Klaus Iohannis anunta o posibila relaxare dupa 15 mai. Presedintele ii asigura pe cei care au peste 65 de ani ca nu vor fi dusi de acasa in carantina fortata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Klaus Iohannis anunta o posibila relaxare dupa 15 mai. Presedintele ii asigura pe cei care au peste 65 de ani ca nu vor fi dusi de acasa in carantina fortata
Klaus Iohannis anunta o posibila relaxare dupa 15 mai. Presedintele ii asigura pe cei care au peste 65 de ani ca nu vor fi dusi de acasa in carantina fortata
de Vlad Strunescu la 21 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
iohannis relaxare masurirelaxare carantinaiesire stare urgentadeclaratii presedinte

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a avut, astazi, la Palatul Cotroceni, o sedinta de evaluare, cu premierul Ludovic Orban si mai multi ministrii, a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

La finalul sedintei, presedintele a sustinut o declaratie de presa, in care a estimat o prima data de la care vor incepe, in mod progresiv, eventualele masuri de relaxare.

Citeste si: Numarul de cazuri de infectari cu noul coronavirus ajunge la 9.242. Vindecarile cresc la 2.153
 
Presedintele le-a multumit romanilor pentru ca au respectat masurile impuse de autoritati in aceste zile de sarbatoare. 
 
"Sunt foarte bucuros sa constat ca am reusit cu totii, impreuna, sa facem ce ne-am propus, in speta fiecare sa stea acasa si sa sarbatorim invierea Domnului asa cum am putut mai bine in aceasta perioada de pandemie.
 
Vreau, in acest moment, insa sa multumesc si bisericilor, preotilor care au avut o contributie semnificativa in a organiza ceremoniile religioase in asa fel incat romanii sa nu se expuna pericolului de contaminare.
 
Multumiri se cuvin si autoritatilor, care au fost prezente, care au stiut sa intervina atunci cand a fost cazul si au stiut sa vina in ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie.
 
Multumiri speciale medicilor si personalului medical, care, in timp ce majoritatea a stat acasa si a sarbatorit in liniste Pastele, au fost la serviciu, au avut grija de cei bolnavi si s-au implicat foarte, foarte bine", a spus presedintele.
 
Seful statului a remarcat si "chestiuni cu iz clar negativ", condamnand cu fermitate "acele manifestari violente care au fost putine, dar foarte vizibile".
 
"Nu putem sa toleram astfel de manifestari violente, astfel de incalcari ale normelor in conditiile in care aceasta pandemie creeaza probleme pentru noi toti, nu numai pentru unii.
 
Este foarte clar, in conditiile in care marea majoritate a romanilor a respectat foarte bine toate normele: acolo unde nu se respecta trebuie intervenit prompt, ferm, clar, si asa se va intampla si in continuare", a declarat presedintele.

Citeste si: Comisia Europeana a lansat o platforma de schimb de date referitoare la Covid-19 pentru cercetatori
 
Klaus Iohannis a adaugat ca "este timpul sa ne gandim la ceea ce se numeste un plan de relaxare atunci cand conditiile vor fi indeplinite".
 
"Este acum in vigoare un decret pentru starea de urgenta care se termina pe data de 15 mai. Deci, dupa data de 15 mai, daca numarul de persoane infectate scade, daca numarul de decese in urma bolii scade, daca noi respectam cu totii masurile impuse de autoritati si lucrurile merg inspre bine, este clar ca putem sa intram atunci intr-o faza de relaxare.
 
Vreau sa spun, insa, de la inceput, ca aceasta relaxare va fi facuta in pasi, nu va exista o relaxare dintr-odata, fiindca specialistii ne spun ca virusul nu va disparea, deci va trebui sa continuam sa traim cu anumite restrictii. 
 
Aceste chestiuni insa se hotarasc in baza dovezilor stiintifice si medicale de catre politicieni, de catre Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate in detaliu cu specialistii, cu Comitetul stiintific care functioneaza pe langa Ministerul Sanatatii, cu cei care sunt efectiv implicati in gestionarea epidemiei. 
 
Aceste lucruri vor fi aduse la cunostinta publicului de catre autoritatile care se ocupa concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaratii, va face premierul declaratii, va face ministrul Sanatatii declaratii, va face ministrul de Interne, iar pe partea economica, unde iarasi se lucreaza pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declaratii. 
 
