Inainte de a fi niste salariati care trebuie sa atinga anumite obiective de business, angajatii din organizatia ta sunt oameni cu familii si pasiuni. Prin urmare, ar trebui sa-ti cunosti foarte bine angajatii atat dintr-o perspectiva profesionala, cat si din punct de vedere uman. Daca-i vei incuraja pe angajati sa vorbeasca deschis cu colegii lor despre ce fac in orele in care nu se afla la serviciu, vor avea de castigat si relatiile de munca din interiorul organizatiei.
Consulta-te cu salariatii inainte sa iei o decizie de business care ii afecteaza direct
Te gandesti sa inlocuiesti masinile de serviciu pe care le folosesc angajatii tai si ai in vedere fie sa apelezi la o companie de leasing financiar, fie sa inchei un acord de leasing operational? Inainte sa optezi pentru una dintre cele doua variante, comunica-le angajatilor intentia ta. Prezinta-le, de asemenea, care este diferenta intre leasingul operational versus leasingul financiar. Dupa ce le arati avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni pentru ei si pentru business, roaga-i pe angajati sa decida. In final, alege varianta pentru care opteaza majoritatea salariatilor. Daca vei proceda astfel, angajatii vor simti ca opiniile lor sunt extrem de importante pentru organizatia pentru care lucreaza.
Incearca sa rezolvi, cat poti de repede, problemele profesionale pe care le au angajatii tai. Adica toate problemele care-i impiedica pe salariati aiba o productivitate ridicata la job. Iata cateva astfel de probleme:
- zgomotul ambiental;
- lipsa unor computere performante;
- scaune incomode;
- lipsa unor traininguri specifice;
In situatia in care ai nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea unei anumite probleme profesionale, comunica deschis cu angajatii si transmite-le cat va dura. De asemenea, daca poti, gaseste o solutie de compromis pana la rezolvarea definitiva a problemei in cauza.
Una dintre cele mai bune metode prin care sa le arati angajatilor tai ca iti pasa cu adevarat de ei este sa investesti constant in dezvoltarea lor. Cel mai simplu ar fi realizezi un chestionar in randul angajatilor, din care sa reiasa niste directii de dezvoltare, atat la nivel personal, cat si profesional. Apoi, nu-ti ramane decat sa iei legatura cu o companie de training si sa-ti trimiti angajatii la cursuri.
Ultimele NOUTATI
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii