Guvernul adopta astazi o OUG pentru rectificarea bugetara. Cum se impart banii
rectificare bugetaradeficit bugetarflorin cituoug
Guvernul va adopta astazi o Ordonanda de Urgenta privind rectificarea bugetara. Florin Citu a anuntat ieri ca aceasta OUG ''modifică ce este nevoie pentru a pune în aplicare această rectificare bugetară''. Rectificarea bugetara va veni in sprijinul fondurilor unor anumite Ministere asupra carora apasa o tensiune uriasa a cheltuielilor in aceasta perioada. Astfel, ar urma sa primeasca mai multi bani sunt Ministerul Sanatatii si Ministerele care urmeaza sa faca investitii, printre care si cel al Educatiei.
In seara zilei de joi, ministrul Finantelor Publice a sustinut o declaratie de presa, in care a prezentat masurile care vor fi luate in baza rectificarii bugetare.
Florin Citu a transmis ca aceasta rectificare bugetara vine sa echilibreze finantele si sa aduca acelor zone care au nevoie finantarea necesara. Ministrul a promis bani pentru investii, pentru Educatie si sistemul medical, dar a dat asigurari ca Executivul nu va neglija nici aspectele sociale.
Prin urmare, Florin Citu a anuntat ca PNL va creste punctul de pensile al romanilor cu un procent pe care nu l-a aplicat niciodata PSD, ''desi aveau crestere economica''. Citu a mai punctat ca acea crestere nu se datora performantelor social-democratilor, ci contextului international.
Citu a tinut sa sublinieze ca, desi Romania se afla intr-o situatie delicata, la fel ca toate tarile lumii, si economia se contracta, oferind ca exemplu faptul ca si in tari precum Germania sau Franta se intampla aces lucru, totusi, PNL va creste pensiile, ''pentru ca stim ca de importanti sunt acesti bani pentru romani'', a spus Citu.
Guvernul nu se opreste insa aici. Vor creste si alocatiile pentru copii, a anuntat tot ministrul de Finante.
Deficitul bugetar e estimat sa creasca la 6,7 la 8,6% din PIB
De asemenea, Florin Citu a spus ca faptul ca Romania are un deficit bugetar mai mare acum se datoreaza mai multor factori: din cauza blocajului pandemic, veniturile la stat au scazut, in timp ce cheltuielile s-au majorat, iar toate acestea vin pe fondul unui handicap economic mostenit de la guvernarea PSD, a mai explicat Citu.
”Deficitul bugetar este estimat sa creasca de la 6,7 la 8,6% din PIB. Acum sa ne uitam de unde vine aceasta crestere. Avem o scadere a veniturilor in buget fata de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta inseamna 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adauga la dificit fata de estimarea initiala 3 puncte vin din faptul ca economia trece prin perioada dificila, de criza. Cheltuielile suplimentare la buget, legate direct de criza, sunt in jur de 2 puncte procentuale. Fara aceasta criza am fi ramas la o estimare de 3,7% din PIB si cred ca am fi putut face mai bine”, a declarat ministrul Finantelor.
Stam mai bine decat europenii la capitolul deficit bugetar
”In Romania, deficitul fata de deficitul estimat creste cu 5 puncte procentuale. In Europa, media este de 7,7 puncte procentuale. Cele mai recente prognoze indica o inrautatire suplimentara a deficitelor bugetare, mai ales in zona euro. Franta, de la 10, la 11,4%, Italia de la 11,1 la 11,6%. Economiile din UE scad cu procente intre -7 si -8,7. In toata Europa deficitele mai mari se datoreaza in principal scaderii veniturile. In acelasi timp, Romania a pornit cu un handicap, venind cu un spatiul fiscal limitat, dupa ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmatul facut de PSD in ultimii ani. Acestea sunt elementele principale ale rectificarii bugetare. Ati vazut deficitul, cresterea economica, influenta asupra deficitului unde vine", a mai explicat Citu, care a punctat ca toate aceste cifre vor fi publicate pe site-ul Ministerului si vor putea fi analizate.