Lungul drum al unei nenorociri catre propriul sfarsit
sfarsit pandemiesfarsit covid19noi restrictii covid19restrictii frantarestrictii ukproteste covid19
Vestile proaste se raspandesc in mai toata lumea, cu viteza generatorului lor, adica noul coronavirus. Dupa ce, in ultimele 24 de ore, a anuntat 8.769 de cazuri noi de infectare si 30.000 de decese, Columbia a devenit a opta tara din lume care trece de un milion de contaminari, dupa SUA, India, Brazilia, Rusia, Argentina, Spania si Franta.
In aceasta din urma tara, Adunarea Nationala a votat, sambata (iata ca se lucreaza si in zilele care, in vremuri mult mai bune, erau de repaos) in prima lectura, prelungirea starii de urgenta sanitara pana pe... 16 februarie 2021. Noua legislatie va autoriza guvernul sa adopte restrictii pentru a face fata unei perioade anticipata de ministrul Sanatatii Olivier Veran ca lunga si dificila.
Franta a inregistrat, ieri, un nou record de contaminari zilnice cu COVID-19: 45.422, iar numarul deceselor a crescut la 34.645. Restrictiile de circulatie afecteaza 54 de departamente si Polinezia, astfel ca 46 de milioane de francezi nu au voie sa se deplaseze intre orele 21.00 si 06.00.
Potrivit premierului Jean Castex, cel mai bun mod de a usura activitatea spitalelor - in care numarul pacientilor grav bolnavi cu COVID-19 internati in sectiile de reanimare se apropie de 2.500 - este sa nu te imbolnavesti...
In Germania, numarul deceselor cauzate de coronavirus a depasit, sambata, 10.000. In total, 418.005 de persoane au fost infectate cu COVID-19, 14.714 fiind depistate, sambata, un nou record cotidian, chiar daca numarul include cazuri neinregistrate cu o zi in urma din cauza unor probleme tehnice. Autoritatile germane au inasprit restrictiile, adoptand interdictii de adunare, iar, la Berlin, purtatul mastii a fost impus in cele mai aglomerate zone.
Saptamana trecuta, cancelarul Angela Merkel le-a pus in vedere nemtilor ca de modul in care se comporta acum depinde "cum va fi iarna, cum va fi Craciunul nostru".
Tot sambata, mii de persoane au protestat, la Londra, impotriva restrictiilor impuse de guvernul britanic pentru combaterea COVID-19. Oamenii au cerut eliminarea obligativitatii de a purta masca si au denuntat masurile ca fiind echivalente cu tirania si supravegherea statului, iar unii au sustinut chiar ca pandemia este o pacaleala.
In ciuda... opiniei lor, in Marea Britanie, numarul de cazuri a crescut cu peste 20.000 in 24 de ore.
Proteste au fost si la Napoli, in noaptea de vineri spre sambata, impotriva inchiderii regiunii Campania, unde numarul infectarilor zilnice a crescut cu 2.280. Pe ansamblul tarii, Protectia civila italiana a anuntat 19.143 de cazuri noi de coronavirus, un nou record zilnic, care duce totalul la 484.869, dintre care 37.059 decese.
Evolutia epidemiei provoaca o ingrijorare serioasa in 23 de tari ale Uniunii Europene, precum si in Regatul Unit, potrivit celei mai recente evaluari a riscurilor, efectuata de Agentia sanitara europeana si publicata vineri. Atat de mare este "pacaleala", incat conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Finlandei, Ciprului, Estoniei si Greciei se incadreaza in categoria de risc, fata de sapte acum o luna.
Pana si Coreea de Nord si-a avertizat locuitorii sa ramana in spatii inchise, argumentand ca praful galben sezonier purtat de vant din China ar putea aduce in tara noul coronavirus.
Ati observat ca, pana si cand este seceta, asa cum a fost in acest an, buruienile sunt bine-merci, verzi, de zici ca-s irigate zilnic? Nu degeaba se spune ca iarba rea nu piere.
La fel este si cazul unei tulpini de virus. Din pacate, cand au facut cunostinta cu ea, in primavara, oamenii credeau ca dau cu niste dezinfectant, imbiba niste covorase cu hipoclorit si, gata, au venit de leac virusului astuia, confundandu-l probabil cu rozatoarele sau cu gandacii de bucatarie.
De la epidemii, regimuri dictatoriale si razboaie, nicio mare nenorocire nu dureaza putin si toate fac milioane de victime si lasa tare si sechele de durata in sufletele si trupurile supravietuitorilor.
Nicio mare nenorocire nu dureaza putin, altfel nu ar intra in istorie, o istorie din care tot mai putini dintre noi invatam si de aceea o si repetam.