Codul fiscal, modificat in prag de Sarbatori: TAXE mai mari pentru angajatii din Romania
cod fiscal 2023supraimpozitare contracte part timepart time
Nici n-a inceput bine perioada Sarbatorilor de iarna, ca romanii primesc deja prima veste rea pentru 2023. Cresc darile la stat pentru angajatii romani, iar loviti de noua modificare la Codul fiscal vor fi, bineinteles, si patronii, carora le vor creste cheltuielile.
Precizam ca facem referire la promulgarea legii privind supraimpozitarea contractelor part-time. Legea tocmai a primit unda verde de la seful statului, dupa ce anterior fusese adoptata de Parlament.
Prin urmare, din 2023, romanii care lucreaza doua sau patru ore vor fi nevoiti sa plateasca statului contributii echivalente la salariul minim pe economie.
Din nefericire, masura vine intr-o perioada deosebit de delicata si inoportuna, in conditiile in care mediul privat traverseaza o perioada marcata de efectele multiplelor crize, iar angajatii sunt vulnerabili din cauza scumpirilor.
Multi analisti cred ca aceasta decizie de a supraimpozita
contractele part-time nu va aduce mai multi bani la buget, desi acesta este scopul ei, ci va incuraja disponibilizarile. Fix cresterea numarului de someri este ceea ce-i lipseste Romaniei in acest moment, in conditiile in care avem deja aproximativ 450.000 de romani fara loc de munca.
"Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumatate nu au in spate o plata de taxe integrala, deci sunt contracte afectate de aceasta supraimpozitare. Eu estimez undeva intre 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de aceasta decizie (...)", este de parere economistul Adrian Negrescu, conform
B1 TV.
Ceea ce trebuie retinut, deci, este ca de la 1 ianuarie 2023 intra in vigoare SUPRAIMPOZITAREA CONTRACTELOR PART-TIME.
Te-ar putea interesa si: Euro sparge pragul de 5 lei: cand vine cutremurul la casele de schimb valutar, n-a mai ramas mult timp
Firmele vor prefera sa faca concedieri in loc sa plateasca mai multe taxe catre stat, intr-un asemenea context economic - cred specialistii
La randul sau, Serge R. Gonvers, country managing Partner, Baker Tilly Romania, trage un semnal de alarma si sustine ca exista riscul de a vedea, in perioada urmatoare, disparand multe contracte de munca part-time.
Firmele vor apela la aceasta masura, pentru a evita cheltuielile suplimentare pe care noua modificare fiscala le presupune pentru bugetele lor, pe care apasa deja presiuni multiple si provocari fara precedent de la ultima criza economica pana in prezent.
"Mediul de afaceri considera ca aceasta masura fiscala ignora realitatea pietei muncii si specificul multor domenii de activitate in conditiile in care legislatia muncii permite incheierea unor astfel de contracte de munca cu timp partial, flexibilitatea si libertatea de alegere a modului si a timpului de lucru reprezentand o preocupare importanta in ultimii ani pentru adaptarea la conditiile socio-economice actuale.
Printre efectele ce nu intarzie sa apara, intrevedem incetarea unui numar semnificativ de contracte de munca cu timp partial ce va conduce implicit la cresterea ratei somajului. Asadar, nu este greu de anticipat ca supraimpozitarea contractelor de munca cu timp partial va avea efecte contrare celor asteptate de autoritati”, a declarat Serge R. Gonvers, country managing Partner, Baker Tilly Romania, conform
Agerpres.
In aceeasi ordine de idei, Camera Consultantilor Fiscali din Romania vorbeste despre toxicitatea acestei masuri, avertizand cu privire la faptul ca vom asista la o crestere a fenomenului muncii nedeclarate, "la negru". Mai mult, spun consultantii fiscali, " este o masura fiscala rigida, care nu recunoaste sau neglijeaza atat realitatea pietei muncii si, in aceiasi masura, specificul si necesitatile din foarte multe domenii de activitate, cat si prevederile din legislatia muncii care permit incheierea unor astfel de contracte cu timp limitat".
Foto: manager.ro