Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise din 2030
centrale de apartament pe gazgazeclima
Cercetatorul Brian vad Mathiesen, specializat in sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca si coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finantat de UE care a dezvoltat o strategie de incalzire si racire cu emisii reduse de carbon pentru Europa vine cu o propunere noua pentru ca UE sa poata atinge tintele legate de clima.
Potrivit cercetatorului, e nevoie ca incepand din anul 2030, sa se interzica, printre altele, instalarea de centrale pe gaz inclusiv in gospodarii. Doar asa, spune cercetatorul, UE isi va atingele obiectivele legate de clima.
''Sunt complet de acord ca vom avea nevoie de gaz in viitor. Dar avem nevoie de el in scopuri complet diferite decat pentru a ne incalzi casele. De asemenea, viitoarele retele de gaze vor fi mult mai complexe decat se preconizeaza in prezent.
Gazul nu este o optiune viabila de a furniza apa calda daca dorim ca resursele regenerabile sa se extinda in intregul sistem energetic, sa avem incalzire ieftina si sa evitam saracia energetica'', a spus cercetatorul, intr-un interviu
Euractiv.com.
Ca alternativa la gaz, cercetatorul danez propune termoficarea sau retele termice inteligente.
''Exista o multime de optiuni care devin disponibile odata ce aveti instalate retele termice inteligente, deoarece infrastructura termica este un purtator de energie. De exemplu, utilizarea surselor regenerabile de energie solara termica si geotermala in combinatie cu pompe de caldura de dimensiuni mari de megawatt in termoficare este o optiune foarte de dorit pentru o integrare mai ieftina a energiei regenerabile din energia eoliana si datorita energiei cu cost redus optiune de depozitare in rezervoare mari de apa calda. Tarile care detin infrastructura termica sunt mult mai bine pozitionate pentru a trece de la combustibili fosili la combustibili regenerabili. Pentru ca poti schimba pur si simplu ceea ce pui in teava'', a explicat cercetatorul.
Citeste si: Statul acorda inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare restante dupa data declararii starii de urgenta
Cand ar trebui sa cumparam ultima centrala pe gaze?
''2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Si cred ca multe tari sunt pregatite politic si tehnologic sa o faca. Daca inca instalam cazane pe gaz natural pana in 2030, atunci ar trebui sa ne intrebam daca suntem cu adevarat seriosi cu privire la tranzitia la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie sa va amintesc ca centralele pe gaz au o viata de 12-15 ani, astfel incat orice interdictie ar trebui stabilita in urmatorii cativa ani pentru a face diferenta - si pentru a pregati cetatenii pentru o noua paradigma.
Dar acest lucru nu ar trebui sa fie decis de Comisie. Ar trebui sa solicite statelor membre sa decida si sa aiba o dezbatere la nivel national, astfel incat fiecare tara sa poata veni cu propriul ei termen. Derularea Acordului de la Paris si evaluarile cuprinzatoare obligatorii privind incalzirea si racirea fac posibila aceasta dezbatere. Acestea sunt indicatori buni care pot crea o dezbatere cu scenarii si cuantificari concrete”, a explicat cercetatorul.
Citeste si: Granturile pentru capital de lucru pot fi accesate incepand de joi, 22 octombrie 2020