Guvernul a aprobat ordonanta menita sa inlature inechitatile salariale pentru aproximativ 650.000 de bugetari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat ordonanta menita sa inlature inechitatile salariale pentru aproximativ 650.000 de bugetari Guvernul a aprobat ordonanta menita sa inlature inechitatile salariale pentru aproximativ 650.000 de bugetari
de Alexandra Stanescu la 08 Iun. 2016
Urmareste-ne pe Google News
ordonanta salarii bugetarinoua grila salariala

Sistemul de salarizare pentru personalul bugetar din sanatate si educatie va fi restructurat incepand cu luna august 2016. De aceste modificari vor beneficia aproximativ 650.000 de salariati din cadrul tuturor familiilor ocupationale.

Guvernul a aprobat, astazi, o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza OUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, in scopul de a indrepta erorile facute in ultimii cinci ani in salarizarea sistemului bugetar. 
 
Potrivit Guvernului, actul normativ este rezultatul consultarilor in cadrul mai multor intalniri cu reprezentanti ai tuturor familiilor ocupationale. 
 
Cheltuiala bugetara pe care o presupune aplicarea noilor masuri, in 2016, este estimata la 873 de milioane de lei, iar, pentru 2017, la 2,6 miliarde de lei. 
 
Modificarile introduse prin actul normativ adoptat de Guvern au in vedere, in principal, urmatoarele aspecte:
 
I. Reducerea disfunctionalitatilor de incadrare in sistemul public, prin: 
 
Eliminarea inechitatilor de salarizare pentru functii egale si munca egala, in cadrul aceleiasi unitati. Acest lucru se va face prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul institutiei publice, autoritatii publice, unitatii  pentru toate familiile ocupationale, in limita alocarilor bugetare.
 
In cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea  diferentelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. In situatia in care salariile de baza calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.
 
Eliminarea diferentelor de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicarii Legii-cadru nr. 330/2009 si a O.U.G. nr. 1/2010, pentru familia ocupationala Aparare, ordine publica si siguranta nationala. 
 
Astfel, pentru  personalul militar, politisti din aceeasi institutie publica, respectiv unitate, soldele de functie/salariile de functie in care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzatoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul in plata al soldelor de functie/salariilor de functie care cuprind aceste sume compensatorii. 
 
Aceste drepturi salariale se vor acorda in doua etape: 50% din acestea incepand cu luna august 2016 si 50% incepand cu luna august 2017.
 
Reglementarea situatiei pentru personalul care detine titlul stiintific de doctor si nu beneficiaza de suma compensatorie inclusa in anul 2010 in salariul de baza, prin acordarea unei sume compensatorii aferenta titlului stiintific de doctor stabilita la nivelul similar in plata pentru aceeasi functie, grad didactic, transa de vechime in invatamant si gradatie corespunzatoare vechimii in munca pentru personalul didactic din invatamant, respectiv grad/treapta profesionala si gradatie corespunzatoare vechimii in munca la celelalte categorii de personal din institutia, autoritatea publica, unitatea/unitatea similara.
 
II. Restructurarea completa a sistemului de salarizare  din sanatate, incepand cu luna august 2016,  prin stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, in vederea eliminarii inechitatilor existente.
 
Stabilirea unei cresteri suplimentare de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul public de sanatate. 
 
De exemplu, salariul de incadrare al unui medic din unitati clinice va fi intre 2.364 de lei si 2.944 de lei, in functie de vechime, iar al unui asistent medical intre 1.960 de lei si 2.441 de lei, in raport de vechimea in munca. 
 
Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanta sau primiri urgente va fi intre 4.371 de lei si 5443 de lei. Cuantumul salariilor difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri.
 
Daca salariile de baza stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decat acestea, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.
 
Stabilirea transelor de vechime in munca in concordanta cu prevederile Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice; se elimina inechitatile salariale pentru toti cei aproximativ 163.000 de angajati din sistemul de sanatate.
 
Cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate in calcul la stabilirea bursei de rezidentiat este stabilit la nivelul de 4.749 de lei.
 
Se reglemententeaza situatia garzilor efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza.  
 
Acestea se vor desfasura in baza unui contract de munca cu timp partial pentru activitatea prestata in linia de garda; personalul va beneficia numai de drepturile aferente activitatii prestate in linia de garda.
 
III. Restructurarea completa a sistemului de salarizare pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, incepand cu luna august 2016, prin:
 
Stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, in vederea eliminarii inechitatilor existente. De exemplu, pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, vechime intre 1-6 ani, salariul de baza va fi intre 1.896 si 2.361 lei, iar, pentru un profesor debutant, salariul va fi intre 1.700 si 2.117 lei. 
 
Pentru un profesor universitar cu vechime in invatamant intre 6-10 ani, salariul de  baza va fi intre 2.991-3.465 lei, va creste gradual, in functie de vechime, ajungand, in cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.
 
Stabilirea unei cresteri suplimentare de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul de invatamant.
 
Daca salariile de baza stabilite potrivit grilei de salarizare mai sunt mici sau egale decat acestea, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016. Daca salariul brut determinat potrivit actului normativ adoptat astazi este mai mare decat cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din cresterea rezultata, incepand cu august 2016, si 100%, incepand cu decembrie 2017. Se elimina, astfel, inechitatile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice si personal auxiliar din invatamant.
 
Reglementarea acordarii indemnizatiei pentru invatamantul special (15% din salariul de baza), a gradatiei de merit (25% din salariul de baza), a indemnizatiei de diriginte (10% din salariul de baza), a cuantumului compensatiilor tranzitorii pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control, daca acesta indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege.
 
IV. Introducerea unui sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate, incepand cu ianuarie 2017, si pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, incepand cu ianuarie 2018.  
 
Astfel, ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta; conditiile de reforma si criteriile de performanta se vor elabora de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului; premiile anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile, vor putea fi acordate numai dupa aprobarea conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta prin hotarare a Guvernului; premiile individuale se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie de catre ordonatorul de credite, pe baza indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta.
 
Un alt element de noutate al OUG are in vedere infiintarea registrului general de evidenta al persoanelor platite din fonduri publice, pentru a avea o evidenta clara a angajatilor din sistemul bugetar. Modul de aplicare va fi stabilit prin Hotarare a Guvernului.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Companii

Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului

today05 Iul. 2025
Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant
Economie

Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant

today05 Iul. 2025
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Companii

Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau

today05 Iul. 2025
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice  Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Economie

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice

today05 Iul. 2025
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Economie

Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA

today05 Iul. 2025
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x