Avem depozitele burdusite cu gaz: Romania da o lectie Uniunii Europene, suntem o forta in regiune
depozite gaziarna 2022
In fata crizei energetice care s-ar putea sa isi atinga varful in iarna, Romania pare ca se protejeaza exemplar fata de alte state europene.
Am reusit sa umplem depozitele de gaz in proportie de 80%. Astfel, Romania atinge inca de pe acum obiectivul stabilit de Uniunea Europeana pentru 1 noiembrie 2022.
Din fericire, Romania a fost inzestrata cu resurse care ne ofera un avantaj major in aceasta criza economica, iar Guvernul si-a propus sa profite de acest lucru si sa accelereze lupta pentru independenta energetica a tarii noastre:
"Continuam proiectele deja incepute pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei, precum extractia de gaze naturale din Marea Neagra, care acopera aproximativ 10% din necesarul de consum al tarii. Asa cum am promis, vom avea suficiente cantitati de gaz pentru iarna 2022 - 2023, astfel incat sa protejam consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale si industria critica", a anuntat, de curand, premierul Nicolae Ciuca.
Situatia la nivel de bloc comunitar este una sensibila
Avem un razboi energetic deschis intre Rusia si Occident, iar dependenta blocului de importurile energetice din Rusia e una uriasa, desi se depun eforturi de economisire. UE poate stoca in depozitele sale cca. 140 de miliarde de metri cubi, dar consumul anual se ridica la 400 de miliarde de metri cubi. 40% din aceaste gaze sunt arse de populatie, restul de industrie.
Referindu-ne strict la tara noastra, noi avem capacitatea de stoca 3,9 miliarde de metri cubi, in timp ce consumul national se ridica la aproximativ 12 miliarde de metri cubi. Practic, depozitele pot asigura doar un sfert din consumul anual, la fel ca media UE, de altfel.
Oficialii nostri nu s-au sfiit sa declare ferm faptul ca asistam la o manipulare a pietei energetice din partea Rusiei: "Prin declaratiile care vin dinspre Rusia, inclusiv de la Gazprom - ba ca Nord Stream 1 are o defectiune, ba ca e in revizie - „se manipuleaza piata si se impinge pretul gazului, pentru ca in momentul acela, scade oferta de gaz si automat asta impinge piata in disperare. Vine iarna, creste pretul, fiecare vrea sa cumpere gaz si creste pretul. Evident, este o manipulare pe fata, nici macar o manipulare inteligenta. Ne putem pune la adapost de aceasta manipulare doar daca decuplam pretul gazului natural de pretul energiei electrice. Evident ca ramane o manipulare la pretul gazului natural, dar ati observat, depozitele din Germania au inceput sa se apropie, au trecut de 75-76 la suta, depozitele din Europa au trecut si ele", spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finele lunii august.
Important de mentionat este ca acest procent de 80% grad de umplere pentru depozite, stabilit de UE ne asigura ca trecem de iarna aceasta, chiar daca e una rece. Doar ca in luna martie vom avea nevoie sa avem depozitele pline 40%, ca sa facem fata sezonului rece 2023-2024, fiindca acest "razboi energetic" se anunta a fi unul de lunga durata.
"Va trebui sa tinem cont nu doar de iarna aceasta, ci si de cele care vor urma. Va trebui sa vedem in martie. Procentul ar trebui sa fie de 40% pentru a face fata si iernii de anul viitor (...) Calculele noastre au fost facute pe baza unui scenariu cu o iarna rece", a declarat directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Mechthild Worsdorfer, in Comisia pentru Industrie a Parlamentului European.
Foto: pixabay.com