Daca acum nu ne este frica, atunci cand?
teama covid19pandemie romaniapandemie coronavirusstare alerta
O insiruire de vorbe de duh care circula pe retele de socializare spune ca, in SUA, de vina pentru COVID-19, este Donald Trump; in Marea Britanie, este Boris Johnson; in Franta si-n Germania, de vina este chiar noul coronavirus, in timp ce, in Romania, de vina sunt... romanii.
Totusi, aceasta gluma amara are oarecare acoperire in ce ne priveste, cand vezi cu ochiul liber, borduit de lamela mastii, cu cata lejeritate trateaza unii planetara problema de sanatate si nu numai de sanatate.
Cand vezi la stiri cum unii cred ca nu se lipeste covidu' de ei daca-si ung gatlejul cu niste tuiculita si ca gura unei... nemascate din piata agroalimentara adevar graieste: "Si (cu) lipsa de oxigen pe care noi nu o avem ce facem?"
Pai, este perfect daca, purtand masca, nu ai lipsa de oxigen...
Pe urma, mai sunt si cei care se autoimbarbateaza si ii imbarbateaza si pe altii sa nu le fie frica.
Harsit cat de cat prin viata, este si greu sa nu se lipeasca de tine vreo fobie, adica o teama mai mult irationala de ceva, dintre care cele mai cunoscute or fi hemofobia, tripanofobia, claustrofobia, acrofobia, arahnofobia, zoofobia, spectrofobia, acum si nomofobia (no-mobile-phone phobia).
Mai rare sunt fasmofobia (teama de fantome), ablutofobia (teama de imbaiere), anthofobia (teama de... flori), chorofobia (teama de dans), deipnofobia (teama de petreceri), allodoxafobia (teama de a nu-ti spune opinia si de discutii in contradictoriu), sesquipedalofobia (teama de cuvinte lungi) si, da, exista si asa ceva: plutofobia, teama de a te imbogati, de care, evident, nu sufera miliardarii atat de blamati si in acest zile, si in aceasta criza, desi noi, toti, contribuim - mai mult sau mai putin - la dobandirea sau la mentinerea statutului lor.
Sunt cvasicunoscute si expresii care definesc un grad mai mic sau mai mare de teama: frica si de umbra lui; speriat de bombe. Prima teama este una extrema si irationala, iar cea de bombe, este cat se poate de justificata si de concreta.
Exact cum ar trebui sa fie si cea de infectarea cu blestematul SARS-CoV-2, care ne mananca zilele, unora - din pacate, tot mai multi - la propriu.
Desi numarul de noi infectari si de decese creste in aproape intreaga lume, exista si declaratii triumfaliste, de la cele din Noua Zeelanda, unde autoritatile se lauda ca au... strivit, pentru a doua oara coronavirusul, pana la manifestarile presedintelui SUA, Donald Trump.
Tara de la antipozi se contrazice inrtrucatva: daca a strivit covidu' a doua oara, inseamna ca a existat si o prima data. Daca a existat si o prima data, cand.... l-a strivit, cum de a mai aparut si o a doua data, ca sa-l mai striveasca?
Strivit-nestrivit, remarcand actiunile colective, ale cvasituturor cetatenilor, Chris Hipkins, ministrul neo-zeelandez al sanatatii, i-a atentionat pe cetateni sa nu se relaxeze, le-a cerut vigilenta constanta si, in continuare, munca de echipa pentru a mentine coronavirusul sub control.
Totodata, vindecat de COVID-19 si intors la mitinguri de campanie electrorata, Donald Trump le spune americanilor si nu numai lor sa nu le/ne fie teama de noul virus.
Sa nu ne fie teama? De ce? Pentru ca este "doar" un micro-organism care ne-a dat vietile peste cap, pe a fiecaruia si pe ale ale tuturor la un loc?
Sa nu ne fie teama, ca doar fiecare dintre noi este sef de stat si, la primul simptom, ne urcam si noi in elicopterul Sikorski care ne duce la "spitalul prezidential", unde o armata de medici se-ngrijeste sa ne scape de COVID-19, in timp ce alta armata, aia propriu-zisa, ne pazeste de orice altceva.
Daca nu ne temem acum, atunci, cand? Cand nu mai sunt stari de urgenta? Cand nu mai sunt stari de alerta? Cand zice Nostradamus? Cand zic horoscoapele? Cand, ne spune... Netisoru' ca "urmeaza o zi cu rezolvari" si ca... vibratia zilei este 6, desi, realitatea ne spune, de pilda ca... vibratia zilei este 5.000 de noi cazuri de COVID-19 sau 98 de decese.
O temere justificata, de pilda, de cele peste 41,5 milioane de cazuri de COVID-19 in intreaga lume, dintre care aproape 8,4 milioane in SUA, si peste 1,1 milioane de decesese, si acceptarea faptului ca realitatea este sumbra ne pot scapa de mult mai gravele atacuri de panica.
Nu zice nimeni sa-ti clantane dintii, dar teama argumentata de un anumit lucru, de ceva concret, nu de - sa zicem - (a fi rapit) extraterestri, activeaza, in cele din urma, atat de necesarul instinct de conservare.
Foto: pexels.com