Breaking: Guvernul a modificat celebra OUG 114

Breaking: Guvernul a modificat celebra OUG 114
Breaking: Guvernul a modificat celebra OUG 114
de Magda Florea la 04 Iul. 2019
ougpug 114tehnologia 5gancomlicitatiitelecom

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care modifica OUG 114 si creeaza cadrul favorabil pentru pregatirea si desfasurarea licitatiei pentru tehnologia 5G.

Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana aceasta aduce o serie de modificari in infrastructura de comunicatii electronice.
 
"Guvernul a adoptat astazi (miercuri - n.r.), la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, un proiect de act normativ care aduce o serie de completari si clarificari in domeniul legislatiei privind comunicatiile electronice si cel al infrastructurii fizice, a retelelor de comunicatii electronice.
 
Sunt modificari ce au rezultat in urma unei ample consultari cu operatorii care activeaza in acest domeniu. Se asigura prin aceste modificari un cadru de predictibilitate, in concordanta cu reglementarile europene in domeniu. Practic sunt stabilite conditiile in investitiile in infrastructura de comunicatii si utilizarea eficienta a spectrului de frecventa radio. Se creeaza premisele necesare de armonizare cu industria in vederea pregatirii si desfasurarii cu succes a licitatiei pentru tehnologia 5G", a anuntat Nelu Barbu, la finalul sedintei de guvern.
 
Actul normativ adoptat miercuri reglementeaza determinarea si aplicabilitatea tarifului de monitorizare, noile reglementari fiind indreptate spre armonizare cu dinamica pietei si cu legislatia de la nivelul UE.
 
"Sunt doua modificari: pretul spectrului radio in cadrul licitatiilor este una dintre ele.
 
Proiectul stabileste ca evaluarea fiecarei benzi de frecventa, atat la momentul acordarii, cat si la momentul prelungirii licentelor sa beneficieze de o analiza dedicata si detaliata pentru a obtine un pret optim. Stabilirea conditiior de desfasurare a licitatiei pentru tehnologia 5G se va face prin Hotarare a Guvernului ce va fi initiata la propunerea ANCOM, in colaborare cu specialisti din Ministerul Comunicatiilor si prin consultarea pietei. In ceea ce priveste tariful de monitorizare, actul normativ instituie un mecanism de stabilire si colectare a acestui tarif.
 
Acest proiect de monitorizare se face in masura necesitatilor de finantare anuale ale ANCOM pentru exercitarea atributiilor sale specifice pietei de comuncatii electronice. Prin introducerea acestui mecanism este eliminata posibilitatea supracolectarii a acestor sume peste niveslul de finantare necesar ANCOM, asa cum este stabilit in legislatie", a adaugat Nelu Barbu.
 

Forma initiala a Ordonantei de Urgenta 114 avea unele prevederi care ar fi blocat licitatia pentru tehnolgia 5G

 
"Daca nu se abroga OUG 114, pe componenta telecom, nu vom avea ce sa scriem in caietul de sarcini pe licitatia 5G. Abrogarea prevederilor telecom din OUG 114 trebuie sa se faca pana la sfarsitul acestei luni, dupa care sa se adopte o HG in care sa fie stipulate preturile de plecare la licitatie.
 
Preturile de plecare pentru licitatia 5G mentionate in OUG 114 sunt inaplicabile si rupte de realitatea din piata locala telecom", explica luna trecuta, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in comunicatii, Eduard Lovin.
 
"In varianta actuala a ordonantei, se poate ajunge la un pret de pornire de miliarde de euro la licitatia 5G (...) Am avut intalniri cu cei din Guvern si eu cred, sper, ca au inteles necesitatea abrogarii sectiunii telecom din OUG 114. Altfel, tot calendarul publicat de noi pe licitatia 5G se va duce mai departe de decembrie 2019", a mai spus Lovin.
 
Potrivit ANCOM, procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generatie 5G urmeaza sa fie finalizata pana pe data de 31 octombrie, iar licentele de utilizare vor fi acordate pana la finalul anului.
 
Calendarul aferent organizarii licitatiei pentru 5G a fost finalizat, vineri, in cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de pozitie se refera la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz.
 
Pana la data de 15 august 2019, se va propune modificarea TNABF (Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, in acest moment banda fiind atribuita serviciului de radiodifuziune. Aceasta masura este necesara pentru a putea acorda prin procedura de selectie spectrul disponibil in banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicatii mobile de banda larga.
 
