Este clar faptul ca romanii sunt din ce in ce mai atrasi de cumparaturile online, iar acest lucru este spus de statistici. Conform unor studii realizate de iSense Solution si de GpeC, 53% dintre romanii care au acces la internet au cumparat in 2018 cel putin o data pe luna ceva din magazinele online. Asta inseamna peste 3.2 milioane de romani.
Ce se cumpara online in Romania?
In ceea ce priveste produsele, cele mai vandute sunt electronicele si electrocasnicele. Acestea se vand mai ales in perioade cu reduceri, cum ar fi de sarbatori sau de Black Friday, insa reusesc si in restul anului sa atraga un numar mare de cumparatori.
Domeniul fashion atrage si el foarte multi cumparatori. Daca in cazul electronicelor si electrocasnicelor valoarea medie a achizitiilor in 12 luni este de 1098 de lei, in cazul hainelor, a pantofilor si a accesoriilor fashion romanii cheltuiesc o medie de 833 de lei pe an.
Pe lista cu produse foarte vandute in Romania intra si articolele pentru masini, sau piesele de mobilier si decoratiunile interioare. Acestea au tot o medie de aproximativ 800 de lei anual.
Nu doar produsele se vand online, insa. Serviciile ocupa un loc extrem de important pe piata cumparaturilor virtuale, pachetele turistice si serviciile hoteliere ocupand un loc fruntas in randul cheltuielilor. Astfel, media cheltuita de un roman pentru servicii turistice este de 1305 lei in fiecare an.
Care sunt principalele motive pentru care cumparaturile online sunt in crestere?
Romanii au din ce in ce mai multa incredere in magazinele online si adopta din ce in ce mai mult plata cu cardul. Increderea este, asadar, un motiv cat se poate de stabil pentru crestere. De asemenea, pe lista motivelor pot fi trecute si urmatoarele:
Ce criterii trebuie sa indeplineasca un magazin online pentru a castiga increderea clientilor?
Se pare ca majoritatea clientilor isi cumpara produsele online din magazine mari, in care au incredere. Totusi, pot fi convinsi de alte magazine atata vreme cat pretul final al produsului este afisat vizibil, cat promisiunile privind termenele de livrare sunt respectate si exista o informare cat se poate de bine pusa la punct referitoare la stocuri si la caracteristicile produselor.
Un alt element care inclina balanta spre o decizie de cumparare este review-ul. Romanii tind sa aiba mult mai multa incredere in produsele care beneficiaza de cat mai multe review-uri din partea altor cumparatori.
Ultimele NOUTATI
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea