Angajatii care vor pierde bani de acum incolo: candva aveau salarii de top, acum se vor uita lung dupa castigurile de altadata
itistisectorul itcriza economica
Angajatii sectorului IT sunt printre privilegiatii pietei muncii din Romania. Industria beneficiaza de facilitati fiscale si, datorita importantei sale, dar si deficitului de forta de munca, salariile sunt printre cele mai mari. Doar ca visul frumos pe care angajatii din sector il traiesc e pe cale sa fie spulberat de contextul economic nefast.
Economia nationala, la fel ca restul Europei, se confrunta cu multiple crize, de la cea energetica, la cea inflationista si geopolitica. Perspectivele unei recesiuni sunt iminente, cred unii economisti, iar teama de un colaps economic ii determina pe managerii companiilor locale sa fie mai temperati si sa blocheze unele proiecte de inovatie in IT.
Se estimeaza ca, in viitorul apropiat, cererea de proiecte ar putea inregistra un declin puternic, de pana la 20%.
Scopul firmelor este acela de a reduce cat mai mult cheltuielile si, desigur, de a nu-si asuma riscuri, cel putin nu unele mari.
Companiile si-au schimbat strategia. Se axeaza pe echipe mici, cu expertiza multidisciplinara si bugete reduse
"Clientii sunt mai retinuti, in aceasta perioada, si devin mai atenti la cum isi cheltuie banii. Acest lucru insa nu indica o lipsa a fondurilor, pentru ca in piata exista bani.
Daca, inainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare si cereau contractual echipe cu multi developeri care sa finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiza multidisciplinara, care sa livreze intr-un timp acceptabil, intr-un buget, insa, mai mic.
Ce va fi diferit, insa, intr-o viitoare criza, cu potential impact major asupra industriei de IT din regiune, are legatura cu cresterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina directionarea proiectelor in tari cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
Ce ii asteapta pe programatori? Explica tot Mihai Filip, citat de
Profit.ro:
"In prima faza, developerii vor incerca sa schimbe proiectele in care sunt implicati, in cautarea unor fee-uri mai mari, dupa care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care sa ii motiveze. Asta, in contextul in care companiile nu vor fi dispuse sa plateasca rate-uri la acelasi nivel, iar developerii vor fi nevoiti sa ia o decizie in acest sens, in incercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte".
Foto: freepik.com