O tanara de 29 de ani va mosteni zeci de milioane de euro, dar are de gand sa doneze 90% din suma, pentru ca banii nu ii aduc fericirea
marlene engelhornmostenire
Marlene Engelhorn, o studenta vieneza in varsta de doar 29 de ani, stie de aproximativ doi ani ca va mosteni cateva zeci de milioane de euro, de la bunica ei, Traudl Engelhorn-Vechiatto, cand aceasta si-a dezvaluit intentiile cu privire la averea sa. De atunci, nepoata s-a gandit cum sa scape de 90% din cota care i se cuvine: vrea sa doneze aproape toata mostenirea ei, "pentru ca in Austria bunurile, puterea si oportunitatile in viata sunt extrem de nedrept distribuite". Aceasta sustine, de asemenea, ca nu i se pare firesc sa primeasca aceasta suma de bani fara sa aiba vreun merit, doar pentru ca s-a nascut intr-o familie bogata.
Bunica sa, inca in viata, la onorabila varsta de 94 de ani, detine o avere impresionanta, fiind vaduva unui miliardar din Viena - Peter Engelhorn. Forbes a estimat averea difunctului la 4,2 miliarde de dolari. La randul sau, Peter era descendentul unei familii importante in lumea afacerilor farmaceutice, fiind stranepotul fondatorului BASF, Friedrich Engelhorn.
Tanara ar urma sa mosteneasca cateva zeci de milioane de euro, mai exact, o suma din 8 cifre.
"Un procent din populatie detine 40% din avere. Voi face parte din el - si nu a trebuit sa lucrez pentru asta", spune tanara.
Tinerei nu i se pare corect sa primeasca o avere atat de mare, fara sa fi muncit pentru ea si fara ca macar sa achite vreun impozit pentru a intra in posesia ei.
"Bunica mea imi ofera multa libertate de actiune si profit de asta pentru a face o declaratie publica: nu am muncit o zi pentru acesti bani si nu platesc un cent impozit ca sa intru in posesia lor. Nu se poate! In cele din urma as vrea sa fiu taxata. Daca nu va exista impozit pe mostenire sau pe avere, ma voi gandi eu la unul", a spus tanara, intr-un interviu pentru
Der Standard.
"Acesta este pur noroc la loteria nasterii"
"In opinia mea, aceasta nu este o chestiune de vointa, ci o chestiune de corectitudine. Nu am facut nimic pentru aceasta mostenire. Acesta este pur noroc la loteria nasterii si pura coincidenta. Oamenii care de fapt au contribuit la asta nu obtin prea mult. Provine (mostenirea - n.n.) de fapt de la societate si aici ar trebui sa se intoarca. Cand a venit anuntul ca voi mosteni o avere, am observat ca nu eram cu adevarat fericita si m-am gandit: ceva nu este in regula, trebuie sa fac ceva. Apoi am inceput sa ma gandesc serios la asta... In societatile noastre, bogatia individuala este legata structural de saracia colectiva”, a mai declarat Marlene Engelhorn.
Totusi, tanara spune ca "Nu vreau sa neg ca banii pot fi necesari si de ajutor, altfel as nega si puterea banilor". "Stii ca exista doua fete pentru o moneda. Oamenii inseamna practic mai mult pentru mine decat bani, de aceea vreau sa ii impartasesc", a punctat aceasta.