Moment istoric: Romania emergenta. Romania - promovata OFICIAL la statutul de PIATA EMERGENTA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Moment istoric: Romania emergenta. Romania - promovata OFICIAL la statutul de PIATA EMERGENTA
Moment istoric: Romania emergenta. Romania - promovata OFICIAL la statutul de PIATA EMERGENTA
de Magda Florea la 21 Sep. 2020
Urmareste-ne pe Google News
piata de capitalpiata emergentabvb

Romania a fost promovata la statutul de piata emergenta. Bursa de Valori Bucuresti a marcat acest moment printr-o deschidere speciala a  a sedintei de tranzactionare, in cadrul careia participa inalti demnitari ai statului roman, printre care premierul Ludovic Orban si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, precum si parteneri ai BVB care au contribuit la aceasta performanta, dar si autoritati de reglementare si parteneri institutionali. Si presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu aceasta ocazie: ''Este nu doar o performanta istorica in sine, ci si o confirmare a potentialului de dezvoltare de care economia noastra dispune'', a spus seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis spera ''ca acest nou statut sa se transpuna in cresterea capitalizarii bursiere, pentru ca tara noastra sa devina un jucator important pe pietele financiare din regiune, tot mai dinamice si competitive''.
 

Putem spune ca astazi incepe marea provocare pentru sistemul nostru financiar

 
''Cu totii ne dorim sa vedem mai mult capital romanesc listat la bursa si tot mai multe companii care sa apeleze la piata de capital pentru a-si finanta proiectele de investitii.
 
Putem spune ca astazi incepe marea provocare pentru sistemul nostru financiar si pentru actorii care formeaza arhitectura acestuia: Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, societatile de investitii financiare si alti operatori'', a mai spus seful statului.
 

Este foarte important ca cetatenii sa beneficieze de un sistem financiar modern, prin produse financiare cat mai avantajoase

 
''Aveti un rol deosebit de important pentru piata romaneasca de capital, in special in ceea ce priveste posibilitatea de a oferi companiilor conditii cat mai atractive din punct de vedere financiar, capabile sa motiveze si sa conduca la listarea cat mai multor firme la bursa.
 
Totodata, este foarte important ca cetatenii sa beneficieze de un sistem financiar modern, prin produse financiare cat mai avantajoase, usor de accesat si de gestionat'', a mai punctat presedintele.
 

Continuarea mesajului presedintelui, in cadrul evenimentului BVB:

 
''Doamnelor si domnilor,
 
Contrar unor anticipari initiale, efectele negative ale pandemiei COVID-19 se dovedesc profunde si cu bataie mai lunga in planul economiei reale. In acest context, ne-am putea confrunta cu ample modificari structurale, prin reasezarea unor sectoare economice sau chiar a unor intregi industrii, cu impact direct nu numai asupra companiilor, ci si asupra statelor si cetatenilor, in general.
 
Asa cum stiti, in toata aceasta perioada, m-am implicat direct, impreuna cu premierul Ludovic Orban si cu membrii Guvernului, in identificarea masurilor necesare pentru protejarea locurilor de munca si sustinerea companiilor prin diverse programe de sprijin financiar.
 
Pe langa accelerarea investitiilor in infrastructura, prioritare sunt acum dezvoltarea prin digitalizare, inovare, introducerea de noi tehnologii in economie si administratie, precum si cresterea competitivitatii la export a bunurilor si serviciilor romanesti.
 
Dupa o contractie economica de 10% pe trimestrul 2, masurile cuprinse in Planul de Relansare a economiei incep sa-si arate roadele, prin revenirea comertului, dar si a industriei, intr-o anumita masura, ceea ce ne ofera motive de optimism si de incredere ca ne aflam pe drumul cel bun.
 
Doamnelor si domnilor,
 
Am insistat continuu asupra nevoii de predictibilitate a legislatiei si a politicilor publice. Am vazut cu totii, prin OUG 114, unde pot duce excesele, nepriceperea dar si reaua credinta in materie de legiferare, dublate de ignorarea mecanismelor economiei de piata de catre fostele guvernari.
 
Dumneavoastra, reprezentantii industriei financiare, intelegeti cel mai bine necesitatea ca Romania sa se consolideze, in viitorul apropiat, pe calea responsabilitatii economice, prin politici care sa refaca echilibrele macroeconomice, puternic destabilizate in ultimii ani.
 
Situatia finantelor publice este foarte complicata, in conditiile unui deficit bugetar estimat la 8,6% din PIB in anul curent. De aceea, adresez inca o data un indemn la responsabilitate in privinta gestionarii situatiei bugetare.
 
