CNN: SUA are primul vaccin contra coronavirusului, care ajunge in faza 3 de testare
vaccin coronaviruscovid 19sars cov 2vaccin
Jurnalistii de la CNN Health transmit ca, cel mai probabil saptamana viitoare, in Statele Unite ale Americii va intra in faza a treia de testare un vaccin contra coronavirusului Sars-COV-2. Este primul vaccin din lume care ajunge in aceasta faza de testare, in care va fi deja injectat unor voluntari, pentru a se descoperi daca protejeaza sau nu impotriva infectiei cu noul tip de coronavirus.
Vaccinul este dezvoltat de Centrul de Cercetare a Vaccinurilor de la Institutul National de Sanatate Institutul National de Alergii si Boli Infectioase, in parteneriat cu compania de biotehnologie Moderna si ar urma sa intre in faza a treia de testare saptamana viitoare. CNN relateaza ca aproximativ 30.000 de voluntari vor fi injectati cu acest vaccin, pentru ca oamenii de stiinta sa ii descopere eficienta.
''Vaccinul utilizeaza ARN mesager (ARNm), o molecula folosita de celule pentru a construi proteine ​​- in acest caz, proteinele care sunt necesare pentru a construi proteina de varf a coronavirusului, pe care virusul o foloseste pentru a se atasa si a infecta celulele umane. Odata ce sistemul imunitar invata sa recunoasca aceasta tinta - datorita vaccinului - poate monta un raspuns mai repede decat daca s-a intalnit cu virusul pentru prima data din cauza unei infectii'', relateaza CNN
Rezultatele timpurii ale studiului de faza 1 au fost publicate in
New England Journal of Medicine la jumatatea lunii iulie. Studiul a aratat ca vaccinul, administrat la trei doze diferite, a declansat un raspuns imun la persoanele care l-au primit (cu cat doza este mai mare, cu atat raspunsul imunitar este mai mare).
Au existat reactii adverse. Specialistii spun, insa, ca e ceva firesc
Au existat insa si reactii adverse. Mai mult de jumatate dintre participanti au prezentat reactii adverse, inclusiv oboseala, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si dureri la locul injectiei.
Totusi, reactiile adverse nu ii sperie pe specialisti:
''Sunt un medic cu boli infectioase care a facut o multime de studii clinice si de la mijlocul anilor 1980, peste 100 de studii clinice cu diferite vaccinuri experimentale. Si aceste tipuri de reactii adverse, pe care le numim reactogenitate, sunt foarte frecvente aproape la toate vaccinurile, chiar si la vaccinurile utilizate frecvent si autorizate'', a spus pentru CNN Health, Dr. Barney Graham, directorul adjunct al Centrului de Cercetare a Vaccinurilor.
In acest moment, in intreaga lume, oamenii de stiinta lucreaza la aproximativ 120 de vaccinuri, insa doar 25 de vaccinuri sunt cele mai promitatoare, ele aflandu-se in diferite stadii de testare, insa, se pare ca cel dezvoltat de SUA are cele mai mari sanse de reusita, cel putin pana in acest moment.
Citeste si:
Alegeri locale 2020. Da' eu cu cine votez?