Criza e dupa colt in Europa: semne clare, scenariul din 2010 e pe cale sa se repete
zona eurocriza economicarecesiunecredite in euro
Se aduna tot mai multi nori negri asupra economiei zonei euro. Semnalele cu privire la o iminenta criza sau cel putin recesiune sunt tot mai numeroase.
De exemplu, Banca Centrala Europeana tocmai si-a inrautatit prognozele cu privire la evolutia economica a regiunii si la evolutia inflatiei in cele 19 tari ale zonei euro.
BCE ne spune ca situatia nu arata deloc bine si ca inflatia va continua sa ne dea batai de cap in zona euro ani de acum incolo, in timp ce cresterea economica va avea frana de mana trasa.
Se complica situatia in zona euro, dar vor fi afectati si multi romani
In cel mai recent raport al sau, BCE spune ca rata medie a inflatiei se va situa la 5,6% in 2023, la 3,2% in 2024 si la 2,1% in 2025, fata de 5,4% in 2023 si 3% in 2024, cat estima anterior.
Referitor la cresterea economica, e asteptata o evolutie de doar 0,7% in 2023, de 1,0% in 2024 si de 1,5% in 2025, prgonozele fiind sub cele conturate in anteriorul raport, cand economistii dadeau dovada de mai mult optimism.
Acestea fiind cifrele, se justifica decizia BCE de a majora din nou dobanda-cheie si a de a-si mentine politia dura pe piata monetara.
Joi, institutia a decis sa scumpeasca banii in zona euro pentru a 10-a sedinta la rand!
Este un adevarat soc pentru consumatorii care au de rambursat
credite in euro, situatia fiind similara celei in care BNR majoreaza dobanda cheie si incep sa se scumpeasca ratele la banci, pentru creditele in lei cu dobanda variabila.
Pe de alta parte, asupra consumatorilor care au credite in euro in acest moment mai pandeste un pericol: cel al riscului valutar. Economistii anticipeaza o devalorizare a leului in fata euro, in urmatoarele luni, aspect ce va complica si mai mult vietile debitorilor, dar si pe al populatiei in general, dat fiind faptul ca multe preturi pe care le platim pe diverite bunuri si servicii se raporteaza la moneda unica europeana.
Conform unui raport al CFA Romania din luna august, e asteptata o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rata a inflatiei de 7,5%, in urmatoarele 12 luni.
"Componenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica a continuat sa scada. Astfel, in contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Foto: freepik.com