Guvernul reintroduce declaratia pe propria raspundere: Cand va fi necesara si ce va contine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul reintroduce declaratia pe propria raspundere: Cand va fi necesara si ce va contine
Guvernul reintroduce declaratia pe propria raspundere: Cand va fi necesara si ce va contine
de Magda Florea la 06 Nov. 2020
Urmareste-ne pe Google News
carantina partialarestrictii circulatiedeclaratie pe propria raspundere

Premierul Ludovic Orban a vorbit joi seara la Digi24 despre noile restrictii care vor fi introduse in Romania incepand de luni, 9 noiembrie. Una dintre cele mai importante vizeaza reintroducerea declaratiei pe propria raspundere pentru a iesi din casa. Doar ca, de data aceasta, ea va fi necesara doar pentru deplasarile nocturne!
 

Noile masuri de restrictie au fost anuntate intai de presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat joi seara sedinta de guvern de la Palatul Victoria.

Seful statului a anuntat ca masca devine obligatorie peste tot in Romania, in toate spatiile publice inchise si deschise, magazinele se inchid la ora 21, toate scolile intra in scenariul rosu, se restrictioneaza circulatia pe timpul noptii, dar si faptul ca angajatii si din public si din privat trebuie sa treaca la telemunca peste tot unde este posibil, programul de lucru sa fie decalat.
 
Ulterior, premierul a venit cu detalii suplimentare, mentionand ca:
 
  • Magazinele care nu sunt de stricta necesitate se vor inchide la ora 21. Spre exemplu, farmaciile sau benzinariile nu vor fi obligate sa isi reduca programul de lucru.
 
  • Circulatia pe timp de noapte va fi restrictionata. ''Intervalul interzis de circulatie va fi intre orele 22, sau 23, pana la 5 sau 6 dimineata''. 
 
  • In intervalul de timp mai sus mentionat, romanii au nevoie de declaratie pe propria raspundere pentru a iesi din casa. Iesirile se fac doar in baza unor motive intemeiate: deplasari de serviciu, sau cu scop medical, spre exemplu.
 
  • Despre declaratia pe propria raspundere, premierul a spus ca, de data aceasta, ''e posibil'' sa fie acceptata si varianta digitala a acesteia.
 
  • Persoanele care vor incalca noile reguli vor fi amendati. Astfel de sanctiuni se vor aplica in toata tara, acolo unde exista abateri.
 

HOTARAREA nr. 52 din 05.11.2020

 
Joi seara, a aparut HOTARAREA nr. 52 din 05.11.2020, care contine toate masurile ce vor intra in vigoare de luni. Atentie: Hotarea nu a fost inca adoptata. Grupul de Comunicare strategica a anuntat ca documentul nu este inca adoptat de CNSU.
 
''La momentul adoptarii unei hotarari, aceasta va fi facuta publica, ca de fiecare data”, a transmis GCS.
 
HOTARARE nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor masuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 Avand in vedere evolutia epidemiologica pe teritoriul Romaniei pana la data de 05.11.2020, luand in considerare cresterea numarului de persoane infectate la national, precum si cresterea zilnica a numarului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitara a masurilor de prevenire, organizarea unor evenimente private, interactiunea intensa si mobilitatea persoanelor, aspecte care genereaza o presiune constanta asupra capacitatii de gestionare a unitatilor administrativ – teritoriale si a sistemului sanitar, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) si d) si art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 4 si art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicata, privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37 si art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 2 si art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta,
 
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta HOTARARE:
 
Art. 1 Incepand cu data prezentei hotarari la nivel national, se instituie obligatia purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise si inchise, indiferent de valoare ratei de incidenta cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.
 
Art. 2 Toate institutiile publice, precum si toti operatorii economici publici sau privati au obligatia organizarii activitatii si desfasurarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, se organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 1 ora.
 
 
Art. 3 (1) In localitatile/judetele unde valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile depaseste 3/1.000 de locuitori, se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 22.00 – 06.00.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru urmatoarele motive:
 
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta precum si pentru achizitionarea de medicamente.
Art. 4 (1) La nivel national pentru toate localitatile unde rata de incidenta cumulate este egala sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui masura carantinarii localitatii cu interzicerea deplasarii circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei.
 
(2) Procedura de instituire a masurii de carantina pentru localitatile prevazute la alin. (1) este cea reglementata prin Legea nr. 136/2020 republicata, privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
 
(3) Prin exceptie de prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru urmatoarele motive:
 
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
d) deplasarea pentru servicii de ingrijire personala;
e) deplasarea pentru servicii de alimentatie publica cu exceptia celor destinate activitatii desfasurate in restaurante si terase care presupun consumul acestora in incinta respectivelor spatii.
(4) Prin exceptie de prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru urmatoarele motive:
 
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta.
Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
 
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
 
(3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
 
Art. 6 Masurile stabilite in prezenta hotarare sunt valabile pe o perioada de 30 de zile, la finalul acestora urmand a fi analizata evolutia situatiei epidemiologice, restrictiile putand fi eliminate incepand cu valoarea inferioara a ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile in situatia unui trend descendent, iar in cazul unui trend ascendent se vor lua alte masuri pentru limitarea raspandirii COVID-19.
 
 

Citeste si: Raport OMS - Covid-19: Au crescut incidenta infectarilor in randul tinerilor si decesele in Europa





 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x