Imprumuturile in euro au devenit o realitate si pentru romani in ultimii ani, multi dintre ei ajungand in timp la concluzia ca accesarea unui credit in moneda europeana nu a fost cea mai buna decizie. Motivul este unul cat se poate de simplu: detinerea unui imprumut in euro implica riscuri legate de fluctuatiile cursului de schimb si de dobanzi. Daca ai un imprumut in euro, uite ce te va astepta in perioada urmatoare!
Acordarea imprumuturilor bancare in zona euro a incetinit din nou in aceasta vara, Banca Centrala Europeana publicand recent un studiu prin care arata ca majorarea dobanzilor franeaza creditarea si cresterea economiei. In luna iulie, BCE a decis cea de-a noua majorare consecutiva a dobanzii de referinta, aceasta ajungand la cel mai ridicat nivel din istoria institutiei. Mai mult decat atat, BCE a transmis ca dobanda de referinta ar mai putea creste si in perioada urmatoare.
Prin aceste masuri, BCE spune ca incearca sa reduca inflatia in contextul inrautatirii conditiilor economice. In urma cu o saptamana, Christine Lagarde spunea ca BCE va stabili costurile de imprumut cat de sus este nevoie si le va mentine la acel nivel atat timp cat va fi necesar pentru a reduce inflatia pana la un nivel de 2%.
"Consiliul guvernatorilor a decis sa majoreze cu 25 puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative ale BCE. In consecinta, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 4,25%, 4,50% si, respectiv, 3,75% incepand cu data de 2 august 2023", se arata in comunicatul de presa publicat la finalul reuniunii Consiliului Bancii Centrale.
In urma deciziei luate de BCE, dobanda platita pentru depozitele bancilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de dupa luna octombrie a anului 2000, adica inainte ca moneda euro sa fie introdusa in circulatie. In plus, rata inflatiei in zona euro a ajuns pana la un nivel de 5.3%, cu mult peste obiectivul pe care si-l asumase BCE. Potrivit ultimelor estimari ale celor de la Eurostat, rata inflatiei din luna august ar urma sa ajunga la un nivel de 5.1%. In aceste conditii, trimestrul trei al anului ar putea veni la pachet cu o contractare a economiei zonei euro.
Oamenii care se gandesc la accesarea unui imprumut in euro trebuie sa stie ca detinerea unui imprumut in euro implica riscuri legate de fluctuatiile cursului de schimb si de dobanzi. Este important sa fiti bine informati si sa gestionati aceste riscuri in mod corespunzator pentru a va asigura ca puteti face fata rambursarii imprumutului in perioada urmatoare. Consultarea cu un expert financiar va poate ajuta sa luati decizii informate si sa va protejati impotriva surprizelor neplacute.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii