ANAF, avertisment de ultima ora pentru sute de mii de romani: scapa de amenda
declaratia unica 2022termen declaratie unicaplafon declaratia unica
Contribuabilii trebuie sa se priceapa la tot mai multe lucruri. Nu numai ca au de platit taxe si impozite, dar, in fiecare an, ei trebuie sa devina specialisti in completarea corecta a declaratiilor de impunere. De abia se obisnuiesc cu un anumit formular, ca acesta se si schimba.
Una dintre cele mai importante
declaratii fiscale pe care trebuie sa o completeze un numar din ce in ce mai mare de contribuabili si-a schimbat forma.
Este vorba despre Declaratia unica pe 2022 a carei noua forma a fost publicata in Monitorul Oficial, relateaza hotnews.ro.
Termenul de depunere a ramas data de 25 mai, ca si in anii anteriori, mai ales daca nu va exista o prelungire.
Declaratia unica trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania si/sau din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Intrucat salariul minim pe economie a fost majorat, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 lei, implicit plafonul pentru contributiile sociale a ramas 12 salarii minime, dar valoarea acestora a crescu la 30.600 de lei.
Declaratia unica pentru 2022 trebuie depusa:
- pana pe data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
- pana pe data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
- pana pe data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Declaratia (formularul) se gaseste pe site-ul ANAF si se depune:
In format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire; data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Declaratia pentru 2022 a suferit cateva modificari fata de cea din 2021, fiind introduse subsectiuni noi.
ANAF a publicat pe website-ul sau ghiduri si brosuri informative despre modalitatea de completare a Declaratiei unice.