Atentie: Orice cantitate de lemn taiata din padurile Romaniei va fi considerata infractiune
paduritaieri ilegale de padurilemncodul silviccostel alexeministerul mediului
Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a anuntat ca a depus un proiect de lege care prevede ca orice cantitate de lemn taiata din padurile Romaniei va fi considerata infractiune si va fi pedepsita ca atare.
"Acum, padurile sufera"
Ministrul sustine ca padurile din Romania sufera in acest moment si e nevoie de coerenta legislativa si de masuri ferme pentru protejarea lor.
Din acest motiv, ministrul a declarat marti ca a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic. Astfel, orice cantitate de lemn taiata din padurile Romaniei va fi considerata infractiune si pedepsita ca atare, a transmis oficialul de la Mediu.
"Am depus astazi (marti, n.r.) la Camera Deputatilor ca si initiator un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic, care isi propune sa avem masuri mai ferme de combatere a taierilor ilegale din padurile Romaniei. Asa cum am declarat impreuna, inca de la audieri, consider ca astazi padurile din Romania sufera si avem nevoie de o actiune ferma, cat mai eficienta, astfel incat prin masurile pe care le face ministerul si, mai ales, prin aceasta initiativa legislativa sa combatem acest fenomen al taierilor ilegale din Romania", a declarat Costel Alexe.
Citeste si:
Guvernul face apel la patroni sa ofere program de lucru flexibil pentru parinti si recomanda munca de acasa
"Am inasprit sanctiunile pentru toti cei care incalca legea silvica"
De asemenea, ministrul a mai spus ca se declara multumit de faptul ca a primit sustinerea colegilor sai parlamentari de la de la USR, PSD, PMP si PNL pentru acest proiect.
"Ma bucur foarte mult ca toti ceilalti colegi parlamentari, si vreau sa le multumesc tuturor celor de la USR, PSD, PMP si evident colegilor liberali, au acceptat si impreuna am facut aceste modificari care vor stopa taierile ilegale din Romania. Am inasprit sanctiunile pentru toti cei care incalca legea silvica", a mai precizat Alexe.
Alexe a mai precizat ca, daca pana astazi, in Romania puteau fi taiati 5 mc (de lemn. n.r.) si nu putea constitui infractiune, ci doar contraventie, acum indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerata infractiune si pedepsita ca atare. Imi doresc inca o data sa inteleaga toata lumea ca legea este lege pentru toti si trebuie respectata. Sper ca pe toti aceia care vor mai avea de gand sa taie ilegal sau sa fure din padurile Romaniei sa-i vedem cu catusele pe maini.
Citeste si:
Fiscul recomanda romanilor sa isi depuna declaratiile fiscale ONLINE si sa faca plati prin MOBILE BANKING
Se propune schimbarea din temelii a comercializarii materialului lemnos din Romania
Alexe a mai spus ca proiectul legislativ mai prevede si o alta masura, si anume " schimbarea din temelii a comercializarii materialului lemnos din Romania".
"O alta masura pe care am prins-o impreuna cu colegii mei este schimbarea din temelii a comercializarii materialului lemnos din Romania. Astazi, dupa cum bine stiti, este comercializat ca lemn pe picior.
Ne dorim ca aceasta modalitate sa fie schimbata prin modificarea acestui Cod silvic si sa ajungem asa cum este in toate statele europene sa vindem lemnul fasonat. Astazi, in Romania, doar 33% din materialul lemnos este vandut ca lemn fasonat, restul de 67% ca lemn pe picior. In 3-4 ani, progresiv si etapizat vom ajunge in randul statelor europene si astfel vom reusi sa reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu faceau altceva decat sa puna presiune pe padurile Romaniei”, a subliniat oficialul.
"Vom face in asa fel incat sa luam in paza si servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri"
In continuare, Alexe a mai spus ca noul proiect prevede si luarea in paza si servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri.
"O alta masura foarte importanta este ca, prin aceste prevederi pe care le-am prins impreuna cu colegii mei parlamentari, vom face in asa fel incat sa luam in paza si servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri. Astazi, acele paduri de sub 30 de hectare nu aveau servicii de paza sau nu aveau servicii silvice si erau cele mai expuse taierilor ilegale. De asemenea, as vrea sa va spun ca vom reda padurii si acel rol de recreere pe care il are.
Astfel, prin masurile aduse Codului silvic vor putea fi create poteci, alei, fara ca aceste suprafete sa fie scoase din fondul forestier si, mai ales, fara a avea taieri de arbori. Ne propunem sa implementam cat se poate de repede acest proiect de lege, pentru ca asa cum ne-am asumat si in fata Comisiei Europene sunt actiuni care vor duce la clasarea procedurii de infringement pe care Comisia a inceput-o impotriva Romaniei”, a afirmat demnitarul.