Repet, toate deciziile se vor lua in baza unor dovezi stiintifice, medicale si rezultatele din teritoriu. In niciun caz aceste masuri nu vor fi anuntate de cineva care vrea sa se profileze poate politic, poate in alt fel.
 
Si am avut, chiar in aceste zile, un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A aparut o documentatie care venea sa explice ce trebuia facut.
 
Asa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricat de bine ar fi cotat, sa vina cu un plan propriu, sa-l puna pe masa si sa spuna „asa se va intamplat”. Repet, lucrurile se vor intampla asa cum vor fi decise de autoritati, in baza dovezilor clare, practice, stiintifice”, a declarat Iohannis.
 

O idee aberanta

Presedintele a calificat drept aberanta ideea de a trimite toate persoanele care au varste de peste 65 de ani in carantina.
 
"A aparut o idee care a dus la foarte multa neliniste si vreau sa va spun clar cum stam aici. Intr-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o masura aberanta - aberanta, altfel nu pot sa-i spun - cum ca persoanele peste 65 de ani sa fie carantinate, ba chiar sa fie luate de acasa si duse in anumite zone de carantina.
 
Dragii mei, asa ceva nu se intampla, este inacceptabil! Noi traim intr-o societate libera, o societate care se protejeaza in cazul epidemiei, dar in niciun caz nu venim cu astfel de masuri totalitare, altfel n-as putea sa le spun!
 
Deci, persoanelor in varsta le spun clar: stati linistiti! Nu vine nimeni sa va ia de acasa, sa va duca in carantina! Nu vine nimeni sa va impuna lucruri inumane!

Citeste si: Tataru, despre evolutia epidemiei dupa Paste: Va fi o crestere a numarului de cazuri. Vom avea si un numar de decese
 
Atunci cand va fi nevoie vom veni si va vom explica ce masuri trebuie luate ca sa va protejati voi fata de aceasta boala. in niciun caz - repet, in niciun caz - statul nu va veni sa impuna astfel de masuri inumane, care nici nu trebuie discutate intr-o societate din secolul XXI.
 
Astfel de planuri, prost gandite si prost prezentate, nu fac decat sa induca panica in populatie, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie.
 
Asadar, revin: toata lumea trebuie sa fie responsabila, inclusiv cei de la diferitele institute de stiinta, inclusiv oamenii care sunt considerati experti, fiindca nu putem sa avem un plan pentru fiecare, noi trebuie sa avem un plan pentru Romania. Iar la acest plan lucram impreuna cu Guvernul Orban”, a sustinut presedintele. 
 

Masuri aplicate gradual

Seful statului a spus ca, in cadrul sedintei, a evaluat impactul masurilor, acum, in aceste zile de sarbatoare.
 
"Este important sa stim ca, dupa 15 mai, vom incepe sa implementam masuri de relaxare. Este la fel de important de stiut ca aceste masuri vor fi graduale. La inceput vor fi posibile iarasi activitati care prezinta un risc mic de contaminare cu acest virus. 
 
Este evidenta nevoie de o evaluare a medicilor, a specialistilor, dar si o evaluare economica, fiindca noi dorim sa repornim economia Romaniei.
 
Este la fel de important sa intelegem acum - dupa ce cat de cat am parcurs o etapa importanta din aceasta epidemie - sa intelegem ca relaxare inseamna ca autoritatile se vor implica mai putin in viata fiecaruia si atunci responsabilitatea revine mai mult decat pana acum fiecaruia dintre dumneavoastra, dragi romani. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil in privinta chestiunilor care il privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui sa aiba mai multa grija de el, de familia lui si de ce cei apropiati.

Este inca prea devreme sa relaxam acum aceste masuri, ceea ce am detaliat se refera la perioada de dupa 15 mai, cand vom intra intr-o noua perioada, care - daca respectam pana atunci foarte bine, cum am facut-o si pana acum, masurile impuse de autoritati - sigur va duce la o imbunatatire a traiului nostru, a fiecaruia.

Citeste si: Povestea (aproape) necunoscuta a laboratorului de virusologie din Wuhan, locul de unde este posibil sa fi "evadat" coronavirusul
 
Aceste masuri vor fi luate de guvernanti impreuna cu mine, vi le vom comunica si impreuna, drag romani, vom trece cu bine de aceasta epidemie", a declarat presedintele.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x