ne trimita nici textul. Daca vrei voturile unui partid nu trebuie sa si vorbesti cu acel partid? (...) Eu vreau sa plece tot guvernul. Eu vreau alegeri anticipate", a mai declarat liderul social-democrat.
Florin Citu cere timp pentru a analiza situatia
Intre timp, marti, premierul Florin Citu a ezitat sa emita o opinie ferma vizavi de demisiile ministrilor USR-PLUS. "Dati-mi voie sa analizez intai situatia. In momentul acesta inca analizez situatia politica", a declarat primul ministru.
"Cand o sa iau o decizie, o sa anunt. Nu am luat nicio decizie in acest sens. Eu in continuare mizez pe o guvernare de dreapta in Romania", a mai spus seful Executivului, intrebat daca va demite secretarii de stat propusi de USR PLUS.
Intalnirea dintre Barna si Iohannis - o formalitate?
Premierul a sperat ca intalnirea dintre Dan Barna si presedintele Klaus Iohannis sa calmeze spiritele si ministrii USR-PLUS sa isi retraga demisiile, ipoteza pe care o credea destul de posibila marti.
Insa intalnirea dintre Barna si presedinte nu a adus nicio schimbare notabila in tensiunile de la varful politicii. "Nu s-a prezentat vreo solutie, nu s-au analizat scenarii. A fost o intalnire mai degraba formala", a declarat Dan Barna, dupa intoarcerea de la Palatul Cotroceni.
Florin Citu ar fi cerut o ancheta penala pentru suspiciunile legate de semnaturile de pe motiunea de cenzura
Tot marti, premierul Florin Citu a spus ca ar fi cerut o ancheta penala pentru suspiciunile legate de semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa de USR PLUS si AUR in Parlament.
"Demersurile sunt pentru respectarea procedurilor si regulamentului. Daca e o suspiciune cat de mica legat de faptul ca cineva a falsificat semnaturi, eu as fi fost mai dur, as fi cerut ancheta penala. Colegii mei parlamentari au obligatia sa vada ca se respecta Regulamentul Parlamentului", a declarat premierul, in cadrul unei conferinte de presa.
Declaratiile lui Citu privind suspiciunile legate de semnaturi sunt sustinute chiar si de catre liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a anuntat inca de duminica seara ca "exista suspiciuni" in legatura cu semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa de USR PLUS si AUR.
Orban ii contrazice pe Citu si Ciolacu: "Am primit toate semnaturile in original ale initiatorilor motiunii"
In schimb, opinia celor doi e contrazisa vehement de presedintele PNL, Ludovic Orban: "Am primit la cabinetul parlamentar toate semnaturile in original ale initiatorilor motiunii de cenzura ale caror semnaturi fusesera transmise online, care reprezinta o confirmare a autenticitatii acestor semnaturi. De asemenea, nu exista nicio cerere de retragere a niciunei semnaturi".