HoReCa, luata la rost de ANPC: cum sa ai in meniu cotlet de zebra si labute de crocodil proaspete? Asta e Codul penal adnotat
horecarestauranteanpcprotectia consumatorului
Tot mai multe "minunatii" descopera comisarii Protectiei Consumatorilor, cand trec pragul restaurantelor romanesti si incep verificarile. Seful ANPC vorbeste despre cum li se vand romanilor produse precum cotletul de zebra, spunandu-li-se ca e ... proaspat. "Multe meniuri seamana cu Codul Penal adnotat", spune seful ANPC, Horia Constantinescu.
Din fericire, in curand vom vedea exact ceea ce mancam si mai ales ce platim cand mergem intr-un restaurant.
Din 21 septembrie,
ANPC a dat un Ordin prin care localurile trebuie sa detalieze in meniu ceea ce pun oamenilor in farfurie: "Cand cumperi un produs ambalat, gasesti toate detaliile legate de cantitati si ingrediente pe ambalajul acestuia. Daca, in schimb, ajungi la orice forma de alimentatie publica, fie ca vorbim despre restaurant, fie ca vorbim despre fast-food, sansa de a afla ce mananci este la mana operatorului economic", puncteaza seful ANPC, subliniind importanta masurii pe care institutia sa a adoptat-o.
6 luni de zile au la dispozitie localurile sa se conformeze, subliniaza presedintele ANPC.
Seful ANPC: "Multe meniuri seamana cu Codul Penal adnotat"
"Am considerat ca un termen de 6 luni pana la implementarea acestui ordin ar trebui sa fie suficient. Haideti sa atingem atunci si o alta latura a ceea ce noi am constatat in actiunile de control. Multe meniuri seamana cu Codul Penal adnotat.
Este greu de crezut ca cotletul de zebra si labuta de crocodil se vand la fel de bine ca pieptul de pui. Dar totusi apar in meniu, sunt pretins a fi proaspete, cu toate ca multi dintre operatorii economici cu astfel de meniuri tin in congelatoarele clasice produsele considerand ca ele pot reprezenta ...
Este momentul sa ne inspiram din alimentatia publica mult mai functionala, cu o experienta mult mai vasta decat a noastra.
Si sunt convins ca fiecare dintre dumneavoastra ati vazut meniul zilei ca este promovat in majoritatea restaurantelor din zonele cu impact turistic major, fie ca vorbim de capitale, de litoraluri, fie ca vorbim de zone montane. Acolo este promovat foarte tare meniul zilei si cateva repere in meniul a la carte.
La noi lucrurile stau exact invers. Noi avem totul proaspat in fiecare zi. Va fi momentul in care vom intelege ca nu putem avea 30 de salate ca antreu, 30 de felul II la fel de proaspete. Si tocmai datorita acestei exigente lucrurile se vor limita la operational si la un randament mult mai bun", a explicat Horia Constantinescu.
Cand cumperi un produs ambalat, gasesti toate detaliile legate de cantitati si ingrediente pe ambalajul acestuia. Daca, in schimb, ajungi la orice forma de alimentatie publica, fie ca vorbim despre restaurant, fie ca vorbim despre fast-food, sansa de a afla ce mananci este la mana operatorului economic.
Foto: facebook ANPC