In ce conditii se redeschid scolile: Reguli noi pentru elevi, parinti si profesori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce conditii se redeschid scolile: Reguli noi pentru elevi, parinti si profesori
In ce conditii se redeschid scolile: Reguli noi pentru elevi, parinti si profesori
de Magda Florea la 04 Feb. 2021
Urmareste-ne pe Google News
redeschiderea scolilorinvatamanteducatie

Incepand din 8 februarie, odata cu inceperea celui de-al doilea semestru, elevii vor reveni in salile de curs. Presedintele Klaus Iohannis a prezentat deja cele patru scenarii in baza carora se vor redeschide scolile, foarte important de mentionat este ca doar in localitatile carantinate, elevii vor continua sa invete online, iar copiii de gradinita vor sta acasa. In celelate trei scenari (verde, rosu si galben), vor merge toti copiii la gradinita. Detalii AICI. 

Update: Joi, ministrul Educatiei, a venit cu precizari cu privire la masurile care intra in vigoare, pentru redeschiderea scolilor.

Elevii care prezinta simptomatologie specifica infectiei cu noul coronavirus nu trebuie sa vina la scoala. Ei nu vor fi notati ca ''absenti'' in catalog

 
Astfel, pe langa elementele prezentate mai jos, in stirea anterioara, ministrul a mai spus ca elevii care prezinta simptomatologie specifica infectiei cu noul coronavirus nu trebuie sa vina la scoala. De asemenea, acestora nu li se vor pune absente in catalog.
 
"Poate ar trebui mai clar precizate acele situatii ca, daca elevul prezinta simptome, sa nu se prezinte in colectivitate. Sa nu se puna absente sau sa fie motivate. Va face obiectul adaugirilor la acest ordin de ministru", a precizat Sorin Cimpeanu. 
 

 ''Adeverintele eliberate pe primul semestru raman valabile''

De asemenea, ministrul a mai spus si ca ''Adeverintele eliberate pe primul semestru raman valabile. Se vor lua in considerare si adeverintele in format electronic. Pe baza propunerilor primite o sa introducem un articol conform caruia adeverintele medicale vor fi luate in considerare si in format electronic, cred ca este un lucru important. Am anuntat deja de ieri ca adeverintele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitatile elevilor care impiedica venirea la scoala vor fi luate in calcul, cele eliberate pe primul semestru".

Rata incidentei in functie de care se decide deschiderea scolilor in fiecare localitate

 
Si cu privire la scenariile epidemiologice in baza carora se vor deschide unitatile de invatamant, ministrul a venit cu precizari suplimentare:
 
"In ceea ce priveste scenariile stabilite pentru redeschiderea scolilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. In momentul de fata, in Hotararea CNCSU, scenariul verde prevede pana la 1 la mie rata de incidenta. In alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se doreste armonizarea. Aceasta armonizare ar insemna ca mai multi elevi vor incepe scoala. In aceasta varianta am estimat 2,4 milioane elevi care ar incepe scoala teoretic. Este un element important".

Stirea initiala:
 
Redeschiderea scolilor nu este insa deloc simpla. Inca ne aflam in pandemie, iar campania de vaccinare este in curs de desfasurare. Pana cand va fi imunizata circa 60-70% din populatie, nu putem spune ca am depasit criza sanitara, si exista in continuare riscul raspandirii infectiei.

In aceste conditii, reprezentantii din Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii, au lucrat in noaptea de miercuri spre joi, la elaborarea unui ghid menit sa ofere raspunsuri utile pentru profesorii care se vor intoarce la catedra, dar si pentru parintii care isi vor trimite, de luni, copiii la scoala. Aceste informatii vor fi publicate astazi, de la ora 11.

 Varianta de lucru a ordinului a fost facuta publica in aceasta dimineata de Ministerul Educatiei. Ea va fi prezentata  inspectorilor scolari, la ora 11.
 
Ceea ce se cunoaste pana la aceasta ora sunt informatii generale, dar destul de importante cat sa ne dam seama despre cum se vor desfasura orele, in pandemie, in salile de curs.
 
Astfel, normele igienico-sanitare pentru prevenirea raspandirii infectiei cu noul coronavirus sunt aproape similare celor care s-au aplicat si anul trecut. 
 
