Europa, intre extaz si agonie in criza energetica: pentru 2022 ne-am pus la adapost, dar ce facem in 2023?
criza energeticadepozite gaziarna 2022
Europa a reusit sa se puna intr-o oarecare masura "la adapost" in aceasta iarna, din perspectiva energetica, cu depozitele pline la capacitate aproape completa, putem sta cat de cat linistiti pentru sezonul rece urmator. Problema e, spun specialistii, cum ne vom descurca iarna viitoare.
Conform directorului executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, Fatih Birol, stocul european de gaz este plin in proportie de 90%. Se pare ca ar fi cat de cat gaz pentru iarna aceasta. Se anunta un sezon rece "greu", conform oficialului, dar mult mai putin grav decat ce ne poate astepta in iarna lui 2023!
"Deci iarna aceasta este dificila, dar iarna viitoare poate fi si foarte grea", a avertizat directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, miercuri, in urma unei reuniuni a Consiliului Economic al Finlandei, conform
CNBC.
Oficialul si-a exprimat dezamagirea in raport cu felul in care s-au miscat tarile in a depune eforturi pentru independenta energetica:
"As fi preferat ca tarile europene sa fie mult mai agile, mult … mai rapide, sa reactioneze la recomandarile noastre”, a spus el reporterilor, facand referire la planul in 10 puncte al AIE privind modul de reducere a dependentei Europei de gazul rusesc dupa ce Rusia a declansat razboiul din tara vecina.
Te-ar putea interesa si: Oficial guvernamental: temperatura potrivita in casa e de 19-20 de grade Celsius
Chiar si asa, situatia nu e dramatica, spune acesta! Nu va fi o iarna simpla, vom avea unele probleme, dar vom ajunge in primavara!
"Dar acolo unde suntem nu este rau si ma astept daca nu exista surprize — surprize politice si tehnice — si daca iarna... este o iarna normala, Europa poate trece iarna asta cu niste vanatai ici si colo, dar putem ajunge in februarie si martie", a mai spus el.
Conform lui Birol, vom iesi din iarna cu stocuri de 25-30%, iar pentru iarna viitoare vom avea din nou nevoie de 80-90%. Ceea ce se intreaba oficialul este cum vom reusi sa ne umplem din nou depozitele, de la un nivel atat de mic, la aproape capacitatea maxima. Din aceasta perspectiva, aprovizionarea pentru iarna lui 2023 e pusa sub semnul intrebarii de catre oficial!
"Ceea ce ne-a ajutat de data aceasta, [este ca] am importat inca niste gaz din Rusia in ultimele luni", a spus oficialul, insa stim cu totii ca Rusia foloseste resursele ca pe o arma in razboiul cu Ucraina si se "razbuna" pe sanctiunile occidentale prin inchiderea robinetului. In aceste conditii, ne intrebam de unde vom face rost de o cantitate atat de mare de gaz care sa compenseze livrarile de la Moscova?
Foto: freepik.com