Nu mai insistam asupra importantei curateniei, pentru ca sunt lucruri elementare, insa ne-am gandit ca ti-ar fi utile niste sfaturi despre cum sa faci spatiul de lucru sa arate impecabil din acest punct de vedere.
Ca orice operatiune amanuntita, si curatenia de la birou incepe cu o etapa pregatitoare. Aceasta presupune o selectie a tuturor lucrurilor si documentelor din birou, in scopul separari celor de care mai ai nevoie de cele de care trebuie sa te debarasezi. Acestea din urma merg la gunoi, la arhiva la centrele de reciclare sau oriunde le e locul, dar nu trebuie sa mai ramana in birou. Apoi, lucrurile de care mai ai nevoie se organizeaza pe categorii si li se gaseste un loc potrivit, unde vor fi depozitate pe timpul curateniei. Urmeaza eliberarea spatiilor si suprafetelor care vor fi curatate, dupa care poti trece la actiune.
Peretii se murdaresc mai ales in zona intrerupatoarelor asa ca aici vei avea mai mult de curatat, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te rezumi la atat. Peretii trebuie stersi pana sus, insistand si asupra colturilor unde apar panze de paianjen.
Odata curatati peretii, poti trece la curatarea geamurilor, care se face cu ajutorul unei lavete moi si a unei solutii speciale pentru astfel de suprafete. Geamurile se sterg bine pe toata suprafata, atat la interior, cat si la exterior. Nu uita nici ramele si pervazurile ferestrelor, care trebuie sterse la randul lor.
La curatarea pardoselii, este ideal sa folosesti un aspirator, pentru a elimina eficient praful si mizeria chiar si din locurile mai greu accesibile. Suprafetele se sterg de praf cu o laveta usor umezita cu apa si detergent, sau solutie speciala pentru curatare. In cazul suprafetelor atinse in mod frecvent trebuie sa folosesti si solutii dezinfectante, pentru ca acestea sunt un mediu favorabil dezvoltarii germenilor. Ne referim la clantele usilor, intrerupatoare, manerele sertarelor, echipamentele electronice si accesoriile acestora. Dupa ce au fost curatate de praf si murdarie, aceste suprafete se sterg cu o solutie dezinfectanta pentru a distruge definitiv germenii. Pentru aceasta actiune poti folosi alcool sanitar Mona, creat de producator special pentru a dezinfecta.
Daca in urma operatiunii anterioare ai observat ca au ramas pete pe covor, tapiterie sau pe alte suprafete, nu poti lasa lucrurile asa. Exista solutii speciale pentru eliminarea petelor, iar inainte de a le utiliza, trebuie sa citesti cu atentie instructiunile de pe eticheta. De cele mai multe ori, solutiile au nevoie de un interval de timp pentru a actiona si este important sa cunosti acest detaliu, pentru a avea garantata eficienta curatarii.
Treaba este aproape terminata, asa ca poti incepe sa reasezi la locul lor scaunele, biroul si celelalte elemente de mobilier pe care le-ai mutat pentru a putea curata fiecare colt al incaperii. De asemenea, calculatorul si celelalte echipamente se aseaza la locul lor si se refac conexiunile, verificand daca fiecare din ele functioneaza. In mod similar vei proceda cu celelalte obiecte si documente pe care le-ai mutat in sertare sau dulapuri cand ai inceput curatenia, iar acum trebuie puse ordonat la locul lor.
La final, mai ramane sa speli lavetele si celelalte echipamente de curatenie folosite si sa arunci la gunoi ce este de aruncat. Bineinteles, cosul de gunoi trebuie golit imediat dupa ce ai facut asta, iar sacul menajer inlocuit cu unul nou.
Odata efectuata si aceasta operatiune poti considera misiunea, incheiata, concentrandu-te apoi pentru a pastra cat mai mult curatenia.
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si