Salile de curs vor fi dezinfectate periodic de personalul de serviciu, elevii isi vor igieniza mainile la intrarea in scoala si in salile de clasa, cu dezinfectantele puse la dispozitie de institutie, iar salile de curs vor fi aerisite periodic.
 
Salile de curs unde vor invata elevii vor fi aerisite inainte de sosirea acestora, timp de minimum 30 minute, 10 minute in timpul pauzelor si, din nou, la finalul zilei.
 
Important de mentionat este ca, de data aceasta, in multe institutii se va renunta la panourile de plexiglas, considerate a fi inutile, fara o aerisire adecvata a incaperii.
 
Se vor face concesii si cu privire la distantarea fizica.  In orice caz, in scoli e recomandata distanta fizica de un metru intre elevi. Daca nu este posibil, din cauza spatiului redus, se va aplica distanta maxima posibila. Multe scoli opteaza pentru pupitre individuale pentru elevi, iar altele aleg sa puna cate doi copii in banca.
 
Totodata, conform documentului transmis pana la aceasta ora de Ministerul Educatiei, pentru a se evita inghesuiala, intrarea in scoli si gradinite se va face prin mai multe cai de acces. In cazul in care, din motive tehnice, nu exista mai multe cai de acces, elevii vor pastra distanta intre ei.
 
Tot pentru a se evita aglomeratiile, exista posibilitatea inceperii cursurilor la intervale orare diferite.  Intervalele pauzelor vor fi stabilite in mod esalonat astfel incat sa existe un minim posibil de suprapunere a elevilor.

Citeste si: Cred ca mai grav decat faptul ca elevii nu mai merg la scoala e ca, atunci cand mergeau, nu intelegeau nimic
 
Parintii trebuie sa stie ca nu vor avea voie sa intre in scoala, cu exceptia cazurilor speciale.
 
O alta prevedere cunoscuta pana la aceasta ora vizeaza obligativitatea scolilor de a dota baile cu dezinfectant si servetele de unica folosinta. Uscatoarele electrice de maini si prosoapele din material textil sunt interzise.
 
In pauze, elevii vor fi supravegheati, pentru a diminua pe cat posibil interactiunea fizica prea apropiata intre ei si pentru a preveni incalcarea normelor sanitare care pot duce la raspandirea infectiei in colectivitate.
 
Nu in ultimul rand, elevii si cadrele didactice vor purta masca de protectie in permanenta.
 
Exista si reguli pentru desfasurarea orelor de sport. Cadrele didactice vor desfasura cu acestia doar activitati fizice ce permit distantarea intre ei. De asemenea, atunci cand orele se desfasoara in sala inchisa, copiii trebuie sa pastreze distanta si se va evita desfasurarea unor activitati ce presupun efort intens.
 
Cu acordul parintilor, elevii vor fi testati gratuit, rapid, cu teste antigen. In cazul in care se descopera ca elevul este pozitiv, deci are infectia cu noul tip de coronavirus, va fi luat acasa de parinti si va reveni in colectivitate, doar dupa ce aduce o adeverinta de la medic, care atesta ca s-a vindecat.

"In cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian in vederea testarii elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre Directia de sanatate publica/Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori", se arata in draftul ordinului comun pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs stare febrila sau alta simptomatologie specifica infectarii se va aplica protocolul de izolare.

Autoritatile au luat in calcul si masuri pentru cadrele didactice cu simptome specifice infectiei cu noul coronavirus. "Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si nedidactic care prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, varsaturi) se izoleaza la domiciliu, contacteaza medicul de familie si anunta de indata responsabilul desemnat de catre conducerea unitatii de invatamant", mai prevede documentul.
 
Totodata, cadrele didactice vor efectua un triaj observational al copiilor, pe tot parcursul desfasurarii orelor de curs.
 


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Companii

OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari

today03 Oct. 2024
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
Tehnologie

Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul

today03 Oct. 2024
Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil
Tehnologie

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil

today03 Oct. 2024
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Cultura

10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica

today03 Oct. 2024
Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025
Companii

Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025

today03 Oct. 2024
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Life Style

Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!

today03 Oct. 2024
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Ultimele stiri economice

Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului

today03 Oct. 2024
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Companii

Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote

today03 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil
Tehnologie

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil

today03 Oct. 2024
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Cultura

10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica

today03 Oct. 2024
Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025
Companii

Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025

today03 Oct. 2024
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Life Style

Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!

today03 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x