Indiferent daca este vorba despre un intreprinzator dispus sa acorde capital unui startup sau despre un asa-numit investitor angel, adresarea intrebarilor corecte va poate fi amandurora de folos in a eficientiza procesul. Iata care sunt cele 10 intrebari care vor atrage atentia investitorilor compatibili cu startup-ul tau:
Daca participi la un eveniment in cadrul caruia poti intalni investitori, asa cum este Transylvania Awards, ce va avea loc in aceasta toamna, trebuie sa te asiguri, inainte de toate, ca cei pe care ii vizezi dispun de suficiente fonduri pentru a acoperi nevoile businessului tau.
Aceasta intrebare te va ajuta sa afli rapid daca te afli in targetul investitorilor. Bineinteles, exceptiile nu sunt intotdeauna excluse, insa sunt si cazuri cand, daca nu corespunzi acestor criterii, vei fi descalificat inca dinainte sa apuci sa-ti prezinti ideea.
Aceasta este o intrebare buna atat pentru acceleratoare, cat si pentru investitori si te va ajuta sa iti dai seama care este experienta celor care vor sa ti se alature. Vei reusi astfel sa alegi sustinatorii cei mai competenti pentru domeniul pe care il vizezi si sa afli mai multe din perspectiva experientelor lor anterioare.
Strangerea de capital pentru un startup este un veritabil proces, nu un eveniment singular. Poate dura luni bune sa atragi atentia investitorilor si sa ii convingi ca ideea ta merita monetizata, iar cunoasterea lucrurilor pe care ei insisi le cauta poate fi cu adevarat utila in cadrul acestui proces.
Fiecare intreprinzator sau accelerator are o limita dupa care se ghideaza in ceea ce priveste investitiile. Asigura-te ca te incadrezi in acea limita si ca nu iti consumi timpul si resursele fara a avea speranta unui rezultat favorabil.
Gasirea unui investitor principal este o misiune vitala pentru a depasi etapa problemei monetare a startup-ului tau. Nu spunem ca ar trebui sa ignori investitorii care isi asuma doar roluri secundare, insa e esential sa il gasesti cat mai repede pe cel care isi poate asuma rolul principal in acest proces.
Cei mai multi intreprinzatori vor vrea sa colaboreze cu terte parti cu care au mai lucrat. De regula, acestia au propriile retele de co-investitori si le prefera in detrimentul numelor noi. Aceasta informatie iti va fi extrem de utila pentru a aborda urmatorii investitori pe care ii vei implica in proces.
Alatura-ti un consilier competent, cu experienta in cresterea de capital privat, care sa iti explice cu acuratete si claritate ce termene si conditii sunt uzuale in piata actuala si discuta cu el raspunsurile investitorilor la aceasta intrebare, pentru a te asigura ca finantarea nu se va dovedi una dezavantajoasa pentru tine si, eventual, ceilalti fondatori ai startup-ului pe care il reprezinti.
Daca investitorii vor sa aiba una sau chiar doua pozitii de manager in businessul tau, trebuie sa te asiguri ca poti colabora cu ei si ca asocierea va fi una benefica pentru startup-ul tau. Nu toti investitorii revendica astfel de roluri, insa acestea ar putea fi in folosul sau in dezavantajul tau, in functie de chimia dintre voi si de viziunile pe care le aveti.
Daca investitorii doresc unul sau mai multe pozitii de conducere in companie, trebuie sa stii cu cine urmeaza sa lucrezi direct. Va fi vorba despre un senior capabil sa aduca valoare in cadrul departamentului de management sau despre un proaspat asociat? Aceasta intrebare iti va oferi raspunsul pe care il cauti.
Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le afli inainte despre un investitor sau despre un accelerator interesat de startup-ul tau. Relatia cu cei care vor ajunge sa te finanteze trebuie sa fie una benefica, daca iti doresti cu adevarat sa ai succes, asa ca nu porni la drum cu ideea de a accepta finantare, cu riscul oricarui compromis. La randul lor, investitorii au propriile preferinte si calea cea mai usoara de a afla daca sunteti sau nu compatibili este sa le adresezi intrebari directe.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice