DOCUMENT. LISTA noilor masuri de la 1 august
1 augustrestrictiicnsusedinta de guvern
Miercuri seara s-a incheiat sedinta de guvern in care liberalii au dezbatut propunerile CNSU privind data de 1 august. In urma sedintei a avut loc o conferinta de presa la care au participat Ionel Danca, Violeta Alexandru si seful DSU, Raed Arafat. Oficialii au prezentat noile masuri valabile de la 1 august. Cele mai importante noutati vizeaza purtarea mastii de protectie in spatiile publice deschise aglomerate, precum si limitarea programului de lucru pentru unele dintre aceste spatii. Foarte important de mentionat este ca nu a fost adoptata propunerea CNSU care prevedea ca ''Pentru plaje, distanta mai mica de 2 metri intre persoane/sezlonguri este permisa numai pentru soti si copii insotiti de adulti (parinti, bunici)”.
Astfel, pentru data de 1 august s-au stabilit urmatoarele masuri:
Purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere masca si gura, e obligatorie pentru persoanele care au implinit 5 ani in locuri publice deschise precum terase, faleze, exteriorul obiectivelor turistice, in anumite intervale orare, stabilite la nivel judetean. Spatiile si intervalele orare se stabilesc cu ajutorul DSP. Persoanele responsabile de spatiul respectiv trebuie sa afiseze la loc vizibil un mesaj privind obligativitatea purtarii mastii.
Operatorii economici precum terase, cluburi, baruri au obligatia sa respecte orarul de lucru cu publicul stabilit la nivel national sau a comitetului judetean pentru situatii de urgenta. Masura se va lua in zone in care numarul infectarilor este ridicat. Operatorii trebuie sa limiteze numarul de clienti la numarul de scaune. Aceleasi masuri se impun si in cazul operatorilor de jocuri de noroc. Decizia privind orarul va fi luata la nivel de comitet national, dar doar in judetele in care sunt necesare masuri de limitare a contactului.
''Zonele in care se vor aplica masurile privind orarul de lucru vor fi luate cel mai probabil joi'', a spus seful DSU, Raed Arafat.
Foarte important de mentionat este ca nu a fost adoptata propunerea CNSU care prevedea ca ''Pentru plaje, distanta mai mica de 2 metri intre persoane/sezlonguri este permisa numai pentru soti si copii insotiti de adulti (parinti, bunici)”.
Guvernul a decis si majorarea etapizata a alocatiilor, incepand din septembrie
Guvernul a stabilit, tot in sedinta de miercuri, si majorarea alocatiilor pentru copii. A oferit precizari pe aceasta tema ministrul Muncii, Violeta Alexandru:
''In Sedinta de Guvern am propus dublarea alocatiilor pentru copii, printr-un calendar etapizat. Prima marire va avea loc in luna septembrie. 185 de lei pentru copii intre 2 si 18 ani. Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, care au dizabilitati, vor primi 369 de lei.
Urmatoarele etape vor fi cate doua pentru 2021, 20% in februarie (aferent lunii ianuarie) si 20% la 1 august (aferent lunii iulie).
La fel va fi si in anul 2022.Astfel, la 1 iulie 2022 vom avea o dublare a alocatiilor. Astfel, vom avea o crestere de 300 de lei pentru copiii de 2-18 ani si 600 de lei pentru copiii de 0-2 ani''
'' In acest an, estimarea facuta este de 500 de milioane de lei, in 2021 de 3 miliarde de lei. In 2022 vom ajunge la 14 miliarde de lei pentru plata alocatiilor din Romania'', a mai declarat ministrul Muncii.
Hotararea de guvern cu masurile care se vor aplica de la 1 august poate fi consultata, in integralitate, aici:
Tinand seama de masurile adoptate prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor masuri de limitare a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spatiilor/activitatilor unde exista un risc crescut de infectare,
Avand in vedere faptul ca evaluarea realizata in baza factorilor de risc prevazuti la art. 3 alin. (4) din Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 indica necesitatea intensificarii masurilor de prevenire si combatere a transmiterii virusului SARS-CoV-2, atat la nivel judetean, cat si national, inclusiv instituirea unor masuri restrictive/limitative referitoare la unele activitati considerate cu risc epidemiologic crescut, aspecte materializate in cuprinsul documentului intitulat „Analiza factorilor de risc privind managementul situatiei de urgenta generata de virusul SARS-COV-2 pe teritoriul Romaniei la data de 28.07.2020”, intocmit la nivelul Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei,
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 6 lit. a) si c)-d) si art. 71 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1 – Anexele nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 17 iulie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627 din 16 iulie 2020 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 2, dupa articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu urmatorul cuprins:
„Art. 12 – (1) In aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile publice deschise, cum ar fi pietele, targurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane si altele asemenea), falezele, zonele in care se desfasoara serbari publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, in anumite intervale orare, stabilite prin hotarare a comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta. Spatiile si intervalele orare se stabilesc, la propunerea directiei de sanatate publica, luand in considerare probabilitatea prezentei concomitente a unui numar mare de persoane in spatiile si in intervalele orare respective, unde se constata dificultati in asigurarea distantei fizice de protectie sanitara stabilite in conditiile legii.
