Raluca Turcan sustine ca am putea avea buget de stat pentru anul 2020 incepand cu ziua de 6 ianuarie, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, vicepremierul subliniaza faptul ca legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului nu trebuie sa fie contestata la Curtea Constitutionala. Daca Opozitia va contesta legea la Curtea Constitutionala, intarea in vigoare a bugetului de stat s-ar tergiversa.
"Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurarilor de stat si Legea privind unele masuri fiscal - bugetare asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului au fost depuse astazi la Secretariatul General pentru exercitarea dreptului de sesizare la Curtea Constitutionala.
Doua zile este termenul de sesizare la Curtea Constitutionala, anuntul a fost facut si calendarul ar putea fi dupa intrarea in vigoare, dupa promulgare, daca nu face nimeni sesizare la Curtea Constitutionala, calendarul ar fi urmatorul: termen de sesizare 31 decembrie, daca nu sunt atacate, pot pleca la promulgare in 6 ianuarie. Asadar, bugetul ar putea intra in vigoare cel mai devreme in 6 ianuarie", a declarat Turcan.
"Practic Parlamentul si-a incheiat procedura, iar termenul de atacare este 48 de ore. Din cauza calendarului de anul nou, merge la promulgare in 6 ianuarie", a declarat prim-ministrul, referitor la data in care legea bugetului de stat va intra in vigoare.
Legea bugetului de stat a iscat un real razboi intre Putere si Opozitie. Liberalii au decis sa isi asume raspunderea acestui proiect, ceea ce inseamna ca simplifica procedura de intrare in vigoare, in timp ce social-democratii condusi de Marcel Ciolacu spun ca atitudinea Guvernului este neconstitutionala si nu e firesc sa ocoleasca dezbaterile parlamentare.
In urma cu cateva saptamani, Marcel Ciolacu lua in calcul varianta de a depune motiune de cenzura, in cazul in care PNL si-ar fi asumat motiunea de cenzura. “S-au discutat toate variantele. Nu excludem varianta de motiune in trei zile, in cazul in care si alte formatiuni politice vor dori sa se alature demersului nostru”, a aratat el intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD.
Totusi, pana in acest moment, social-democratii nu au procedat la acest demers, insa au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala.
Pe 23 decembrie, Ciolacu a facut un anunt, dupa plenul reunit al Parlamentului in care Exectivul si-a asumat raspunderea pe modificarea prevederile OUG 114, dar si pe Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2020.
In anuntul respectiv, Ciolacu - presedintele interimar al PSD si presedintele Camerei Deputatilor - a spus ca va sesiza Curtea Constitutionala, pe 30 decembrie, cu privire la modificarile OUG 114, dar si pentru legea bugetului de stat si a asigurarilor sociale.
"In cursul zilei de 30 (decembrie - n.r.) voi depune sesizarea privind OUG 114. E o sesizare pe forma, nu pe fond. Nu poti sa sari peste Parlament, cat timp 114 e la comisie, aproape de votul final. Cu alte cuvinte efectele ordonantei de urgenta vor fi suspendate pana CCR va da o decizie”, a explicat Ciolacu.
Liberalii au pregatit o serie intreaga de modificari ale celebrei OUG 114. "Proiectul de lege stipuleaza corectarea prevderilor vizate de domeniul energetic, financiar-bancar, domeniul comunicatiilor, fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de masuri exact cum cuprindea si OUG 114, in mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, pana la diferite tipuri de reglementari privitor la cehltuielile care se efectueaza in bugetul de stat, la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 in legea pe care noi am propus-o Parlamentului, privitor la 2020”, a explicat Ludovic Orban.
Citeste si:
Ce spune Constitutia despre ASUMAREA RASPUNDERII
PSD a trecut de la vorbe, la fapte
Dupa cum spunea pe 23 decembrie, Marcel Ciolacu a sesizat CCR impotriva proiectului de modificare a OUG 114/2018.
Curtea Constitutionala a stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere pana in 20 ianuarie, urmand ca in 29 ianuarie sa aiba loc dezbaterea.
Totodata, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si presedintele Senatului, Teodor Melescanu,
au contestat la Curtea Constitutionala doua proiecte legislative ale Guvernului condus de Ludovic Orban. Este vorba despre Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale. Judecatorilor CCR li s-a semnalat existenta unor conflicte juridice de natura constitutionala intre Parlament si Guvern privind cele doua legi.
“Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a raspunderii de catre Guvernul Romaniei si de catre Orban, va fi atacat astazi de catre mine si de catre presedintele Senatului ca si conflict constitutional, la CCR (...). Nu exista precedent in Europa ca un guvern democratic sa vina cu un buget fara sa fie dezbateri in Parlament.
De la Ceausescu, Romania nu a mai cunoscut asa ceva, de 30 de ani. Chiar daca nu vom reusi sa stopam acest buget, cu certitudine, daca decizia ne va fi favorabila, vom stopa ca altcineva in viitor sa faca acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra in istorie ca primul prim ministru care si-a permis acest lucru, nu numai din Romania, ci din Europa democratica”, a spus Ciolacu, anuntand demersul facut ulterior alaturi de Teodor Melescanu.
Urmeaza ca, pana pe 10 ianuarie, cei care au depus sesizarile sa transmita catre CCR un punct de vedere, dupa care magostratii vor analiza si vor decide daca exista sau nu acest confluct juridic asupra caruia cei doi presedinti atrag atentia.
Va amintim ca
Executivul PNL si-a asumat raspunderea asupra bugetului de stat pe anul 2020, asupra bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, dar si pe modificarea OUG 114.
Premierul justifica asumarea raspunderii prin faptul ca, daca s-ar fi dezbatut in Parlament, cele doua proiecte legislative ar fi fost adoptate cu intarziere, motiv pentru care s-a impus o solutie care sa simplifice procedura de adoptare, si asa s-a ajuns la asumarea raspunderii.