In timp ce politicienii de la Bucuresti se cearta, Ungaria infiinteaza fonduri de investitii care cumpara terenuri agricole in Transilvania
investitii maghiare transilvaniacumparare terenuri transilvaniaalegeri ungaria
Banca Nationala pentru Investitii, Fondul National de Investitii... Va suna cunoscut? Ambele si multe altele au fost sau poate mai sunt proiecte pe care, de ani de zile, statul roman, indiferent de cine a fost condus el, se chinuieste sa le realizeze. Insa, desi se anunta totul cu tam-tam, nimic nu se concretizeaza.
Daca Rusia si mai ales Norvegia folosesc resursele banesti obtinute din vanzarea de
petrol pentru a investi enorm in active internationale solide, investitii in urma carora isi pot acoperi sau reduce deficitele, tara noastra continua sa se imprumute si de la bancile locale si din afara.
O alta tara care infiinteaza platforme de investitii este Ungaria, iar una dintre tintele acestor platforme este chiar Transilvania, de unde, pe langa bani, se poate obtine si influenta politica.
Revista hvg.hu a publicat informatii despre noile platforme de investitii create de Guvernul Ungariei pentru comunitatile maghiare din afara granitelor, in special pentru comunitatea din Romania, si despre interesele electorale ale FIDESZ in randul maghiarilor din afara Ungariei, relateaza G4media.ro.
Astfel, Eximbank Ungaria a infiintat, in aprilie 2021, Fondul Privat pentru Industria Agrara si Alimentara, cu un capital de 20 de miliarde de forinti (57 de milioane de euro) cu scopul de a investii in afaceri agrare interne sau regionale, iar ministrul de externe Szijjarto Peter are sarcina de a infiinta, pana in noiembrie 2021, Fondul Privat al Terenurilor Agricole cu un capital de pornire de 140 de miliarde de forinti (401 milioane de euro) cu scopul principal de a cumpara terenuri agricole si ferme din statele vecine.
Avantajul fondurilor private este ca banii nu vor figura ca fonduri de investitii sau sprijin cheltuit in alte state, asa cum este situatia Fundatiei Pro Economica, situatie care a generat protestul repetat al Guvernului Romaniei, ci un astfel de fond privat va fi direct unul dintre investitori.
Potrivit g4media, la solicitarea HVG, Ministerul Afacerilor Externe si Economice din Ungaria a comunicat ca, pana acum, Fundatia Economica a fost finantata de Ungaria cu 135,7 miliarde de forinti pentru proiecte (390 de milioane de euro), 70 de miliarde de forinti fiind din bugetul de stat al Ungariei, restul din fonduri europene. Potrivit Pro Economica, ultima lansare de proiecte, in valoare de 6 miliarde de forinti, a fost in noiembrie 2020.
Conform HVG, exista un cerc al oamenilor de afaceri apropiati FIDESZ care au investitii in Transilvania, in agricultura si industria alimentara, finantate de Guvernul Ungariei prin Pro Economica si/sau Eximbank Ungaria.
FIDESZ tinteste voturile maghiarilor din Romania
In acelasi timp, FIDESZ, partidul de guvernamant din Ungaria, vrea sa atraga voturile maghiarilor din Transilvania la alegerile parlamentare din Ungaria, din 2022.
Conform HVG, reprezentanti ai Fundatiei EUROTRANS, infiintata de UDMR merg din casa-n casa pentru a convinge si mai multi maghiari sa obtina cetatenia maghiara, iar pe cei care sunt deja cetatenii maghiari, sa-i convinga sa-si actualizeze datele si sa se inscrie pe lista electorala din Ungaria.
La alegerile din 2014, din tara vecina, 128.000 de voturi prin corespondenta din strainatate, iar, in 2018, numarul a crescut la 225.000, si, desi, nu s-a specificat originea voturilor, peste doua treimi au sosit din Romania, iar 96% dintre voturile exprimate prin corespondenta din afara tarii au fost pentru FIDESZ-KDNP.
Desi, la ultimele alegeri, aceste voturi nu au fost suficiente pentru a obtine un mandat, cu cat alegerile vor fi mai stranse anul viitor, cu atat are nevoie FIDESZ de voturile maghiarilor din afara tarii.
In acest context, investitiile au un rol important. FIDESZ trece la urmatoarea etapa, adica la achizitionare terenurilor agricole din fonduri private de investitii infiintate de Guvernul Ungariei.
Cercul oamenilor de afaceri apropiati FIDESZ, denumit Sistemul Cooperarii Nationale este interesat de noua initiativa de afaceri finantate din banii publici, intrucat au deja investitii in domeniu in Ungaria dar si in strainatate.
De altfel, Lazar Janos, fost ministru al Cancelariei primului ministru in guvernul Viktor Orban 2011-2018, imputernicit guvernamental al Regiei Nationale de Herghelie si Ferme, a anuntat, deja, ca se pregatesc de achizitii in Romania si Serbia, una dintre masurile certe din strategia Ungariei.
Foto: facebook mytransilvania