Zi decisiva in PNL. Liberalii s-au intrunit in sedinta, inainte de consultarile de la Cotroceni
pnlalegeri parlamentareconsultaricotroceni
Liberalii s-au reunit marti in sedinta, la sediul central al partidului. Sedinta vine in dimineata zilei in care se vor intalni cu presedintele Klaus Iohannis si, cel mai probabil, tema principala de discutie o reprezinta stabilirea unei strategii privind consultarile pentru alcatuirea viitorului Guvern.
La sedinta participa, printre altii, presedintele PNL, Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrii Lucian Bode, Florin Citu, Virgil Popescu, europarlamentarul Rares Bogdan, senatorul Alina Gorghiu, deputatul Florin Roman.
Desi nu exista declaratii oficiale cu privire la temele principale de discutie de astazi, cel mai probabil, liberalii discuta o varianta pe care sa o prezinte la consultarile de la Cotroceni, pe care le va demara presedintele in urmatoarele zile, pentru desemnarea unui candidat pentru functia de premier.
Va amintim ca, luni seara, premierul
Ludovic Orban si-a depus mandatul, si, in scurt timp, presedintele Klaus Iohannis a luat act de demisie, numindu-l in functia de premier interimar pe actualul ministru al Apararii, Nicolae Ciuca.
In prezent, Cabinetul liberal a ramas cu puteri limitate. Nu mai poate adopta Ordonante de Urgenta, ci doar acte administrative, pana cand va fi constituit un nou Guvern cu puteri depline. Insa noul Guvern va putea fi alcatuit abia dupa ce in Parlament se va constitui o noua majoritate, in urma alegerilor de duminica. Parlamentul ar urma sa fie investit pe 20 decembrie, timp in care Guvernul PNL va ramane interimar.
Citeste si: Parlamentare 2020. Nu s-a vrut, sau nu s-a putut?
E cunoscuta deja pozitia liberalilor care isi doresc in continuare sa alcatuiasca Guvernul si majoritatea parlamentara, desi scorul de la alegerile parlamentara ii situeaza sub procentele obtinute de PSD. Liberalii si celelalte partide de dreapta considera ca viitorul Guvern si viitorea majoritate parlamentara ar trebui sa fie date de o coalitie de centru-dreapta, aceeasi opinie fiind sustinuta si de presedintele Klaus Iohannis care spune ca, astfel,
PSD ar ramane in afara deciziei politice.
In schimb, social-democratii, prin vocea lui Vasile Dincu, nu concep sa fie izolati in Parlament, argumentand ca ei au castigat alegerile, deci trebuie sa fie luati in calcul pentru Putere. Mai mult decat atat, Dincu nu exclude nici ca PSD sa faca o alianta cu PNL, spunand ca partidele de dreapta au nevoie de PSD.
In acelasi timp, Orban a spus ca, prin demisia sa, vrea sa lase Romaniei sansa de a-si alcatui un Guvern acceptat de romani, care sa aduca tarii reformele si modernizarea de care are nevoie. Demisia lui Orban simplifica, fara indoiala, situatia, oferind un impus celor de la USR-PLUS de a intra la guvernare, ceea ce probabil nu s-ar fi intamplat daca Orban ar fi tinut de scaun. De asemenea, s-a evitat si un blocaj institutional, evitandu-se totodata si tensiuni in interiorul PNL. In aceste conditii, consultarile de la Cotroceni tin doar de capacitatea partidelor de a cadea la o intelegere asupra viitorului premier desemnat, care, poate fi atat din partea PNL, cat si dinspre USR-Plus, sau poate chiar un tehnocrat. E exclusa varianta ca presedintele sa propuna un premier PSD, fiindca e cunoscuta pozitia presedintelui care a declarat ca niciodata nu va face o astfel de numire pentru un social-democrat.
Citeste si: Dincolo de demisia primului ministru si delirul Opozitiei
Sursa foto: pinterest