HoReCa - revoltata de noile restrictii: Vom muri de foame
horecarestrictii
HoReCa e revoltata impotriva noilor restrictii adoptate in mai multe judete din tara, inclusiv in Municipiul Bucuresti, care vizeaza inchiderea spatiilor din interior ale restaurantelor, exceptie facand unitatile de cazare, hotel, pensiune, unde este permisa servirea in interior numai pentru cei cazati.
Reprezentantii industriei spun ca vor da statul in judecata, dar se vor conforma totusi restrictiilor. De asemenea, cei din industrie spun ca vor iesi in strada pentru a protesta.
Multi manageri ai industriei ospitalitatii spun ca nu inteleg decizia autoritatilor sanitare de a restrictiona din nou activitatea restaurantelor si cafenelelor. Acestia invoca un grafic care arata ca in HoReCa s-a inregistrat un sigur focar de coronavirus.
Majoritatea managerilor sunt nemultumiti de aceste decizii pe care le considera nedrepte, si ameninta cu actiuni in instanta indreptate impotriva statului. De asemenea, pe grupurile de Facebook destinate membrilor acestei industrii, angajatii isi varsa nemultumirea in comentarii acide la adresa guvernantilor si spun ca nu vor putea supravietui.
''O sa murim de foame'', scrie un membru al comunitatii online HoReCa.
Totusi, pe langa impactul economic ce starneste ingrijorari indreptatile celor din industrie, masura inchiderii unitatilor de alimentatie publica in cazul depasirii pragului de infectare de 1,5 la mie a fost prevazuta deja in legisltia in vigoare pentru starea de alerta. Cu totii stiam ca vom ajunge aici, daca nivelul de responsabilitate sociala nu va fi unul suficient de mare incat sa tinem sub control bilantul epidemiei.
De altfel, guvernantii au anuntat deja saptamana aceasta ca vor acorda masuri de sprijin economic pentru industria ospitalitatii.
Pe de alta parte, graficul la care fac referire managerii exprima pe buna dreptate un adevar. Avem, cel putin la nivel oficial, un focar in HoReCa. Insa vorbim despre focar in randul angajatilor. Or, cafenelele, restaurantele din spatiile inchise reprezinta locuri care risca sa duca la infectarea clientilor in special. Nu putem sti cu precizie sursa infectarii oamenilor care desfasoara multe activitati, care sunt activi social. Nu putem sti daca ei s-au infectat la coada la supermarket sau stand la restaurant, intr-o incapere cu alti 50 de persoane. Ceea ce se doreste prin aceste masuri este diminuarea pe cat posibil a riscului de contaminare, acolo unde sunt sansele cele mai mari, la nivel probabilistic, de contaminare.
Iar spatiile inchise reprezinta un risc mare, lucru sesizat si alte capitale europene. In Madrid, spre exemplu, s-au luat inca de saptamana trecuta masuri de inchidere a acestor localuri. Vezi aici:
Cum arata viata in Madrid, prima capitala europeana care a revenit la carantina