Criza economica - alarma falsa pentru Romania? Desi Europa fierbe, pe noi ne-ar putea ocoli. Iata primele semnale
criza economicarecesiunefmipreviziuni economice
Economiile europene stau, in acest moment, pe un butoi de pulbere ce ar putea sa ne arunce, in urmatoarele luni, intr-o recesiune profunda, ale carei efecte le vom simti si mai acut daca iarna va fi una friguroasa, adancind criza energetica. Desi previziunile economice pentru Europa nu arata prea bine, insasi Banca Mondiala admitand un risc record de recesiune (cel mai mare din 2020), economia noastra nationala primeste semnale de incredere de la Fondul Monetar International (FMI).
Institutia tocmai a revizuit in sus cresterile economice estimate pentru tara noastra, conform Ministerui de Finante.
“Am pornit de la o prognoza de 2,2% si, iata, suntem la 4,8% prognoza"
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, vorbeste despre evolutia perspectivelor analistilor asupra economiei noastre nationala si puncteaza faptul ca, initial, s-a pornit de la o prognoza mai mult decat modesta, de numai 2,2%, in primavara. In ultimele luni, pare-se, desi contextul e unul foarte delicat si ne confruntam cu multiple crize si tensioni de ordin geopolitic, economia Romaniei prezinta incredere in ochii economistilor internationali.
Guvernatii isi asuma, in continuare, sa implementeze reformele si investitiile din PNRR, atat de necesare, mai ales intr-un context ca acesta.
“Am pornit de la o prognoza de 2,2% in primavara cand raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectiva rezervata asupra cresterii economice, pe fondul contextului international si al apropierii de conflictul armat de la granita noastra. Si iata, astazi, suntem la 4,8% prognoza, iar cele peste doua puncte procentuale rectificare pozitiva a prognozei de crestere economica reprezinta o confirmare a abordarii corecte pe care Guvernul o are in raport cu situatia de la nivelul intregii Uniuni Europene.
Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validari ale deciziilor de politica fiscal-bugetara si financiara pe care le luam de la preluarea mandatului.
Traversam o perioada de criza si incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportam la regiune si urmarim evolutiile externe, dar asigurarea stabilitatii economice se face de aici, de la Bucuresti si vom continua sa facem acest lucru.
Reformele cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta sunt in termenele stabilite si vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel si masurile de sustenabilitate fiscala, alaturi de managementul investitiilor publice si consolidarea bugetara”, a spus Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
"Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, saluta decizia Fondului Monetar International (FMI) de a revizui in crestere prognoza de avans economic a Romaniei, pentru anul 2022, ca urmare a misiunii de evaluare (Consultari pe Articolul IV) efectuata de delegatia FMI in vara anului curent.
Comitetul Executiv al FMI a apreciat importanta implementarii unor politici macroeconomice prudentiale pentru asigurarea stabilitatii si, totodata, stimularea reformelor structurale pentru sustinerea cresterii economice", a transmis Ministerul Finantelor, luni.
Foto: freepik.com