In spatele CEx PSD stau MASURI DE AUSTERITATE. Guvernul pregateste impozitari si taieri de venituri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In spatele CEx PSD stau MASURI DE AUSTERITATE. Guvernul pregateste impozitari si taieri de venituri
In spatele CEx PSD stau MASURI DE AUSTERITATE. Guvernul pregateste impozitari si taieri de venituri
de Magda Florea la 15 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
remaniere guvernplan recesiuneeugen teodorovici

Dincolo de remanierea guvernamentala si de spectacolul schimbarii oamenilor din fruntea Ministerelor, adevarata miza a Comitetului Executiv National al PSD este adoptarea unor masuri de recesiune.

Cheltuielile bugetare au ajuns la un nivel record. Avem printre cele mai costisitoare aparate bugetare din Uniunea Europeana, iar generozitatea PSD si ALDE incepe sa isi primeasca nota de plata.

A venit decontul maririlor din pix ale salariilor bugetarilor, majorarii irationale a pensiilor, cheltuielilor inutile ale sectorului public, cu institutii prea multe si prea aglomerate, pline de angajati care primesc salarii de zeci de mii de lei lunar, fara ca sumele sa fie legate macar de un criteriu de performanta.

Dovada ca bugetul Romaniei este aproape de colaps sta pe masa Guvernului. Eugen Teodorovici prezinta in CEx un plan de austeritate, menit sa reduca cheltuielile. Teodorovici spune ca bugetul are o gaura de 700 de milioane de lei care trebuie recuperata urgent. Pe langa acest plan, PSD discuta in Cex remanierea guvernamentala


Iata ce masuri se pregateste sa adopte Guvernul odata cu rectificarea bugetara din saptamanile urmatoare:

1. Pensiile speciale vor fi impozitate

 
Guvernul vrea sa impoziteze pensiile mai mari de 10 000 de lei. Pensiile ar putea fi impozitate chiar si cu 30-50%, spun surse din partid.
 
Trebuie gasita si o formula in functie de care sa se stabileasca suma de la care vor fi impozitate pensiile, in functie de salariul mediu brut.
 
Masura vine la mai putin de o luna de la adoptarea a doua proiecte cu impact bugetar colosal, Legea pensiilor si Codul administrativ, prin care Guvernul promite pensii mari si foarte mari pentru pensionari si alesii locali, fara sa specifice macar o sursa de finantare.
 

2. Sporurile pentru conditii periculoase ale functionarilor publici vor fi stabilite in suma fixa

 
In prezent, cei mai multi bugetari beneficiari ai sporurilor pentru conditii periculoase incaseaza un spor in cuantumul a 15% din salariu. Guvernul vrea sa stabileasca o suma fixa pentru aceste sporuri, astfel incat sporurile sa nu creasca odata cu salariul, care se va mari exponential, odata cu aplicarea Legii salarizarii unitare.
 

3. Studentii nu vor mai avea burse si nici calatorii gratis cu trenul

 
Studentii care nu lucreaza, full time sau part-time, nu vor mai primi burse de merit de la statul roman. De asemenea, numarul  calatoriilor gratis cu trenul pentru studenti se va limita la cel mult 12 calatorii anual.

USR: Teodorovici cere reduceri de personal de la toate institutiile

 
Senatorul USR Vlad Alexandrescu sustine ca guvernul PSD-ALDE ar pregati concedieri si taieri ale salariilor angajatilor de la stat. Acesta a publicat, pe 10 iunie, un document pe care l-ar fi trimis ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, catre institutiile din tara, cerandu-le sa reduca din personal.
 
Iata postarea senatorului, in integralitate:
 
"Guvernul PSD-ALDE pregateste concedieri si taierea salariilor din sectorul public.
 
Masurile fiscale si economice inconstiente adoptate de catre guvernarea PSD-ALDE in ultimii doi ani, sub obladuirea infractorilor Liviu Dragnea si Darius Valcov, au creat o criza bugetara majora. Cheltuielile sunt in crestere, iar veniturile nu reusesc sa tina pasul.
 
Promisiunile electorale populiste si masurile fiscale care avantajeaza companiile si institutiile camarilei politice de la Bucuresti si ale baronilor din teritoriu risca sa creeze un colaps bugetar in toamna.
 
