Codul Muncii a fost supus recent unei serii ample de modificari, una dintre acestea referindu-se la limitarea dreptului actual al angajatilor de a avea mai multe contracte de munca. Mai exact, programul de munca nu se va mai putea suprapune. Cu o asemenea situatie se confrunta numerosi angajati din tara noastra, inclusiv unii angajati ai statului, asa ca este important sa aflam ce s-a modificat, de fapt, in aceasta privinta!
Desi era evident si pana acum ca suprapunerea programelor de munca nu era normala, legislatia romaneasca nu cuprindea un articol care sa interzica expres acest lucru. Totusi, este de la sine inteles ca o persoana nu poate fi prezenta fizic in acelasi timp la doua locuri de munca. De asemenea, nici varianta in care cele doua programe de lucru nu s-ar suprapune nu este prea plauzibila, nicio persoana nereusind sa lucreze intr-o zi timp de 16 - 18 ore dintr-un total de 24 de ore.
In plus, Articolul 35 din Codul Muncii prevede foarte clar ca “orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea”. Lucrurile urmeaza sa se schimbe insa cat de curand!
Dreptul angajatului de a lucra pentru mai multi angajatori in acelasi timp va fi limitat printr-un proiect de lege care transpune in legislatia nationala Directia UE nr. 1152/2019. Astfel, Art. 35 mentionat in randurile urmatoare va avea urmatoarea forma: “orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de lucru, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea”.
In aceste conditii, potrivit avocatnet.ro, un angajat nu va mai putea suprapune nici macar partial contractele de munca, fie ele full-time, fie part-time. In cazul in care s-ar dori totusi asa ceva, ar insemna ca ziua lucratoare a unui angajat sa inceapa, spre exemplu, la ora 7.00 si sa termine la ora 15.00, urmand ca programul de lucru aferent al doilea contract de munca sa inceapa la 15.00 si sa se termine la 23.00.
Singura obligatie a angajatorului este aceea ca, in cazul in care afla de existenta unor alte contracte active ale angajatului, sa nu aplice un tratament nefavorabil salariatului in cauza.
Proiectul care prevede aceasta limitare a dreptului unui angajat de a lucra pentru mai multi angajatori in acelasi timp a iesit din Parlament, asteptand acum promulgarea si publicarea mai apoi in Monitorul Oficial.
Ultimele NOUTATI
Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!