Este imperativ sa tinem la distanta capcanele populismului bugetar, de care Parlamentul abunda in aceasta perioada, in ciuda oricaror evidente economice si financiare.
 
Trebuie sa fim constienti ca cea mai sigura solutie impotriva populismului financiar este educatia economica sanatoasa. Aceasta ghideaza subtil, dar esential, dezvoltarea natiunilor.
 
Tocmai de aceea, lansez catre dumneavoastra, catre mediul antreprenorial si cel financiar-bancar, provocarea unui efort comun de dezvoltare a educatiei economice si financiare, prin implicarea tuturor factorilor relevanti, de la institutiile de reglementare pana la actorii din sistemul financiar si universitatile de profil. Va asigur ca voi sustine activ un asemenea demers sau proiect de promovare a educatiei economice.
 
Doamnelor si domnilor,
 
Includerea Romaniei in randul pietelor emergente este un puternic semnal de incredere pentru investitori, un semnal de speranta si predictibilitate pentru intreprinzatori, prin cresterea capacitatii lor de finantare.
 
In plus, ascensiunea noastra in categoria pietelor emergente are si potentialul de a contribui la promovarea imaginii Romaniei, ca destinatie atractiva de business.
 
Insa, pentru a-si proba eficienta, piata de capital trebuie puternic integrata si asimilata in economia si viata noastra sociala. Prin piata de capital se poate dezvolta capitalismul modern din zilele noastre si tot piata de capital are potentialul de a fi acel motor inteligent prin care Romania poate creste spectaculos.
 
Depinde doar de noi sa fructificam aceasta oportunitate deosebita si sa luam masurile necesare pentru a beneficia la maximum de toate avantajele nou create, context in care rolul Autoritatii de Supraveghere Financiara si al Bursei de Valori sunt esentiale.
 
Va doresc mult succes tuturor!”
 

Orban: ''Nu poate exista capitalism fara capital si fara piata de capital''

 
Si premierul Orban a vorbit cu acest prilej, el spunand ca ''Nu poate exista capitalism fara capital si fara piata de capital''.
 
''Faptul ca Romania astazi trece la statutul de piata emergenta secundara arata o evolutie pozitiva a Bursei de Valori Bucuresti, dar din punctul meu de vedere o evolutie inca timida si din acest motiv intentia noastra ca si Guvern este aceea de a sprijini dezvoltarea in continuare a bursei/pietei de capital.
 
Sunt mai multe masuri prin care vrem sa dezvoltam piata de capital din Romania. Listarea de noi companii de stat la bursa, stimularea participarii persoanelor fizice la piata de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail, dorim de asemenea sa lansam noi emisiuni de titluri de stat prin intermediul bursei.
 
De asemenea dorim sa incurajam inclusiv prin masuri de stimulare chiar de natura fiscala, sa incurajam companiile private sa se listeze la bursa astfel incat sa aiba posibilitatea de a-si diversifica sursele de finantare. Daca ne uitam structura de finantarea a companiilor o sa vedem ca in Romania suntem departe de modelul capitalist din tarile dezvoltate. Obiectivul nostru este sa dezvoltam acest instrument fundamental pentru piata de capital, care este bursa de valori.
 
Inchei prin a spune ca in procesul de dezvoltare a pietei bursiere a aparut din pacate o lege care nu pot sa-i inteleg ratiunea. Am si atacat-o la CCR, dar din pacate nu ni s-a dat dreptate. Lege care blocheaza vanzarea de actiuni si care afecteaza procesele de listare la bursa pe care le-am inceput, de exemplu Hidroelectrica. E clara ca actuala structura a parlamentului nu permite modificarea acestei legi, dar dupa alegeri obiectivul nostru este sa modificam aceasta lege", a mai transmis primul ministru.
 

Florin Citu: Trecerea noastra la statutul de piata emergenta echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana

 
Si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a marcat acest moment cu un discurs, el spunand ca aceasta promovare a Romaniei ''echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana''.
 
''Mai mult ca oricand aceasta promovare arata o schimbare de paradigm: ca antreprenorii din Romania se schimba, se uita la finantare diferita, nu doar prin sistemul bancar. Diversificarea este ceea ce ajuta dezvoltarea.
 
Si noi la MFP am folosit piata de capital, prin programul Fidelis, care a fost un succes, tot din motiv de diversificare. O sa continuam acest program. Urmeaza sper cat mai curand promovarea MSCI pentru a avea acces si la cea mai mare piata de capital din lume'', a mai spus Citu.
 

Citeste si: Analiza OCDE. Recuperarea increderii e cruciala pentru redresare economica. Ce pot face Guvernele lumii pentru a construi increderea?

 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x