Fiscul a pus ochii pe banii medicilor din Romania: 80 la suta nu-si declara veniturile integral, ca sa scape de taxe si impozite
anaffiscbani ascunsiconformare voluntara
ANAF-ul a descoperit o noua categorie profesionala care isi tine banii ascunsi de ochii Fiscului, din dorinta de a nu plati darile aferente catre stat, pentru veniturile incasate. De data aceasta, este vorba despre medicii stomatologi. Conform unui anunt al institutiei, se pare ca exista un grad foarte mare de neconformare la normele fiscale, in randul acestora.
80 la suta dintre medicii stomatologi din Romania nu sunt complet transparenti cu banii pe care-i castiga din activitatea prestata. Practic, isi declara doar partial veniturile, ca sa plateasca taxe, impozite sau contributii mai mici, dupa caz.
Cifrele ne sunt oferite de insusi presedintele
ANAF, Lucian Ovidiu Heius. Oficialul este un adept al conformarii voluntare, iar sub conducerea sa, Fiscul depune eforturi pentru a determina cat mai multi romani sa aleaga sa-si plateasca de bunavoie contributiile, fara sa fie amendati.
"Chiar ieri am incheiat un proiect pe fonduri europene de conformare voluntara la declarare la persoane fizice si de acolo s-au pornit acele actiuni de preventie pentru cei care lucreaza in domeniul infrumusetarii, pentru profesorii care dau meditatii si pentru cei care inchiriaza locuinte. Si din analizele pe care le-am facut, repet ieri fiind finalizarea acelui proiect, am constatat ca lucrurile s-au imbunatatit. A crescut practic conformarea pe aceste domenii si am luat decizia sa extindem acest mecanism.
In sensul in care s-au facut niste ghiduri pentru aceste profesii, s-au trimis scrisori tintite in anumite judete. Vom trimite anul viitor scrisori pe acele trei domenii de activitate care au fost prinse in acest program si in alte judete si vom extinde si la alte categorii de profesii. Iar din analizele noastre, da, a reiesit ca exista un mare grad de neconformare la declarare in cazul medicilor stomatologi", a spus presedintele Fiscului, la finele saptamnii trecute.
Presedintele ANAF a mai precizat ca "vom incerca sa ii constientizam pe cei care practica aceasta meserie ca este important sa aiba casa de marcat, sa inregistreze fiscal toate sumele de bani pe care ei le obtin in urma profesiei dumnealor, sa isi declare corect impozitele si taxele sa le plateasca". Cum? Ei bine, oficialul spune ca Fiscul va face "niste ghiduri speciale" si nu numai atat.
"Vom trimite scrisori nu stiu daca spre toate, dar catre majoritatea cabinetelor de stomatologie din Romania pentru ca eu cred foarte mult in preventie", a mai declarat acesta.
Practic, cel putin pentru inceput, medicii vor fi rugati cu "vorba buna" sa se conformeze voluntar, sa-si declare integral veniturile si sa se supuna taxarii si impozitarii, asa cum o fac toate celelalte categorii profesionale.
Daca medicii nu vor intelege "cu vorba buna", Fiscul ar putea pleca in controale
In situatia in care aceste campanii nu se vor reflecta intr-o crestere a gradului de conformare, Fiscul ar putea sa plece in control la medicii stomatologi din toata tara. Atunci, acestia vor fi nevoiti sa se supuna legilor fiscale.
Foto: pixabay.com