Anuntul zilei, de la Guvern. S-a descoperit SOLUTIA MINUNE pentru FACTURILE noastre: din pacate, avem de asteptat
facturienergie electricaelectricitate
De luni de zile, populatia si firmele din Romania si restul Europei suporta costuri in crestere la facturile de energie electrica si gaz natural. Ne confruntam cu o criza energetica fara precedent, care alimenteaza inflatia, motiv pentru care avem probleme si in privinta preturilor la alimente, combustibil sau servicii.
Am putea avea o sansa in a ne reduce costurile facturilor, dar nu e deloc simplu. Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, avem nevoie de investitii in sector. Doar ca aceasta metoda, desi eficienta, necesita timp!
"Reducerea preturilor ridicate la energie necesita investitii in capacitati noi de energie cu emisii reduse de carbon si sprijin financiar si administrativ adecvat. In opinia noastra, energia nucleara este o componenta importanta a mixului energetic, permitand Romaniei sa se bazeze pe istoricul excelent existent in materie de siguranta operationala, precum si sa fie in fruntea implementarii SMR in UE", a declarat, joi, ministrul Energiei, prezent la conferinta ministeriala Nuclear Power in the 21st Century, organizata de IAEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) la Washington.
"Apreciem sprijinul constant al SUA in asigurarea livrarilor suplimentare de GNL catre UE. Pe termen lung, trebuie sa incepem sa ne gandim la relansarea economica a Europei", a mai precizat acesta. Oficialul a punctat, de asemenea, faptul ca in acest moment resursele energetice sunt folosite ca o arma politica.
Trebuie sa acceleram inovarea nucleara
Ca strategie de viitor, a precizat demnitarul, trebuie sa ne canalizam atentia asupra energiei nucleare: "Cred cu tarie ca sunt necesare eforturi la timp pentru a accelera inovarea nucleara. Dar sunt convins ca in viitor, energia nucleara trebuie sa fie plasata in centrul discutiilor noastre politice si strategice despre securitatea aprovizionarii si decarbonizare, iar comunitatea internationala poate juca un rol important in deschiderea drumului.
Romania este pregatita sa-si impartaseasca experienta in sectorul nuclear si cu privire la implementarea SMR-urilor la nivel regional, ca astfel sa ne unim eforturile pentru un scop comun: energie sigura, curata, fiabila si accesibila pentru consumatorii nostri.
Decarbonizare fara energie nucleara nu se poate (...) Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavoda si in sectorul energiei nucleare civile din Romania demonstreaza importanta parteneriatului strategic pe care il avem.
Totodata, SNN si NuScale vor dezvolta primul reactor modular mic (SMR) din Romania pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, judetul Dambovita".
Foto: pixabay.com