Aflu din materialul “ RADET a cerut scumpirea cu peste 30% a căldurii. Pentru ca bucureÈ™tenii să n-o simtă e nevoie de subvenÈ›ii suplimentare de 151 milioane lei de la Primărie”,Adi Mosoianu,25.08.2017, Profit Insider, ca bucurestenii sunt in pericolul de a le creste semnificativ preturile la intretinere.
Batranul si ramolitul RADET , in loc sa-si vopseasca parul si sa ia un aer mai juvenil ,sau sa-si lase nepotii sa preia afacerea, vrea sa bage iarsi mana in buzunarul cetatenilor. Este varianta cea mai facila si mai lipsita de scrupule. Consiliul General al Municipiului Bucuresti ( CGMB) isi va ajuta, desigur, copilul de suflet, si va pune pe masa la sedinta din 30 august un proiect de hotarare care este menit sa mai diminueze un pic din speranta de viata a platitorilor de taxe : avizarea de principiu a majorării cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET.
Solicitarea RADET se incadreaza, de altfel, in gandirea Primariei Capitalei. Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat , aprobată de CGMB in luna iunie, prezintă un scenariu de scumpire a a căldurii în BucureÈ™ti. Tariful la energie termică fără TVA pentru consumatorii casnici din Capitală ar putea fi majorat cu 5,7% anul acesta :de la 30,72 euro/gigacalorie la 32,47 euro/gigacalorie, ajungând la 35,80 euro/Gcal în 2018, 40,22 euro/Gcal în 2020, 46,05 euro/Gcal în 2022 È™i 50,72 euro/Gcal în 2024.
Ma impresioneaza, sincer, scrupulozitatea si fiabilitatea diriguitorilor cand este vorba despre bagatul mainii in buzunarul dirijatilor. Pot avea chiar strategii pe termen lung.
Lucrurile se complica atunci cand trebuie sa puna pe picioare unitatile pe care le administreaza. Aici sunt nuli.Boala mortala a RADET-ului este cunoscuta de multa vreme. Se prefera tinerea lui la reanimare, sub perfuzii permanente .
In legatura cu sedinta din 30.08.2017, Directia Generala Economica a Primariei Bucuresti a facut un raport de specialitate, anexat la proiectul de hotarare, in care se prevede : pentru ca cetateanul sa nu bage totusi mana in buzunar, Primaria ar trebui sa mareasca subventia anuala pentru RADET cu 151,2 milioane lei pe an, suma care include si TVA. Asta pe langa cele 570,6 milioane pe care le primeste, de exemplu, in acest an.
Nu stiu cat de sigura va fi aceasta marire a subventiei anuale.
Iata care sunt motivele invocate de RADET pentru scumpirea cu peste 30% a caldurii:
1) A crescut pretul agentului termic :” Aceste preturi s-au majorat cu procente cuprinse între 24% È™i peste 30% din 2011 încoace”.
2) “Scaderea cantitaÈ›ilor de caldura livrate populatiei, ca urmare a eficientizarii determinate de programele de reabilitare termica a locuintelor, fapt care a sporit costurile fixe pe gigacalorie ale RADET”.
3) OrdonanÈ›a din 2000- “agentilor economici le este interzis sa-si vandă marfurile in pierdere, adica la preturi egale sau inferioare costurilor de achizitie”.
Foarte interesanta este argumentatia numarul 2. Eficentizarea energetica a locuintelor nu trebuie, in gandirea simbolica a RADET, sa duca la economii in buzunarele consumatorilor . RADETUL are o misiune simpla : el da caldura, cui s-a obisnuit sa dea, fie ca beneficiarul vrea sau nu. Adica “da caldura peste noi”.
Si argumentatia 3 este rizibila. Cred ca juristul lor a cautat-o mult pe la arhive.
RADET este un subiect atragator, care ar face rating daca ar fi dat pe post: la Radio Erevan !
Ultimele NOUTATI
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari