5 moduri prin care iti poti proteja afacerea de la distrugere
1. Confidentialitate
Multe afaceri aflate la inceput de drum se bazeaza pe o constructie simpla. De cele mai multe ori vorbim despre prieteni care s-au asociat cu idei si capital, pentru a duce mai departe o initiativa pe care ei o vad ca fiind extrem de capabila sa atraga succesul. Chiar si daca nu este cazul unei afaceri intre prieteni, ci e pur si simplu un business cu vechime si un numar mare de colaboratori mai mult sau mai putin apropiati, clauza de confidentialitate trebuie inclusa in orice contract semnat intre doua parti. O astfel de clauza de poate scuti de multe probleme, in principal de scurgerea de informatii pretioase din companie, despre clienti, venituri, cheltuieli si alte detalii care pot periclita activitatea pe termen scurt. Astfel de informatii sunt foarte valoroase pentru concurenta, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca ai luat toate masurile ca o astfel de situatie sa nu apara niciodata.
2. Protejeaza-te in fata erorilor
Un business inseamna riscuri si asumari de raspundere, inseamna decizii pe muchie de cutit luate in contratimp, inseamna ca oricand o eroare poate sa apara si sa afecteze activitatea firmei, iar unele dintre aceste erori pot avea efecte iremediabile. In mod clar, fiecare afacere a avut si momente delicate in activitatea ei, prin anumite erori de judecata la nivel managerial. O asigurare de raspundere civila este cea mai buna solutie care te poate ajuta intr-o astfel de situatie si asta pentru ca asigurarea de raspundere civila este destinata persoanelor juridice, oferind o protectie completa, pentru prejudicii provocate din culpa asiguratului.
3. Problema competitiei
E posibil ca in prima faza a afacerii, colaborarea cu terti sa fie calea cea mai usoara si mai ieftina de a duce planurile la bun sfarsit. Ce se intampla insa cand acestia vor folosi know how-ul obtinut de la tine pentru a merge mai departe, devenind chiar un competitor pe zona ta de activitate? Exista in acest caz solutia unei clauze anticoncurentiale. Astfel, partenerul tau extern nu va putea, intr-un interval determinat de timp, sa iti ia modelul de business si sa-l aplice chiar el.
4. Drepturile de proprietate intelectuala
O zona extrem de delicata, problema drepturilor de proprietate intelectuala trebuie rezolvata din start, printr-o clauza speciala in orice contract. Clauza pe care o vei introduce trebuie sa specifice clar ca toate ideile cu care un colaborator va contribui in proiectul tau iti apartin si nu le poate folosi mai departe, in nume propriu, fara acordul tau scris.
5. Patenteaza-ti ideile
Toate proiectele tale trebuie sa fie inregistrate si patentate. Altfel, orice nume de brand ramas neinregistrat poate fi oricand preluat de concurenta si folosit, fara sa ai nicio cale de a opri acest lucru.
Cauta mereu cele mai bune cai legale de a-ti proteja afacerea si investitiile. Oricat de mic ar fi astazi businessul tau, o idee cu potential va fi atractiva pentru competitorii tai mai mari, iar orice bresa te-ar putea lasa fara nicio sansa de a te dezvolta.
Ultimele NOUTATI
Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri
Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro
Controale, litigii si blocaje contractuale: riscurile juridice reale pentru companii in contextul noilor masuri fiscale. Recomandarile avocatilor pentru companiile romanesti
Partenerii nostri
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori
Recipisa: Ce este, la ce foloseste si exemplu practic pentru contabili
Te-ar putea interesa si
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri