Impozitul pe venit si contributia la sanatate, desfiintate pentru acesti romani. Cine sunt noii privilegiati
salariu minim agriculturabeneficii fiscalesalariu minim diferentiat
In Romania exista deja mai multe categorii de angajati care beneficiaza de salariu minim diferentiat, dar si de anumite facilitati fiscale. In acest sens avem, de exemplu Constructiile. Lista se va imbogati, de la 1 iunie 2022, cu alte doua categorii. Este vorba despre angajatii din agricultura si industria alimentara.
Acesti angajati vor beneficia, conform Legii 135/2022, de un salariu minim de 3.000 de lei brut pe luna, dar si de scutirea de la anumite obligatii fiscale.
Pentru inceput, sa vedem, concret, care sunt beneficiarii noilor masuri de relaxare fiscala:
-
cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe;
-
011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
-
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
-
013 — Cultivarea plantelor pentru inmultire;
-
014 — Cresterea animalelor;
-
015 — Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata
-
cu cresterea animalelor);
-
016 — Activitati auxiliare agriculturii si activitati duparecoltare;
-
cod CAEN 10: Industria alimentara.
Acestea fiind spuse, iata ce beneficii vor avea acesti romani, incepand cu 1 iunie 2022:
-
desfiintarea impozitului pe venit de 10%.
-
Scutire de plata celor 10% - contributie la sanatate (CASS),
-
Scaderea contributiei la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. De la CAS se taie practic 3,75 puncte procentuale care mergeau la pilonul II de pensii, adica la pensia de stat administrata privat. Totusi, daca vor sa beneficieze la batranete de pilonul II, angajatii pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
-
Angajatorul va plati o contributie asiguratorie pentru munca redusa cu 85% din valoarea ei. Astfel contributia scade de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.
"Astfel, in sectorul agro-alimentar, la conditii normale de munca, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fara persoane in intretinere primeste in mana un salariu net de 2362 de lei, iar angajatorul plateste un cost salarial (salariu complet) de 3010 lei.
Spre comparatie, in majoritatea sectoarelor din economia romaneasca, in anul 2022 salariul minim brut este de 2550 de lei. Angajatul primeste in mana un salariu net de 1524 de lei, iar firma plateste un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei", explica
startupcafe.
De asemenea, pentru a putea beneficia de aceste beneficii, trebuie indeplinite cumulativ anumite conditii, respectiv, conform Art.60:
-
"angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
-
veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;
-
scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor”.