Totodata, pana la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora si va finaliza, in urma consultarii publice cu industria, documentatia necesara organizarii efective a procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz, urmand ca aceasta sa se desfasoare pana la data de 31 octombrie 2019.
 
In luna decembrie a acestui an, licentele de utilizare a frecventelor radio vor fi acordate castigatorilor, ceea ce va face ca operatorii sa poata folosi o parte a spectrului castigat incepand cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumatate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate actiunile privind incheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitala terestra cu Ucraina si a acordurilor bilaterale cu tarile vecine privind coordonarea utilizarii frecventelor pentru retele MFCN.
 
"ANCOM va pune la dispozitia operatorilor interesati spectrul disponibil in benzile 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz. In banda de 700 MHz este disponibila o cantitate de 2 x 30 MHz (FDD) si 1 x 15 MHz (SDL), in banda de 800 MHz - 2 x 5 MHz (FDD), in banda de 1500 MHz - 1 x 40 MHz (SDL) iar in banda de 2600 MHz - 2 x 40 MHz (FDD). In ceea ce priveste banda 3400-3800 MHz, se vor putea aloca 90 MHz (in regim de functionare TDD) pe un termen mai scurt, de 6 ani (in perioada 01.01.2020 - 31.12.2025) si 400 MHz (in regim TDD) pe un termen mai lung, de 10 ani (in perioada 01.01.2026 - 31.12.2035). Scopul acordarii drepturilor de utilizare pe un termen mai scurt il reprezinta alinierea datei de expirare a acestor drepturi cu a celor care au fost deja acordate in aceasta banda de frecvente in cadrul procedurii de selectie din anul 2015", se mentioneaza in comunicatul arbitrului telecom.
 
Potrivit sursei citate, drepturile de utilizare a spectrului de frecvente din benzile de 700 MHz si 1500 MHz, in care nu exista nicio alocare pana in prezent, vor avea o perioada de valabilitate de 15 ani, incepand cu 1 ianuarie 2021 pentru banda de 700 MHz si 1 ianuarie 2020 pentru banda de 1500 MHz.
 
De asemenea, ANCOM intentioneaza ca licentele pentru spectrul ce va fi licitat in benzile de 800 MHz si 2600 MHz sa fie acordate pentru o perioada de 10 ani, urmand sa fie analizate optiuni pentru alinierea datei de expirare cu drepturile existente in aceste benzi valabile pana la data de 5 aprilie 2029.
 
In banda de 800 MHz, Telekom Romania Mobile Communications, Orange si Vodafone detin drepturi de utilizare valabile pana la data de 5 aprilie 2029, iar in banda de 2600 MHz, Telekom Romania Mobile Communications, Orange, Vodafone si RCS&RDS detin drepturi de utilizare a frecventelor valabile pana la aceeasi data.
 
ANCOM mentioneaza ca, pentru alocarea spectrului, va aplica o procedura de selectie competitiva similara celei organizate in anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat cantitatea de spectru disponibil in anumite benzi, daca cererea este egala cu numarul blocurilor de frecvente disponibile in cadrul fiecarei benzi (categorii de spectru) sau daca cererea nu depaseste cantitatea de spectru disponibil.
 
Preturile de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare bloc de frecvente, configurat conform procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor in benzile vizate, vor fi determinate pornind de la taxele minime stabilite conform normelor in vigoare pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor in benzile in cauza.
 
Citeste si: Guvernul a adoptat o noua OUG controversata: Darea in plata a a activelor profitabile ale sistemului energetic
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romania intra in duminica orbului
Analize

Romania intra in duminica orbului

Ne putem mandri cu dreptul liber exprimat la vot, cu pluripartidism, cu dreptul de a alege si de a fi ales. Mai prost stam la capitolul ''inspiratie''.  
today26 Sep. 2020
Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne
Financiar-Bancar

Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne

Oricat PR si-ar face, bancile nu vor izbuti nicodata sa fie credibile atunci cand vor sa lase impresia ca ele sunt un soi de colac de salvare financiar pentru persoanele, companiile sau tarile aflate...
today26 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19
Ultima ora

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19

today25 Sep. 2020
The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal
Sanatate

The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal

today25 Sep. 2020
LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze
Economie

LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze

today25 Sep. 2020
Life Style

"Tine minte, sfarsitul nu-i aici" - (po)vesti frumoase din vremea pandemiei

today25 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x