(2) Administratorii/proprietarii spatiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afiseaza la loc vizibil informatii privind obligativitatea purtarii mastii de protectiei in spatiile respective, la solicitarea comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.”
2. La anexa nr.2, articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2 - Respectarea aplicarii masurilor prevazute la art. 1 – 12 se urmareste de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne.”
3. La anexa nr.3, dupa punctul 3 al articolului 5 se introduc trei noi puncte, pct. 4 - 6, cu urmatorul cuprins:
„4. Operatorii economici care desfasoara activitatea in spatiile prevazute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile si alte asemenea, au obligatia sa respecte orarul de lucru cu publicul si restrictiile stabilite prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la propunerea Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei sau a comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
5. Masurile prevazute la pct.4 se stabilesc pentru unitatile administrativ-teritoriale in care se constata o raspandire comunitara intensa a virusului si/sau un numar in crestere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.
6. Operatorii economici care desfasoara activitatea in spatiile prevazute la pct. 3 au obligatia sa ia masuri pentru limitarea numarului de clienti la numarul locurilor pe scaune si a oricaror activitati care presupun interactiunea fizica intre clienti.”
4. La anexa nr.3, dupa punctul 4 al articolului 8 se introduce un nou punct, pct. 41, cu urmatorul cuprins:
„41. Operatorii economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc, au obligatia sa respecte orarul de lucru cu publicul si restrictiile stabilite prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la propunerea Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei sau a comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta. Masurile se stabilesc pentru unitatile administrativ-teritoriale in care se constata o raspandire comunitara intensa a virusului si/sau un numar in crestere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”
5. La anexa nr. 3, alineatul (15) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(15) Masurile prevazute la art. 8 pct. 4 se pun in aplicare de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Ministerul Sanatatii. Respectarea aplicarii masurilor prevazute la art. 8 pct.4 si 41 se urmareste de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Interne.”
Art. 2 – Masurile prevazute la articolul 1 intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Stirea initiala: Ce masuri noi pot aparea de la 1 august:
Guvernul liberal intra in sedinta miercuri, de la ora 18:00, pentru a dezbate masurile propuse de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, cu aplicabilitate de la 1 august. CNSU propune mai multe masuri de restrictie pentru perioada urmatoare, pe fondul numarului tot mai mare de infectari din tara noastra.
Luna august va debuta cu noi restrictii pentru romani, in contextul in care numarul de infectari este in crestere si depaseste, pentru a opta zi consecutiv, pragul de 1.000.
De la 1 august, vor aparea noi masuri pe care romanii trebuie sa le respecte, pentru a fi redusa raspandirea coronavirusului care se face responsabil de pandemie. Pentru inceput, romanii trebuie sa stie ca, de la 1 august, e posibil sa nu mai poata petrece pana in zori la terase si in cluburi, chiar daca acestea sunt in aer liber. Programul va fi limitat pana in miezul noptii, conform premierului Ludovic Orban.
''Dupa ora 23.00, anumite activitati unde, de regula, exista riscul de transmitere a virusului, vor fi inchise. Ceea ce analizam este daca o aplicam la nivelul intregii tari sau numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, in Bucuresti, in judete unde exista un risc de raspandire mai larga”, a spus premierul.
De asemenea, Guvernul va discuta si despre limitarea numarului de persoane care pot sa se adune la o masa, la un local public.
O alta masura care ar putea intra in vigoare tot pe 1 august vizeaza distantarea fizica pe litoral. La plaja, romanii vor trebui sa stea distantati la doi metri, singura exceptie fiind pentru copii, care trebuie sa stea alaturi de parintii lor, sau de bunici.
Si portul mastii va capata noi dimensiuni, conform analizelor care se afla acum pe masa guvernantilor. Astfel, romanii ar putea fi nevoiti sa poarte masca in orice spatiu public deschis, in locurile aglomerate. Pana acum, masca de protectie era obligatorie doar in spatiile publice inchise, cum ar fi centrele comerciale, magazinele, farmaciile si mijloacele de transport in comun.
Guvernul va dezbate miercuri gradul de aplicabilitate al acestor masuri. Este posibil ca unele dintre ele sa fie aplicate doar in anumite zone ale tarii, unde exista un bilant crescut al infectarilor sau la nivelul intregii tari.