In fata unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor institutiilor publice din tara, inclusiv institutiilor de cultura si a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, in mod expres, „reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.
 
Practic, institutiile publice, inclusiv teatre, spitale, scoli si centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici ca trebuie sa impuna o austeritate crunta, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat in primavara, cu o intarziere de aproape jumatate de an, sa nu duca la deficite bugetare galopante.
 
Dupa schimbarile legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dancila, inclusiv cresterea indemnizatiilor demnitarilor si cresterea nediscriminata a salariilor functionarilor publici, Teodorovici indeamna acum institutiile publice sa stranga cureaua si sa sufere de pe urma proastei guvernari a PSD-ALDE, apeland la austeritate si taieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.
 
Toate acestea in conditiile in care multe institutii sunt deja subfinantate si nu isi pot indeplini menirea stabilita de legislatia in vigoare.
 
Cresterea veniturilor si a nivelului de trai al populatiei trebuie sa fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie sa il urmareasca, dar acest deziderat trebuie urmarit prin masuri realiste si care pot fi indeplinite fara a afecta functionarea institutiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arata caracterul heirupist, nerealist si toxic al unei guvernari care actioneaza intr-o logica populista si ipocrita, crescand cheltuielile fara sa se asigure ca veniturile pot sa le acopere.
 
Dupa ce au adoptat pensii speciale si au crescut indemnizatiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninta acum cu taieri de salarii si concedieri in sectorul public. Din informatiile primite din institutiile publice, fondul de salarii are lipsa in lunile septembrie si decembrie, din pricina "trimestrializarii", o inovatie marca Valcov.
 
Solicit prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului Orlando Teodorovici sa anunte public ca nici un cetatean al acestei tari, profesori, cercetatori, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma masurilor fiscale inconstiente adoptate de aceasta guvernare.
 
Este responsabilitatea guvernului sa gaseasca solutii adecvate care sa solutioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin masurile inconstiente adoptate in ultimii doi ani".
 
 






Teodorovici:  Multe cheltuieli ale Ministerelor nu se justifica

 
Inca din 3 iulie, Teodorovici dadea semne ca pregateste o reforma bugetara in domeniul financiar.
 
Teodorovici a lasat sa se inteleaga ca numarul de Ministere este prea mare sau ca unele Ministere sunt supradimensionate, cu cheltuieli nejustificate.
 
"Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica, si poate sa faca o eficientizare in acea firma nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala? Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu isi justifica prezenta in economie, atunci de ce sa le tinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat si atarna de ani de zile in mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marti seara, la Antena 3, intrebat despre posibile restructurari bugetare.
 
"Pe partea de cheltuieli publice: nu ne obliga legea si bunul simt, ca acei bani vin din zona privata? Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica sau poate face o eficientizare a activitatii in firma, nu o face? O face. Si eu spun ca poate ministerul acesta are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare, poate numarul de secretari de stat este foarte mare. Secretari de stat care aduc dupa sine si cabinete de consilieri, deci cheltuieli in lant. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala?", a explicat oficialul la inceputul lunii, punctand ca, daca astfel daca nu se iau urgent masuri, efectele negative se vor vedea multi ani de acum incolo.

Inca de acum doua saptamani, Teodorovici contura planul de recesiune pe care il va aplica Guvernul.
 
"Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu-si justifica prezenta in economie de ce sa le tinem in mod inutil? Astfel de masuri, daca nu se iau astazi, ele vor produce efecte negative pentru ani de zile. Acele companii de care vorbesc sunt companii care poate au un singur angajat, nu au activitate si atarna de ani de zile in mod nejustificat. Sunt foarte multe astfel de situatii. Nu ma pot gandi ca un om merge de dimineata pana noaptea la serviciu, aduce un ban familiei, nu conteaza ca e de stanga sau de dreapta, munceste pentru bani. Si sa ma uit in administratie cand o persoana sta, daca sta, pana la ora 16:00 si cat sta la program poate face altceva decat ce trebuie sa faca. Nu pot accepta acest lucru. Cu ocazia rectificarii bugetare vom veni si cu un plan de masuri care va ... Citeste aici continuarea despre planul de recesiune economica
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x