11 intrebari si raspusuri pentru parinti, in prag de nou an scolar: Cum se acorda si platesc zilele libere pentru a sta acasa cu copilul

11 intrebari si raspusuri pentru parinti, in prag de nou an scolar: Cum se acorda si platesc zilele libere pentru a sta acasa cu copilul
11 intrebari si raspusuri pentru parinti, in prag de nou an scolar: Cum se acorda si platesc zilele libere pentru a sta acasa cu copilul
de Magda Florea la 04 Sep. 2020
noul an scolarparintiscoliredeschiderea scolilor

Federatia Nationala a Asociatiei de Parinti vine in sprijinul familiilor care au copii si trebuie sa se adapteze unei situatii inedite in acest nou an scolar. Astfel, Federatia a publicat un set de intrebari si raspunsuri care sunt utile tuturor parintilor, pe tema zilelor libere platite pentru salariatii parinti.

''Potrivit OUG nr. 147/2020, ale carei prevederi se aplica deja, angajatorii trebuie sa acorde zile libere platite salariatilor parinti ai caror copii nu mai pot merge la scoala din cauza epidemiei de coronavirus. Iata cateva dintre cele mai importante intrebari si raspunsuri cu privire la acordarea zilelor libere platite'', spune Federatia.
 

1. Cand se acorda zile libere platite angajatilor parinti sa stea acasa cu copiii?

 
Parintii pot ramane acasa cu copiii, daca se inchid scolile in urma rezultatului unei anchete epidemiologice pentru depistarea raspandirii epidemiei de coronavirus.
 

2. Cu cat se platesc aceste zile libere?

 
Parintii care cer zile libere platite de la angajator au dreptul la o indemnizatie de 75% din salariul de baza al unei zile lucratoare, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut (care a ajuns anul acesta la 5.429 de lei). Asta inseamna ca suma calculata are valoarea bruta, nu neta, fiind supusa impozitarii si platii contributiilor catre stat.
 

3. Este obligat angajatorul sa imi acorde aceste zile libere?

 
Da. Angajatorul este obligat sa acorde zile libere platite parintilor care trebuie sa stea acasa cu copiii, in baza unei cereri ce va trebui facuta de salariatul care solicita zilele libere platite si a unor acte pe care trebuie sa le predea angajatorului.
 

4. Daca firma este privata, angajatorul trebuie sa acorde zile libere platite?

 
Da, pentru ca OUG nr. 147/2020 se aplica tuturor angajatilor, atat celor din sectorul public, cat si celor din sectorul privat, pe toata perioada suspendarii cursurilor.
 

5. Cine plateste indemnizatia?

 
Indemnizatie de 75% se plateste de catre angajator parintelui salariat care solicita sa ramana acasa cu copilul, din cauza suspendarii cursurilor. Angajatorul va putea deconta ulterior suma de la stat.
 

6. Cum deconteaza angajatorul banii de la stat?

 
Angajatorul depune o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, insotita de documentele justificative primite de la angajat. Aceste documente se depun in cel mult 30 de zile de la data efectuarii platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei. Apoi, in termen de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii documentelor se va face decontarea.
 

7. Ce acte trebuie sa primeasca angajatorul ca sa acorde zile libere platite?

 
Angajatorul va trebui sa primeasca de la salariatul parinte care solicita zile libere platite mai multe acte: o cerere intocmita de salariatul in cauza si o declaratie pe proprie raspundere facuta de celalalt parinte care ramane in campul muncii, o copie a certificatului de nastere al copilului sau a documentului care atesta incadrarea in grad de handicap.
 

8. Pot primi ambii parinti zile libere platite?

 
Zilele libere se acorda unui singur parinte, nu amandurora. Tocmai de aceea, parintele care ramane in campul muncii va da o declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza si el de zile libere platite.
 

9. Ce categorii de parinti pot primi zile libere?

 
Ca sa poata primi zile libere platite in baza OUG nr. 147/2020, salariatii parinti trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 
sa aiba copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara;
celalalt parinte sa nu beneficieze, la randul sau, de zile libere.
 
Beneficiaza de zile libere platite inclusiv parintii copiilor cu handicap grav si cei care au in grija persoane adulte cu handicap grav, in conditiile in care activitatea serviciului de zi este limitata sau suspendata din cauza epidemiei de coronavirus.
 
Totusi, exista o categorie de salariati parinti care nu vor putea beneficia de aceste zile libere, cu exceptia familiilor monoparentale. Este vorba despre angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice.
 

Nu se acorda zile libere nici parintelui care se afla intr-una din situatiile:

 
este in concediu de crestere a copilului;
 
este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere (in cazul copiilor cu dizabilitati);
 
este in concediu de odihna/concediu fara plata;
 
are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului;
nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
 

10. Daca parintele lucreaza de acasa, angajatorul mai trebuie sa-i acorde salariatului respectiv zile libere platite?

 
Da. Potrivit OUG nr. 147/2020, inclusiv parintii care lucreaza de acasa pot solicita zile libere platite daca se inchid scolile din cauza epidemiei de coronavirus. Prin urmare, nu exista o interdictie pentru cei ce lucreaza de acasa sa ceara astfel de libere, desi, cel putin teoretic, ei deja s-ar afla acasa la momentul la care s-ar inchide scolile.
 

11. Ce risca angajatorul daca nu acorda zile libere platite parintilor care au dreptul la acestea?

 
Dupa cum spuneam mai sus, daca nu se afla intr-una dintre exceptiile prevazute la punctul 9, angajatorii sunt obligati sa acorde zile libere platite parintilor care cer acest lucru. Daca nu le acorda liberul de drept, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, pentru fiecare salariat caruia i se refuza acest drept, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 lei. Potrivit OUG nr. 147/2020, amenzile se vor aplica la 30 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, adica de la finalul lunii septembrie.


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romania intra in duminica orbului
Analize

Romania intra in duminica orbului

Ne putem mandri cu dreptul liber exprimat la vot, cu pluripartidism, cu dreptul de a alege si de a fi ales. Mai prost stam la capitolul ''inspiratie''.  
today26 Sep. 2020
Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne
Financiar-Bancar

Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne

Oricat PR si-ar face, bancile nu vor izbuti nicodata sa fie credibile atunci cand vor sa lase impresia ca ele sunt un soi de colac de salvare financiar pentru persoanele, companiile sau tarile aflate...
today26 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19
Ultima ora

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19

today25 Sep. 2020
The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal
Sanatate

The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal

today25 Sep. 2020
LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze
Economie

LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze

today25 Sep. 2020
Life Style

"Tine minte, sfarsitul nu-i aici" - (po)vesti frumoase din vremea pandemiei

today25 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x